Wat is een koppelverkoop en is het voordelig voor de consument?

Een smartphone of tablet aan sterk verminderde prijs, zit daar een addertje onder het gras? Foto: Pixabay

U herkent de advertenties vast wel: koop deze smartphone of tablet voor slechts €1! In een sector waar de concurrentie hevig is, vechten de operatoren het uit om de meest voordelige en pakketten en abonnementen te kunnen aanbieden. Maar is zo’n deal wel voordelig voor de consument? Wij zochten het uit.

Wat is een koppelverkoop?

De koppelverkoop werd officieel goedgekeurd in 2009. Op dat moment boden al heel wat buurland zulke acties aan. Er was immers op Europees niveau een beslissing genomen om die koppelverkoop voor elk land te standaardiseren.

De koppelverkoop staat u toe om twee dingen te combineren: een smartphone of tablet tegen een sterk verminderde prijs (vb. €1) + een gsm-abonnement die de operator aanbiedt. Deze twee zaken zijn aan elkaar gekoppeld, vandaar de naam. Het is niet mogelijk om zo’n smartphone of tablet aan andere voorwaarden te kunnen krijgen. Of u neemt het gsm-abonnement dat de operator voorstelt, of u keert terug naar huis zonder toestel.

Dit is een aantrekkelijk aanbod want, zeg nu zelf, wie wil nu geen smartphone voor slechts €1? De vraag is of die koppelverkoop wel zo voordelig is als het lijkt.

Het voordeel van een koppelverkoop

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat u een smartphone of tablet aan een sterk verminderde prijs ontvangt. Het gaat vaak om zeer dure toestellen die u misschien nooit aan de volledige prijs zou betalen.

De koppelverkoop staat toe dat u als het ware een lening afsluit met de operator voor het toestel. Uw gsm-abonnement is daarbij de maandelijkse afbetaling.

U moet echter op uw hoede blijven voor zulke promoties. Er kunnen namelijk ook nadelen aan verbonden zijn die u misschien op het eerste gezicht niet had opgemerkt. Hieronder geven we meer uitleg bij de nadelen van de koppelverkoop.

De nadelen van een koppelverkoop

Waarom bieden de operatoren dit soort aanbiedingen aan? En nee, ze doen dit niet zodat ook u de nieuwste iPhone kan kopen. Waarom dan wel? Daar is een eenvoudig antwoord op: klantenbinding.

Sinds 2012 (de telecomwet) kunnen klanten hun gsm-abonnement na 6 maanden zonder vergoeding opzeggen. Dit is natuurlijk slecht nieuws voor de operatoren. Zij proberen daarom om op elke mogelijke manier de klanten aan hen te binden en de koppelverkoop is een van die manieren om dat te doen. Met een koppelverkoop bent u immers voor meer dan 6 maanden gebonden aan de operator. Vaak gaat het bij een koppelverkoop om een verplicht “engagement” van 12 of 24 maanden.

Als u beslist dat u het maandelijkse bedrag niet langer wil betalen en u het gsm-abonnement wil opzeggen, dan zal u een vergoeding moeten betalen. Dit geldt ook wanneer u al langer dan 6 maanden klant bent.

De vergoeding is het bedrag dat maximaal gelijk is aan de kosten van het toestel dat u de operator nog schuldig bent. Als u een contract tekende van 12 maanden maar u het contract al wil verbreken na 6 maanden, dan zal u de helft van de prijs van het toestel nog moeten betalen aan de operator.

Bovendien is een engagement van bv. 24 maanden zeer lang. In een sector waar de prijzen steeds veranderen en er geregeld nieuwe aanbiedingen komen, is het niet altijd voordelig om uzelf voor zo’n lange periode aan een operator te binden.

Een koppelverkoop bij Proximus
Een voorbeeld van een koppelverkoop bij Proximus. Foto: Proximus

De werkelijke kosten achter de koppelverkoop

Bij een koppelverkoop komt u vaak niet als uitgesproken winnaar uit te bus. U krijgt wel een gloednieuw toestel aan een sterk verminderde prijs, maar u moet daarvoor maandelijks wel een bepaald bedrag betalen. En net dat bedrag van het gsm-abonnement strookt in de meeste gevallen niet met de behoeften van de gebruiker.

Het is belangrijk om de werkelijke kosten van de koppelverkoop te berekenen. Dit kunt u doen door eerst de prijs van het abonnement te berekenen dat bij u past. U kunt hiervoor onze site gebruiken. Na het invullen van een paar vragen, komt u te weten welk abonnement het best bij u past. Vergelijk daarna dit bedrag (vb. 15, 20, 25 euro per maand) met het bedrag dat u betaalt met de koppelverkoop. Vermenigvuldig het verschil tussen die twee bedragen daarna met het aantal maanden dat het contract zou lopen.

Klinkt dit te ingewikkeld? Geen probleem, wij geven een voorbeeld.

Een voorbeeld

De smartphone van uw dromen kost €450, maar dat vindt u toch wat veel. U besluit daarom om van de koppelverkoop te profiteren. Met deze aanbieding betaalt u maar €50 voor de smartphone maar moet u wel een contract van 24 maanden nemen met een abonnement van €45. Zonder die koppelverkoop zou u een gsm-abonnement van €25 per maand hebben genomen.

We berekenen nu hoeveel uw smartphone u werkelijk heeft gekost:
€45 – €25 = €20

Dit is het verschil dat u maandelijks te veel betaalt. Die €20 betaalt u 24x te veel.
€20 * 24 = €480

En laten we niet vergeten dat u al €50 betaalde voor het toestel.
€480 + €50 = €530

In totaal betaalde u met de koppelverkoop dus €530 voor uw smartphone is plaats van €450. U kon dus wel de kosten spreiden om ze draaglijker te maken, maar uiteindelijk betaalde u toch te veel.

Let steeds goed op vooraleer u beslist om een contract voor een koppelverkoop te tekenen. Reken eerst even uit of u er een voordeel aan heeft. Zo niet, dan koopt u beter de smartphone en het gsm-abonnement apart.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.