Wat gebeurt er met het energiecontract bij een verhuis?

Een verhuis is het perfecte moment om de energieprijzen te vergelijken en te veranderen van leverancier. Foto: Pixabay

Gaat u binnenkort verhuizen? Heeft u zich al afgevraagd wat er dan met uw energiecontract gebeurt? Moet u een nieuw contract afsluiten bij de energieleverancier of kunt u uw oude behouden? U vindt het antwoord op deze vragen in onze praktische gids.

Als u binnenkort gaat verhuizen dan heeft u waarschijnlijk heel wat zorgen aan uw hoofd. U moet uw hele leven inpakken in dozen, een verhuiswagen bellen … Verhuizen neemt heel wat tijd en moeite in beslag want er zijn heel wat zaken die u zeker niet mag vergeten. Uw energiecontract is een van die zaken. U wilt immers niet de energierekening betalen van het volgende gezin dat uw oud huis zal bewonen!

Omdat u al aan zoveel dingen moet denken, maken we het gemakkelijk voor u. Hieronder geven we een kort overzicht van wat u moet doen met uw energiecontract bij een verhuis. Op die manier kunt u uw tijd en energie in andere dingen stoppen.

We onderscheiden twee situaties.

Situatie 1: u blijft trouw aan uw energieleverancier

Het energiecontract verhuist gewoon met u mee. Ten minste, als u daarvoor kiest. U kunt beslissen om te veranderen van energieleverancier, maar u kunt ook trouw blijven aan uw huidige leverancier. Aan u de keuze.

Indien er niets verandert en u het energiecontract bij uw huidige energieleverancier wilt behouden, moet u twee dingen doen.

1. Verwittig uw energieleverancier

Als u verhuist, moet u uw energieleverancier op de hoogte brengen. Doe u dit niet, dan weet hij uiteraard niet dat uw adres verandert is. Contacteer de energieleverancier via telefoon, email of via de website. Doe dit ten minste 7 dagen voor de verhuis.

2. Vul het energieovernamedocument in

U heeft dit document in viervoud nodig: twee voor uw oud adres en twee voor uw nieuw adres. Alle exemplaren worden ingevuld samen met de nieuwe of vorige eigenaar of huurder van de woonst. Dit voorkomt latere discussies omtrent het energieverbruik. Beide partijen ondertekenen alle exemplaren van het energieovernamedocument.

Het overnamedocument voor gas en elektriciteit

U vult de volgende gegevens in:

Het energieovernamedocument van Eandis.
Het energieovernamedocument van Eandis. Bron: Eandis
  1. de overnamesituatie: het overnamedocument wordt gebruikt in verschillende situaties. U kan kiezen uit verhuizing, verkoop of verhuur van het gebouw, overlijden en echtscheiding. In dit geval kiest u verhuis.
  2. de datum van de verhuis en het adres waarop de overname van toepassing is
  3. de EAN-code, meternummer en meterstand voor elektriciteit en / of gas: tips voor het aflezen van de meterstand vindt u in onze gids
  4. de gegevens van de vertrekkende bewoner
  5. de gegevens van de intrekkende bewoner
  6. de handtekening van beide partijen

De EAN-code

De EAN-code is het identificatienummer van uw installatie. Deze code bestaat uit 18 cijfers en begint met 54. U vindt deze code op uw facturen op of de meter zelf.

Opgelet! Als er geen volgende bewoner in de woonst komt die u verlaat, dient u uw distributienetbeheerder (DNB) op de hoogte te brengen om de meterstand op te nemen. De meter wordt daarna gesloten. Uw distributienetbeheerder kunt u vinden via onze DNB-zoeker.

3. Stuur de gegevens door

Als beide partijen de documenten hebben ingevuld, moet u de gegevens doorgeven aan de energieleverancier. Hou het ondertekende origineel van het energieovernamedocument altijd bij. Bezorg een kopie van het energieovernamedocument zo snel mogelijk aan de energieleverancier (per e-mail, fax of post). U heeft 30 dagen de tijd.

Als u deze gegevens niet tijdig en volledig aan de leverancier bezorgt, dan blijft u verantwoordelijk voor de kosten van het energieverbruik op het vorig adres.

Situatie 2: u verandert van energieleverancier

U kunt er ook voor kiezen om het huidige contract te verbreken, te veranderen van energieleverancier en een nieuw energiecontract te ondertekenen. Afhankelijk van waar u naartoe verhuist, kan dit voordeliger zijn. Wij raden u zeker aan om energieleveranciers te vergelijken via onze site. Dit gebeurt o.a. op basis van locatie zodat u steeds het goedkoopste aanbod te zien krijgt voor uw nieuwe thuis.

De rest van het proces blijft grotendeels hetzelfde. U vult de overnamedocumenten in en stuurt de gegevens door naar de energieleverancier. Terwijl u dit doet, laat u aan hen weten dat u het contract wilt opzeggen. Daarna tekent u een nieuw contract bij een andere leverancier.

Om er zeker van te zijn dat u energie op tijd geleverd wordt, doet u dit best minimum een maand voor de verhuis. Zo krijgen beide energieleveranciers de kans om de administratie te regelen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.