Engie Electrabel

Engie Electrabel is een energiebedrijf van de Franse multinational GDF Suez. Het is de grootste producent en leverancier van elektriciteit in België. Daarnaast levert het ook gas aan zowel particulieren als zakelijke klanten.

De geschiedenis van Engie Electrabel
Engie Electrabel nv werd in 1905 opgericht in Antwerpen onder de naam Ebes. Ebes is de afkorting van
“Sociétés Réunies d’Energie du Bassin de l’Escaut”. Hoewel vele Europese landen na WOI de energiebedrijven nationaliseerden, bleef Ebes (net als alle andere elektriciteitsbedrijven in België) in privé-handen.

Het marktleiderschap van Engie Electrabel is een gevolg van de vele fusies tussen elektriciteitsbedrijven. Voor 1976 waren er zeer veel spelers op de markt (meer dan twintig in 1935), na 1976 werd dat getal gereduceerd tot drie. De drie grote bedrijven op de markt waren Ebes, Intercom en Unerg. In 19990 fuseerden de bedrijven en werd de naam Engie Electrabel gekozen. De Generale Maatschappij van België had tegen 1988 bijna 10% van de aandelen van Ebes in handen.

Ebes en Engie Electrabel: aanvankelijk in strijd met Suez
Suez beschikte eind jaren ‘80 over 60% van de aandelen van Ebes. Men vreesde dat Suez (afkomstig uit Frankrijk) het bedrijf zou transformeren in een Franse onderneming, dus werd er in 1990 een poging gedaan om Ebes te versterken. Dit deed men door Ebes met Intercom en Unerg te laten fusioneren. Voortaan stonden de energiebedrijven samen bekend onder een naam, i.e. Engie Electrabel.

De fusie bood echter weinig soelaas. Het leek alsof het Franse Suez zijn zinnen had gezet op het Belgische energiebedrijf. Suez kreeg in 1998 zo goed als alle aandelen van de Generale Maatschappij van België (GM). Hierdoor vergrootte de invloed van Suez op GM en op zijn beurt op Engie Electrabel. Engie Electrabel kon Suez niet veel langer afhouden. In 2005 kwam Engie Electrabel volledig in handen van Suez.

Engie Electrabel vandaag
Zoals eerder vermeld is Engie Electrabel de grootste producent van elektriciteit in België. Het bedrijf heeft een marktaandeel van ongeveer 50%. Engie Electrabel maakt hiervoor gebruik van een park met een capaciteit van 9.163 MW. Het productiepark bestaat uit verschillende centrales. Zo heeft Engie Electrabel kerncentrales, centrales die gebruik maken van hernieuwbare energie en centrales die werken op fossiele brandstoffen.

Engie Electrabel telt ongeveer 3 miljoen klanten. Het energiebedrijf had een monopolie op de energiemarkt tot de liberalisering van de markt (2003-2007) en opkomende bedrijven zoals Lumnius de macht van Engie Electrabel verkleinde.

De producten van Engie Electrabel

Direct

Direct is een product met een geïndexeerde (variabele) prijs. Het product verving FixOnline vanaf april 2016.

Easy

Er zijn twee soorten: Easy Vast en Easy Geïndexeerd / Variabel. Zoals de naam al doet vermoeden is Easy Vast een product met een vaste prijs. Het contract is een jaar geldig. Hetzelfde geldt voor Easy Geïndexeerd, dit keer met een variabele prijs.

Easy3

Easy3 is het derde product onder de naam Easy. Het gaat hier om een vaste prijs voor een periode van 3 jaar.

Active

In april 2016 werd een nieuw product gelanceerd: Active, een product met een vaste prijs voor 4 jaar. Het product omvat eveneens een Boxx (slimme thermostaat) en de daarmee gepaard gaande Boxx Services.
Groene energie
Vanaf april 2016 verdween het “Green” aanbod van Engie Electrabel. In de plaats van dat aanbod hebben klanten nu de keuze om bij elk product voor de optie Groene Energie te kiezen.

 

Hoe een contract bij Engie Electrabel tekenen?

Vergelijk de tarieven voor elektriciteit en kies voor het aanbod van Engie Electrabel.
Vergelijk de prijzen voor gas en kies voor het aanbod van Engie Electrabel.
Vergelijk alle energieleveranciers in België (gas en elektriciteit) en kies voor het aanbod van Engie Electrabel.

Hoe een contract bij Engie Electrabel opzeggen?

Als u uw contract bij Engie Electrabel wenst te beëindigen moet u enkel een contract tekenen bij een nieuwe leverancier. Uw oud contract wordt automatisch verbroken.

 

Contact

Adres
Boulevard Simon Bolivar 34
1000 Bruxelles
Tel: 02 518 61 11

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.