Edf luminus

Luminus in het kort

Luminus is een belangrijke energieleverancier en filiaal van de groep EDF. Luminus is het handelsmerk van EDF Luminus. EDF Luminus heeft biedt elektriciteit en gas aan aan particulieren, professionals, KMO’s en grote bedrijven. Luminus is de tweede grootste elektriciteitsproducent en energieleverancier op de Belgische markt. Het bedrijf heeft bijna 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten en heeft 900 medewerkers. Een groot deel van de elektriciteit die opgewekt wordt door EDF Luminus komt uit kernenergie en gascentrales, zelfs nu de leverancier investeert in hernieuwbare energie (wind, waterkracht). Luminus biedt verschillende soorten tarieven aan, met vaste of variabele prijzen.

De geschiedenis van EDF Luminus

EF Luminus is ontstaan uit de publieke producent van elektriciteit, SPE (Samenwerkende vennootschap voor Productie van Elektriciteit). SPE werd in 1988 mede-eigenaar van de kerncentrales die in de komende jaren zouden worden opgestart (Doel III, Doel IV, Tihange II en Tihange III). Enkele jaren daarvoor had het ook al rechten verkregen over enkele kerncentrales in Frankrijk.


Naar aanleiding van de liberalisering van de energiemarkt, stelde SPE zich open voor private partners en werden de activiteiten van bedrijf ondergebracht in SPE nv. Niet lang daarna werd EDF (een Frans staatsbedrijf) private partner van SPE met een aandeel van 10%.


In 2000 wordt de SPE geprivatiseerd en wordt de standaard provider in verschillende gemeenten in het kader van de liberalisering van de energiemarkt in Wallonië. Later, de SPE Luminus gefuseerd met zijn huidige leverancier op de Vlaamse markt geliberaliseerd ruim voor Wallonië, om te profiteren van haar ervaring. In 2009, EDF verwierf een meerderheidsbelang in het bedrijf en daarom zijn controle. In 2011, de aandeelhouders besloten om SPE-Luminus hernoemen in EDF Luminus.


In 2005 leek EDF niet langer geïnteresseerd in SPE (vanwege de verdere liberalisering van de markt). SPE ging op zoek naar nieuwe partners en vond die in het Britse Centrica en het Franse Gaz de France. Zij kochten EDF uit en verkregen samen een belang van 51%. Als onderdeel van deze deal werden Luminus, ALG Négoce, ALE en City Power opgenomen door SPE.


In 2008 sloot SPE een akkoord met Electrabel. Dit akkoord zorgde ervoor dat SPE zijn nucleaire activiteit kon uitbreiden.


Een jaar later maakte EDF opnieuw zijn intrede. Het bedrijf was immers opnieuw geïnteresseerd in SPE, deze keer om het bedrijf volledig op te kopen. De transactie werd afgesloten in 2011. EDF had nu een belang van 63%. Eind 2011 veranderde de naam SPE in EDF Luminus met Luminus als merknaam.

Het merk Luminus

Onder de merknaam Luminus verkoopt EDF Luminus elektriciteit en gas aan ongeveer 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten. Haar commercieel marktaandeel bedraagt ??ongeveer 20%. EDF Luminus wil zich onderscheiden door zijn focus op de klant, met name het leveren van een hoge kwaliteit elektriciteit en gas, uitstekende service en klanttevredenheid. Het bedrijf werd door VREG bekroond met vijf sterren voor de kwaliteit van de klantenservice.

EDF Luminus en de productie van energie

Het bedrijf produceert elektriciteit in de traditionele thermische centrales en STEG-centrales (stoom en gascentrale) , hydraulische centrales en windparken.

Thermische centrales

EDF Luminus opereert STEG-stations en conventionele centrales op 4 verschillende locaties in Wallonië en Vlaanderen.
Een STEG-centrale is een elektriciteitscentrale die twee soorten turbines, een gasturbine en een stoomturbine, combineert. Elk van de turbines drijven een elektrische generator die elektriciteit produceert. Door gebruik te maken van beide turbines wordt de productie-efficiëntie verbeterd.

Waterkrachtcentrales

Luminus gebruikt zeven waterkrachtcentrales. Zes daarvan zijn gelegen aan de Maas. De laatste ligt aan de Samber. EDF Luminus is de nummer 1 in het gebruik van waterkracht in België. De zeven waterkrachtcentrales van EDF Luminus zijn een belangrijke bron van hernieuwbare energie. De productie van waterkracht zorgt voor een vermindering van 101.250 ton CO².


De elektrische energie wordt geproduceerd door middel van generatoren. Het enige vereiste voor de productie van waterkracht is een hoogteverschil tussen twee niveaus van water. Dat noemt men het verval.

Windparken

EDF Luminus wordt beschouwd als een belangrijke speler in de windenergie sector in België. Eind 2014 beschikte het bedrijf over 90 windturbines verspreid over Wallonië en Vlaanderen. EDF Luminus produceert jaarlijks 311 GWh energie, wat gelijk is aan de energievoorziening van meer dan 75.000 gezinnen.

De producten van Luminus

Luminus biedt 4 verschillende pakketten aan die beschikbaar zijn voor elektriciteit of de combinatie elektriciteit en gas.

Variabele prijs

Een variabel tariefplan wil zeggen dat de prijzen voor uw energie kunnen wisselen van maand tot maand. U kunt dus profiteren van dalingen in de prijs, maar u neemt ook een risico. U moet immers ook meer betalen als de prijs stijgt.

Essential Pack

Naast een variabel tariefplan is dit pakket exclusief online te verkrijgen. Daarnaast gebeurt de betaling via domiciliëring en beheert u zelf uw gegevens en diensten online (100% self-service).

Eco Flex

De naam zegt het zelf: Eco Flex is ‘eco-friendly’. U ontvangt 100% groene stroom: groene elektriciteit en (eventueel) aardgas dat klimaatneutraal is. Als u dit pakket kiest, beloof Luminus dat zij 7/7, 24/24 beschikbaar zijn via e-mail en telefoon.

Vaste prijs

Click

Het Click pakket is vergelijkbaar met het Essential Pack. Het enige verschil is dat u hier een vaste prijs betaalt gedurende het jaar.

EcoFix

Met EcoFix krijgt u 100% groene stroom en een vaste prijs voor twee jaar. Bovendien is Luminus altijd beschikbaar en kan u zelf uw betaalmethode kiezen (papier of online).


In de onderstaande video wordt de energierekening van Luminus uitgelegd.Hoe een contract tekenen bij Luminus?

Vergelijk de prijzen voor elektriciteit en kies het aanbod van Luminus.

Vergelijk de prijzen voor gas en elektriciteit en kies het aanbod van Luminus.

Hoe een contract bij Luminus opzeggen?

Als u uw contract bij Luminus wenst te beëindigen, hoeft u enkel een nieuw contract bij een andere leverancier te tekenen. Uw oud contract wordt automatisch verbroken.

Contact

Adres

Luminus

PB 48000

1000 Brussel


Tel: (078) 150 210


E-mail: info@luminus.be

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.