Minder investeringen in duurzame energie en toch daalt de prijs

De vraag naar duurzame energie blijft stijgen en dat is goed nieuws voor de portemonnee van de consument. Foto: Pixabay

Vorig jaar zijn de investeringen in wind- en zonne-energie voor het eerst sinds 2013 wereldwijd gedaald. Dat is opmerkelijk aangezien de hoeveelheid geleverde stroom uit hernieuwbare energie gestegen is. En ook de prijs daalde. Hoe dat te verklaren valt, leest u hier.

Investeringen dalen, maar capaciteit stijgt

Op wereldvlak werd in 2016 241,6 miljard dollar (226,5 miljard euro) geïnvesteerd in hernieuwbare energie, een daling van maar liefst een kwart in vergelijking met het jaar 2015. Dat is het resultaat van de gegevens van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep), de Frankfurt School en Bloomberg New Energy Finance.

Hoewel de investeringen dus daalden, steeg de hoeveelheid energie die uit hernieuwbare bronnen werd opgewekt. De capaciteit uit die energiebronnen steeg met 8 procent of 138,5 gigawatt. Dat is een recordtoename aldus de onderzoekers. Het aandeel van de hernieuwbare bronnen in de wereldwijde energiemix klimt daardoor naar 11,3 procent. In 2015 was dat nog 10,3 procent. Dankzij die stijging is naar schatting 1,7 gigaton CO2 minder uitgestoten.

Investeringen in zon- en windenergie

De investeringen in zonne-energie bedroegen vorig jaar 113,7 miljard dollar (106,7 miljard euro), 34 procent minder dan in 2015. De capaciteit van zonne-energie steeg in 2016 wel met 75 gigawatt, een record.

In windenergie is wereldwijd 112,5 miljard dollar (105,6 miljard euro) geïnvesteerd of 9 procent minder dan een jaar eerder. De steeg met 54 gigawatt gestegen, tegenover een stijging van 63 gigawatt in 2015.

Volgens het rapport is China de schuldige voor de dalende investeringen. Hoewel zij dus minder investeerden, ligt hun investering van 78,3 miljard dollar wel nog altijd voor op Europa (59,8 miljard) en de VS (46,4 miljard).

Hoe komt het dan dat er toch meer groene energie voorhanden is? Volgens het rapport is dat te danken aan de gunstige financieringsvoorwaarden en de grotere efficiëntie van de technologie.

Investeringen in ontwikkelingslanden vs. geïndustrialiseerde landen

In ontwikkelingslanden is vorig jaar 117 miljard dollar (109,8 miljard euro) in hernieuwbare energie geïnvesteerd. Dat is goed voor een daling met 30 procent. In de geïndustrialiseerde landen daalden de investeringen met 14 procent. In totaal werd er 125 miljard dollar (117,3 miljard euro) in duurzame energie gepompt.

Mexico, Chili, Uruguay, Zuid-Afrika en Marokko zagen hun investeringen allemaal met 60 procent of meer dalen als gevolg van een minder grote vraag naar elektriciteit. Jordanië is de vreemde eend in de bijt: zij investeerden met 1,2 miljard dollar (1,13 miljard euro) 148 procent meer dan in 2015.

In de VS daalden de investeringen met 10 procent tot 46,4 miljard dollar (43,5 miljard euro). Japan investeerde 56 procent minder en hield het op 14,4 miljard dollar (13,5 miljard dollar).

Opmerkelijk: terwijl over ter wereld de investeringen daalden, stegen ze in Europa met 3 procent gestegen tot 59,8 miljard dollar (56,11 miljard euro). Het Verenigd Koninkrijk voert de rangen aan met een investering van 24 miljard dollar (22,52 miljard euro) in 2016. Duitsland hield het op 13,2 miljard dollar (12,4 miljard euro).

Het grootste deel van die Europese investeringen in duurzame energie ging naar windenergie, vooral dankzij grote windparken zoals het Hornseaproject in de Noordzee.

Ook de prijs van hernieuwbare energie daalt

Er wordt dus meer duurzame, hernieuwbare energie geproduceerd, maar hoe zit het met de prijs? Nog volgens dat rapport van de VN, Frankfurt School en Bloomberg is de prijs van duurzame energie vorig jaar met 10 procent gedaald op wereldschaal.

Dat is logisch. Hoe meer vraag naar duurzame energie, hoe lager de prijs.

En dat is natuurlijk goed voor de consument. Had u tot nu toe nog geen groene energie gekozen omdat u het te duur vond? Daar kan binnenkort dus verandering in komen. Kijk regelmatig op onze site voor updates in verband met de prijs voor elektriciteit. Of doe gewoon zelf eens de test. Vergelijk de aanbiedingen voor elektriciteit op onze site en komt meteen te weten hoeveel het verschil in prijs bedraagt.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.