Poweo

Poweo is een Belgische elektriciteits- en gasleverancier voor particulieren en professionelen. Het is het merk van het filiaal van de Groep Direct Energie in België met teams in Brussel en Diegem. Eind 2016 had Poweo meer dan 50.000 Belgische klanten, goed voor 480 Gwh per jaar.

Poweo werd opgericht in juni 2002 na de vrijmaking van de elektriciteits- en gasmarkt in Frankrijk dat een einde maakte aan de monopolie van EDF en GDF.

De geschiedenis van Poweo

De beginjaren: 2002-2011

In de late jaren 1990 moedigt de Europese Unie haar lidstaten aan om de energiemarkt (elektriciteit en gas) te liberaliseren. Het doel van de vrijmaking is om de prijzen te verlagen door de concurrentie te vergroten. In vele lidstaten was de productie en levering van elektriciteit en gas immers in handen van een of twee organisaties. In België was dat Engie (voorheen Electrabel, deel van EDF), in Frankrijk EDF en GDF.

De liberalisering was geen snel proces. Het begon in 1999 met de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt voor consumenten die meer dan 100 Gwh verbruikten. Daarna volgden de klanten met een verbruik hoger dan 16 GWh in 2000, meer dan 7 Gwh in 2003 en ten slotte voor alle andere bedrijven en particulieren in 2007. De liberalisering van de gasmarkt kende een vergelijkbaar parcours. In 2007 waren beide markten volledig open.

Poweo werd echter voor de volledige vrijmaking opgericht. In juni 2002 creëerde Charles Beigbeder de organisatie samen met drie vennoten. Deze nieuwe elektriciteitsleverancier leverde elektriciteit aan haar eerste klanten in 2003. In 2004 lanceerde Poweo zich op de Beurs van Parijs. In 2005 begon Poweo met het aanbieden van gas.

In 2006 sloot Poweo een samenwerkingsovereenkomst met de Oostenrijkse onderneming Verbund. In februari 2007 richtten de twee bedrijven een gezamenlijke dochteronderneming op, Poweo Production, dat 60% in handen van Poweo was en 40% van Verbund. De voornaamste activiteit was elektriciteit.

In 2007 opende Poweo zijn eerste windmolenpark in Boulay Moselle. In datzelfde jaar sloot het bedrijf een overeenkomst met EDF voor de uitwisseling van energie, nucleair in ruil voor thermisch. Poweo blijft de volgende jaren investeren in hernieuwbare energie met o.a. biomassacentrales en zonnepanelen.

Vanaf 2010 kwam Poweo in financiële problemen waardoor het genoodzaakt is om een groot deel van haar bedrijf over te dragen aan Verbund.

2011-2012: Direct Engie verschijnt op het toneel

Op 30 september 2011 kondigde Direct Energie de overname aan. Direct Energie kocht Poweo voor 36 miljoen euro en tot 46% van het kapitaal dat eerder in handen was van de Oostenrijkse Verbund. Direct Energie werd daarmee de grootste aandeelhouder.
Verbund en Poweo stemden een jaar later in met de fusie van Poweo met Direct Energie. Door deze fusie ontstond de op de twee na grootste energieleverancier in Frankrijk, een toonaangevend alternatief en sterke concurrentie voor gevestigde waarden EDF en GDF Suez.

Op 5 augustus 2013 kwam er een naamsverandering: Poweo Direct Energy staat in Frankrijk voortaan bekend als Direct Énergie.

Toch was dat niet het einde van de naam Poweo. In 2014 begon Direct Energy met haar internationale expansie door een dochtermaatschappij, Poweo, te lanceren op de Belgische energiemarkt. Poweo was in eerste instantie uitsluitend aanwezig in Wallonië. De energieleverancier breidde haar gebied uit tot Brussel en Vlaanderen in 2015. Eind 2016 had Poweo meer dan 50.000 Belgische klanten, goed voor 480 Gwh per jaar.

De activiteiten van Poweo

De productie van energie

Vanaf 2006 was Poweo een producent van energie (elektriciteit en gas) via haar dochteronderneming Poweo Production dat ze samen met het Oostenrijkse energiebedrijf Verbund beheerde. Als gevolg van financiële problemen was Poweo in 2010 verplicht om haar aandeel in de energieproductie te verkopen aan Verbund.

Poweo heeft op dit moment drie warmtekrachtcentrales (gecombineerd met gasturbines): twee in Frankrijk en een in België (Marcinelle). Verder is het bedrijf actief in de sector van de hernieuwbare energie met een aantal windparken in o.a. Louville-la-Chenard, Luc-sur-Orbieu en Boulay-Moselle (Moezel) en zonnepanelenparken.

De levering van energie

Poweo is een elektriciteits- en gasleverancier in België voor particulieren en professionals. Op 31 december 2016 had de energieleverancier meer dan 50.000 Belgische klanten aan wie zij in dat jaar ca. 480 GWh aan energie leverde (368 GWh aan gas en 112 GWh elektriciteit).

Vóór de fusie met Direct Energy had Poweo in Frankrijk ca. 300.000 klanten.

De producten en diensten van Poweo

Poweo biedt elektriciteit en gas aan met een vaste prijs. U betaalt gedurende de volledige termijn van uw contract dezelfde energieprijs. Dit wil echter niet zeggen dat u gebonden bent aan de energieleverancier. Net zoals bij alle andere leveranciers kunt u uw contract op elk moment gratis stopzetten.

Poweo biedt de volgende producten en diensten aan:

  • 100% groene stroom van Belgische afkomst aan een vaste prijs
  • gas aan een vaste prijs
  • een klantendienst met een adviseur die u van maandag tot zaterdag telefonisch te woord staat
  • een welkomstpromo voor alle nieuwe klanten
  • €5 korting als u kiest voor e-facturatie
  • €10 korting als u kiest voor domiciliëring
  • MyPoweo, een online klantenzone
  • Peterschapsactie: “beveel Poweo aan bij uw vrienden en familie en krijg tot €400 korting per jaar op uw energiefactuur. Telkens wanneer u iemand aanbeveelt, krijgen u €20 en uw petekind €20. (Beperkt tot 20 aanbevelingen per jaar)”

Hoe een contract bij Poweo tekenen?

Vergelijk de tarieven voor elektriciteit en kies voor het aanbod van Poweo.
Vergelijk de prijzen voor gas en kies voor het aanbod van Poweo.
Vergelijk alle energieleveranciers in België (gas en elektriciteit) en kies voor het aanbod van Poweo.

Hoe een contract bij Poweo opzeggen?

Als u uw contract bij Poweo wenst te beëindigen moet u enkel een contract tekenen bij een nieuwe leverancier. Uw oud contract wordt automatisch verbroken.

De klantendienst bij Poweo

Zowel als klant en niet-klant kunt u bij Poweo terecht met al uw vragen. Wilt u graag meer informatie over een van de producten voor u zich inschrijft? Wenst u de voortgang van uw contract op te volgen? Heeft u vragen over uw factuur of verhuizing?

Geen probleem!

Als u nog geen klant bent, kunt u Poweo telefonisch bereiken of een vraag stellen via de website.

Als u klant bent, kunt u ook bellen of een vraag stellen. Daarnaast heeft u ook toegang tot MyPoweo, de online klantenzone van Poweo. Log in met uw klantenreferentie en wachtwoord en krijg antwoord op uw vraag.

Hoe contact opnemen met Poweo?

Adres
Twin Square Madison
Cullinganlaan 1A
1831 Diegem

Tel. 0800 29 191

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.