energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Meterstand: wanneer en hoe neem ik die op?

Geactualiseerd op
minuten lezen
Meterstand

Elk jaar is het weer tijd de meterstanden door te geven. Dit blijft voor veel mensen een spannend en verwarrend moment. Dit is echter volkomen onnodig. In dit artikel legt KillMyBill je alles uit over hoe jij je elektriciteitsmeter kan aflezen.

Met wat komt het opnemen van jouw meterstand overeen?

Om te beginnen, moet je weten dat dit gepaard gaat met het langskomen van een technieker gemandateerd door je distributienetbeheerder (DNB). Het zijn enkel deze bekwame personen, aangesteld door jouw DNB, die dit mogen komen uitvoeren. Dit gebeurd elk jaar op hetzelfde tijdstip. Zo kan er op een accurate manier het bedrag van je factuur berekend worden. Dit allemaal is dus noodzakelijk om jouw uiteindelijke, jaarlijks verbruik op de energiemeter te kunnen berekenen.

Om het te berekenen, nemen we de huidige stand van je meter, en dat van het jaar voordien. Ik geef een voorbeeld. Stel nu dat, in Januari 2014, je meterstand voor je elektriciteitsverbruik 20.500 kWh aangeeft. We kijken dan naar de stand van je meter, op Januari 2015, die ons 25.500 kWh aangeeft. Je elektriciteitsverbruik voor het jaar 2014 is dus: 25.500 kWh – 20.500 kWh = 5.000 kWh. Het is vanaf dit cijfer dat je leverancier zich gaat baseren op het verbruik van het komende jaar in te schatten, zijnde het jaar 2015.

Hierna stelt jouw DNB een maandelijks bedrag op, die je als voorschot dient te betalen om zo jouw uiteindelijke, jaarlijkse consumptie af te betalen. Opgelet. Vaak wordt het serienummer van de teller, opgesteld in acht tot tien cijfers, verward met de stand van je teller.Deze telt vijf cijfers en wordt uitgedrukt in kWh.

Hoe meterstand aflezen en meterstand doorgeven?

Als we onze elektriciteitsmeter aflezen is het belangrijk goed te snappen hoe dit te werk gaat, vooral in de eerder genoemde situaties. Hieronder vind je, naargelang jouw type meter, een overzicht van de te ondernemen stappen:

Het normale of “uitsluitend nacht”-tarief

Deze twee elektriciteitsmeters, normaal tarief (enkel dag) of enkel nachttarief (uitsluitend nachtmeter), beschikken allebei over één meterstand. De meterstand bestaat uit maximaal zeven cijfers vóór en één cijfer na de komma.

  • Kijk eerst na of de vier laatste cijfers van je meternummer overeenkomen met het nummer dat op jouw brief vermeld wordt.
  • Noteer je meterstand. De cijfers na de komma moeten niet genoteerd worden.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Het tweevoudige uurtarief (dag/nacht)

Tweevoudig uurtarief (dag / nacht) voor een tweevoudige elektriciteitsmeter beschikt over twee meterstanden, één voor piekuren en de ander voor daluren.

  • Kijk eerst na of de vier laatste cijfers van je meternummer overeenstemmen met het nummer dat op jouw brief vermeld wordt.
  • Noteer je meterstand. De cijfers na de komma moeten niet genoteerd worden.

Digitale energiemeter

De digitale energiemeter heeft als voordeel dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder. Door de communicatietechnologie hoef jij niks meer te doen. Steeds meer huishoudens in Vlaanderen zijn daarom in het bezit van deze energiemeter. Je energieverbruik kan je daarnaast ook nog volgen via Mijn Fluvius.

Dynamisch energiecontract Met de nieuwe digitale energiemeters is het bovendien mogelijk de meterstanden elk kwartier door te geven. Hiervoor is het van belang dat je kiest voor een dynamisch energiecontract. Lees ons artikel voor hulp over energiecontracten vergelijken.

Gasmeter

  • De gasmeter heeft maar één meterstand en bestaat uit maximaal acht cijfers vóór en drie cijfers na de komma.
  • Kijk weer na of de vier laatste cijfers van je meternummer overeenstemmen met het nummer dat op jouw brief vermeld wordt.

Meterstand zonnepanelen doorgeven

Het doorgeven van de meterstand van je zonnepanelen werkt door middel van een digitale energiemeter. Deze ontvang je van Fluvius. Heb je een nieuwe zonnepaneel installatie, zou deze gekoppeld moeten zijn aan de digitale energiemeter. De meterstanden worden dan automatisch doorgegeven aan Fluvius. Als je een terugdraaiende teller met zonnepanelen hebt, moet je zelf de meterstanden doorgeven. Hier zul je dan een bericht over krijgen.

Hoe meterstand online doorgeven?

Het is mogelijk dat je in plaats van een brief, een e-mail ontvangt om je meterstanden door te geven. Dit kan ook het geval zijn als je twee keer niet thuis was op het moment dat de meteropnemer aanbelde. Je klikt op de link die je ontvangt en vult vervolgens je gegevens in en de cijfers die je afleest in je meterkast.

Wanneer neemt men de meterstand op?

  • Bij het opstellen van je jaarlijkse regularisatiefactuur.
  • Wanneer men verhuist is het van groot belang om de stand van je meter door te geven aan jouw oude energieleverancier. Op die manier zal hij een slotfactuur kunnen opstellen, en wordt er niets doorgerekend aan de nieuwe huurder.
  • Bij het intrekken in je nieuwe woning zal jouw energieleverancier de stand van jouw meters moeten meekrijgen om zo de facturatie te kunnen beginnen.
  • Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier moet de stand van je meter ook worden doorgegeven, zodanig dat duidelijk gesteld kan worden welke leverancier jou wat mag aanrekenen.
  • Voor diverse redenen kan je de stand van je tellers opnemen, zoals het opvragen en doorgeven van informatie door/ door derden, voor een simulatie op te stellen van jouw jaarlijks verbruik of maandelijkse voorschot. In dergelijke gevallen geef je dit allemaal mee aan jouw distributienetbeheerder. Hij zal dit goedkeuren en meegeven aan jouw energieleverancier.

Afwezig bij het langskomen van de technieker?

De technieker is bij je thuis langsgekomen wanneer je afwezig was. Wat gebeurd er dan? Er kunnen zich verschillende zaken voordoen, omdat elke distributienetbeheerder zijn eigen werking heeft. Het hangt dus samen met de DNB die in jouw gemeente van kracht is. Je vindt hieronder een opsomming van de verschillende mogelijke voorvallen:

  1. De technieker laat een brief achter met de datum van zijn volgend bezoek. Hierbij wordt meestal ook een fiche meegegeven, waarop je zelf de stand van je tellers moet invullen. Dit geef je af tijdens de volgende afspraak.
  2. De technieker heeft een fiche achtergelaten voor een volgende afspraak. Deze dient ingevuld en opgestuurd te worden.
  3. Als je meermaals afwezig bent, kan het zijn dat je zelf de stand van je meters moet opnemen en opsturen. Dit kan dan ook telefonisch als via het internet gebeuren.
  4. In laatste instantie, en als de stand van je meters niet is opgenomen geweest, dan zal je DNB zich baseren op de standen die het jaar voordien werden geregistreerd, en zal zo het te betalen bedrag bepaald worden.

Het jaar daarna wordt er van de klant verwacht dat hij de meterstand opneemt en opstuurt. Je krijgt in dat opzicht een fiche mee die je zelfstandig invult, of je geeft het telefonisch of online, via de website mee. Het kan soms zijn dat een opname plaatsvindt buiten de gebruikelijke periode. Dit kan naar vraag van je leverancier, je DNB of jezelf.

Fluvius

Fluvius is de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas in Vlaanderen. Je kunt bij Fluvius terecht over onder andere je (groene) meterstand, groene energie, premies, verhuizen, aansluitingen etc. Wanneer je je meterstand doorgeeft, zorgt Fluvius voor de correcte energiefactuur.

Fluvius meterstand

Fluvius heeft de Mijn Fluvius om je energieverbruik in te kunnen zien. Je maakt een account aan en geeft de EAN-codes van je meterstand door. Dit is je identificatiecode van je energie aansluiting. Als je een digitale energiemeter bezit, is er een online klantenzone beschikbaar om zonder moeite je gebruiksgegevens en je actuele meterstanden te bekijken.

Als je je meterstanden niet doorgeeft, zal Fluvius een schatting moeten maken van je energieverbruik. Het kan dan voorkomen dat je energiefactuur hoger zal zijn dan dat je hebt verbruikt. Hierom is het belangrijk je meterstanden op tijd door te geven.

Meer over energiemeters: