Belfius

Belfius was tot 2012 bekend onder de naam Dexia. Het is een naamloze vennootschap dat als doel heeft in de financiële behoeften van de lokale gemeenschap te voldoen. De naam Belfius is een samenstelling van verschillende delen: Bel staat voor zowel ‘België’ als ‘good’, fi verwijst naar financiën of financiëring en ‘us’ betekent ‘ons’ in het Engels. De slogan van Belfius gaat als volgt: “We gaan 100% voor 95% tevreden klanten.” De strategie van Belfius speelt dus sterk in op de klanttevredenheid.

Het pre-Dexia tijdperk

Belfius is dus het vroegere Dexia, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1860 toen het Gemeentekrediet van België werd opgericht. De bank was verantwoordelijk voor de leningen van de gemeenten voor hun investeringen. Doorheen de jaren ontwikkelde de bank zich tot een echte waarde in de financiële sector.

In 1996 fusioneerden het Gemeentekrediet van België en Crédit local de France en werd Dexia gecreërd. In 1999 werd de bank genoteerd op de beurs van Brussel, Parijs en Luxemburg. In 2000 kocht Dexia Financial Security Assurance (FSA) in de Verenigde Staten. Dexia werd zo de wereldleider in de publieke sector van de financiële dienstverlening en is daarna bijna in alle landen van de Europese Unie actief.

Tijdens de vroege jaren 2000 bleef Dexia zich ontwikkelen door verdere fusies en samenwerkingsverbanden.

De dood van Dexia en de (her)geboorte van Belfius

In 2011 komt Dexia in een storm terecht. Er verschenen berichten over conflicten aan de top bij Dexia, met name spanningen tussen de Belgische bestuurders en de Franse CEO. De discussies gingen vooral over de verlieslatende beleggingen die vooral de Franse afdeling van Dexia en de vooral in België aanwezige liquide middelen troffen.

Op vrijdag 4 oktober 2011 haalden klanten na de aanhoudende negatieve berichten in één dag maar liefst € 300 miljoen van de bank. In reactie daarop besloten de Belgische en Franse regering om Dexia op te splitsen om de goede delen te redden en risico’s te beperken. Om een nog grotere crisis te vermijden, besloot de Belgische regering dat het nodig was om het geld van de spaarders en de Dexia-werknemers te beschermen. Om die reden werd de Belgische kant, Dexia Bank België NV, genationaliseerd op 6 oktober 2011 en kreeg het de naam Belfius. Daar hing een prijskaartje aan vast van 3,73 miljard. De problemen zijn echter nog altijd niet van de baan. Belfius is nog steeds aan het herstellen van de Dexia-crisis.

Spaarrekeningen bij Belfius

Belfius biedt drie gereglementeerde spaarrekeningen aan.

De eerste is een klassieke spaarrekening met een basisrente en getrouwheidspremie van 0,10%.


De tweede spaarrekening van Belfius is de Belfius Internet Getrouwheidsrekening. Dit is een 100% online spaarrekening die geschikt is voor spaargeld dat langer dan 12 maanden op de spaarrekening blijft staan. Deze spaarrekening van Belfius biedt een rente op jaarbasis aan van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,35%.


De derde spaarrekening is de Belfius Spaarrekening + waarbij uw kapitaal groeit via een doorlopende spaaropdracht. Ook deze spaarrekening is geschikt voor spaargeld dat langer dan 12 maaden blijft staan. Het bedrag dat maandelijks gespaard wordt, mag echter niet hoger zijn dan €500. Belfius biedt een rente op jaarbasis aan van 0,10% en een getrouwheidspremie van 1,40%.

Leningen op afbetaling

Leningen voor uw huis

  • Het eerste voorstel is het woonkrediet. Het gaat hier om een hypothecair krediet om bouwgrond of een woning te kopen/te bouwen. Er moet minstens 12 500 euro geleend worden voor deze lening. Ook zijn er variabele of vaste formules en verschillende looptijden mogelijk.
  • De tweede lening is een lening voor het verbouwen van uw woning. Een aantal voorwaarden zijn: het lenen van minsten 2500 euro en het betalen van maandelijkse aflossingen.
  • De derde lening is een lening op afbetaling om een woning energiezuinig te maken/te beschermen tegen inbraak of brand. Ook hier moet er minstens 2500 euro geleend worden.

Lening voor een auto

  • autolening: lening op afbetaling voor een nieuwe of tweedehandsauto. Deze lening biedt: financiering tegen zeer voordelige rentevoeten, 0,20 % korting op de rentevoet bij online aanvraag, een lening tot 110 % van de aankoopprijs om de eerste kosten te betalen (verzekering, verkeersbelasting,…).
  • Eco-krediet auto: lening op afbetaling voor een milieuvriendelijke auto, nieuwe of tweedehandsauto. Deze lening is geschikt voor een nieuwe auto, tweedehandse auto (maximaal 2 jaar oud) of elektrische fiets en biedt 0,20 % korting op de rentevoet bij online aanvraag en een extra interessant tarief voor jobstarters. Volgens de website is dit aan een voordeliger tarief dan dat van de klassieke autolening.

Hoe klant worden bij Belfius?

Als u graag klant wil worden bij Belfius, vergelijk dan de spaarrekeningen in België en kies voor de spaarrekening van Belfius.
Als u graag klant wil worden bij Belfius, vergelijk dan de persoonlijke leningen op onze site en kies voor de lening van Belfius.

Contact

Adres:

Belfius Contact

Pachecolaan 44

1000 Brussel


Tel: +32 2 222 12 02

Banking Offers

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.