Hoe raakt elektriciteit tot bij u thuis?

Hoe raakt elektriciteit tot bij u thuis? Foto: Pixabay

prijzen elektriciteit vergelijken

Hebt u zich ooit al afgevraagd vanwaar onze elektriciteit komt? Is het niet wonderbaarlijk dat we met een simpele druk op de schakelaar onmiddellijk licht hebben? Onze elektriciteit legt een lange weg af voor ze in onze huis terechtkomt. Hierbij zijn talloze spelers betrokken. Dit avontuur bestaat uit vier fases: eerst wordt de elektriciteit geproduceerd, daarna getransporteerd, vervolgens verdeeld en tot slot geleverd. Alle elektriciteit moet door deze vier etappes voor ze beschikbaar is. Een woordje uitleg.

Productie van elektriciteit

In de eerste plaats heb je energie nodig om elektriciteit te produceren. Lavoisier zei hierover: ‘’Er gaat niets verloren, er wordt niets gecreëerd, alles wordt omgezet!’ Om elektriciteit te produceren kunnen verschillende energiesoorten worden gebruikt, zoals kernenergie. Dat is de meest voorkomende in België. Ook met fossiele brandstoffen zoals aardolie, gas of steenkool kan elektriciteit worden geproduceerd. Tot slot hebben we nog de groene, hernieuwbare energie zoals waterkracht-, wind- en zonne-energie.

Transport van elektriciteit

Zodra de elektriciteit geproduceerd is, moet ze naar de consument worden gebracht. Dit proces bestaat uit twee etappes: transport en distributie. Het transport is het proces waarbij elektriciteit in de productie-eenheid wordt afgenomen en over een lange afstand wordt vervoerd. Het transport gebeurt via het hoogspanningsnet. Dat is een geheel van infrastructuren waarvan de belangrijkste de bovenleidingen zijn (5600 km in België), de ondergrondse kabels (2600 km) en ruim 800 elektriciteitscabines. In België heeft Elia het monopolie over het beheer van het transportnet in handen.

Distributie van elektriciteit

Zodra de elektriciteit deze lange weg heeft afgelegd, moet ze plaatselijk worden verdeeld. Dat doen de Distributienetbeheerders (DSB). In België bestaan er een twintigtal, die elk een plaatselijk monopolie in handen hebben. Afhankelijk van de gemeente waar u woont, hebt u dus een eigen DSB. Zoek hier uw DSB op aan de hand van uw postcode. De DSB’s beheren het midden- en laagspanningsnet en brengen de elektriciteit tot bij de consument. Het zijn dus de DSB’s die de klant aansluiten op het elektriciteitsnet en de meteropnames doen om het verbruik te meten.

Levering van elektriciteit

De DSB’s hebben de elektriciteit nu tot bij uw woning gebracht, maar dan hebben we het nog niet gehad over fase vier, de levering! De leveranciers komen uiteraard niet ‘fysiek’ tussen in het traject dat onze elektriciteit aflegt; zij produceren en vervoeren de elektriciteit immers niet. Ze hebben geen eigen productiecentrum en geen elektriciteitsnet. Toch spelen ze een belangrijke rol: zij verkopen de elektriciteit aan de consument. Zonder hen circuleert de geproduceerde elektriciteit niet in de netten en raakt ze niet verkocht! De elektriciteitsleveranciers zullen u waarschijnlijk bekender in de oren klinken dan de 3 vorige spelers. Want wie heeft nog nooit van bijvoorbeeld Electrabel, Lampiris of Luminus gehoord? Deze bedrijven kopen hun elektriciteit rechtstreeks aan bij de producenten, brengen ze op de markt en beheren vervolgens hun klanten. In België bestaan er een twintigtal leveranciers die onderling een felle concurrentiestrijd voeren om de consument.

Samengevat: u kunt zelf noch de transporteur kiezen (Elia voor iedereen), noch de verdeler (dat hangt af van de plaats waar u woont). U bent daarentegen vrij om uw leverancier te kiezen die u de elektriciteit aanbiedt die op basis van verschillende energiebronnen werd geproduceerd. Bijgevolg zullen de transport- en distributiekosten op uw factuur dezelfde zijn, welke leverancier u ook kiest. Enkel de elektriciteitsprijs verschilt tussen de leveranciers onderling.

 

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.