Jongeren sparen €400 per maand en blijven langer bij Hotel Mama

Jongeren sparen €400 per maand en blijven langer bij Hotel Mama. Foto: Pixabay

Een groeiend aantal Belgische jongeren verblijft steeds langer bij de ouders. Uit een onderzoek van Keytrade Bank blijkt dat ze dat doen om geld te sparen. De gemiddelde “millenial” spaart dan ook zo’n 400 euro per maand. Dat schrijft MoneyTalk (Knack).

Hotel Mama

Tegenwoordig is het niet meer zo vreemd om tot na de 25ste verjaardag bij de ouders te blijven wonen. Integendeel. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 4 25-plussers dat doen. Opvallend: vooral de mannen hebben het moeilijk om Hotel Mama achter te laten en zelf een stekje uit te kiezen. De mannelijke 25-plussers verwachten dat ze nog 4,8 jaar thuis gaan blijven wonen, terwijl dat bij de vrouwen 3,7 jaar is.

“Anders dan vorige generaties, zijn millennials financieel een stuk minder ambitieus. Voor hen betekent financieel succes dat ze de levensstijl van hun ouders kunnen aanhouden”. Dat meldt Keytrade Bank in een persbericht. Daarenboven verblijft het merendeel van de millennials gratis bij de ouders. Slechts een op de vijf moet een financiële bijdrage betalen om thuis te wonen.

Sparen

Belgische jongeren kopiëren steeds vaker het spaargedrag van hun ouders. “Ze volgen de gouden spaarregels die de vorige generatie met de paplepel ingegoten kreeg: sparen, sparen en nog eens sparen om het klassieke spaarboekje te vullen”, klinkt het. Maar liefst 82,5 procent van de millennials zet elke maand geld op hun spaarboekje.

Op die manier slaagt de gemiddelde millennial erin maandelijks 394,5 euro per maand opzij te zetten, of een vijfde van hun loon. Cijfers van Keytrade tonen aan dat een millennial gemiddeld 1883,4 euro per maand verdient.

Opvallend is dat meer Vlamingen (90,1%) dan Franstaligen (72%) dat doen, en dat die eerste groep ook significant meer spaart. Zo zetten Vlamingen maandelijks gemiddeld 432,3 euro opzij, terwijl Franstaligen 329,4 euro sparen. Mannen (413,2 euro) sparen opvallend meer dan vrouwen (371,5 euro). Ook als het verschil in loon in rekening gebracht wordt, sparen mannen procentueel meer dan vrouwen.

Andere fiscale voordelen

“Als millennials de levensstijl van hun ouders willen aanhouden, mogen ze niet teren op de beproefde recepten om hun vermogen op te bouwen”

Steven De Backer, Head of Communication van Keytrade Bank waarschuwt dat de millennials rekening moeten houden met het huidige financiële klimaat. Terwijl hun ouders vroeger konden profiteren van de hoge rentes, leven millennials in een periode waar lage rentes de nieuwe realiteit zijn geworden.

“Als millennials de levensstijl van hun ouders willen aanhouden, mogen ze niet teren op de beproefde recepten van hun ouders om hun vermogen op te bouwen. Weinigen maken bijvoorbeeld gebruik van de fiscale voordelen van pensioensparen: op dit moment geeft slechts 39,9 procent aan dat hij/zij aan pensioensparen doet. Enige sense of urgency komt pas bij + 30-jarigen”, zo zegt De Backer.

Evenwicht tussen sparen en genieten

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Belgische jongeren volop van het leven genieten. Net omdat ze thuis niets of slechts een beperkt deel van hun loon moeten afstaan aan hun ouders geven ze meer geld uit aan luxeproducten. Zo geven ze significant meer uit aan kledij, technologie en activiteiten zoals festivals. Ook regelmatig reizen behoort tot de activiteiten van de millennials. 13,4 procent van hun loon gaat naar reizen.

Bron: MoneyTalk (Knack) ; Keytrade Bank

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.