Het aanvragen en beheren van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt ook wel een lening op afbetaling of consumentenkrediet genoemd. Deze lening wordt toegekend aan personen die bepaalde persoonlijke projecten willen financiëren. Een persoonlijke lening kan aangevraagd worden voor de fianciëring van een auto, van renovatiewerken, etc. U kunt er ook voor kiezen om geen doeleinde van de lening te specifiëren.

persoonlijke leningen vergelijken

Als u geïnteresseerd bent in zo’n lening, kunt u best even deze praktische gids lezen. Wij leggen in dit artikel immers uit hoe u een persoonlijke lening verkrijgt en hoe u die lening beheert.

Het aanvragen van een persoonlijke lening

Waar of bij wie kunt u een persoonlijke lening aanvragen?

Om te beginnen bent u niet verplicht om een persoonlijke lening aan te vragen bij de bank waar u bijvoorbeeld een zichtrekening of een spaarrekening heeft. U kunt om het even welke bank contacteren die de beste voorwaarden voor de persoonlijke lening van uw wensen aanbiedt. Maar hoe doet u dat, de beste persoonlijke lening kiezen? Via deze site natuurlijk! Met de site van KillMyBill kunt u uw noden en wensen (te lenen bedrag, looptijd, etc.) invullen en daarna de verschillende banken met elkaar vergelijken. De vergelijking geeft u een overzicht van de persoonlijke leningen die de banken aanbieden. Maar beperk u niet tot bv. de effectieve rente. Kijk ook zeker naar de diensten die de banken aanbieden. Zo zijn er traditionele banken waar u een afspraak met een agent kunt maken en 100% online banken waar dit niet mogelijk is. Bekijk de verschillende factoren en maak een keuze.

De voorwaarden van een persoonlijke lening

Om ervoor te zorgen dat de bank uw verzoek goedkeurt, moet u aan enkele voorwaarden voldoen. De banken baseren hun beslissing op twee zaken die op hetzelfde neerkomen. Allereerst kijken ze natuurlijk naar uw inkomen. Als u niet goed genoeg verdient per maand om de maandelijkse aflossingen te betalen, zal uw aanvraag niet goedgekeurd worden. Het tweede is de solvabiliteitsratio. Dit is de verhouding tussen de geraamde inkomsten en het totale bedrag dat u verplicht bent te betalen. Hierbij wordt rekening gehouden met leningen van andere banken die u mogelijk heeft lopen. Simpel vertaald is de solvabiliteitsratio niets anders dan uw vermogen om te voldoen aan de verplichtingen van de persoonlijke lening. De banken kijken naar deze twee factoren om het eigen risico te beperken. Ze willen uiteraard niet zomaar grote bedragen lenen aan mensen die dat bedrag nooit zullen kunnen betalen. Aan de andere kant beschermen deze voorwaarden ook de klant. Zo kunnen ze niet in benarde situaties terechtkomen waarbij er grote schulden afbetaald moeten worden.

Het aangaan van de persoonlijke lening

Het proces om de persoonlijke lening aan te gaan, is vrij eenvoudig. In de meeste gevallen kunt u het zelfs vanuit uw huis regelen. U bezoekt de website van de bank en vult een formulier in waarin u een aantal gegevens invult (het bedrag dat u wilt lenen, de duur, etc.). Sommige banken hebben echter geen online optie. Bij deze banken maakt u een afspraak met een agent die u daarna verder zal helpen. Zelfs als u online geen aanvraag kunt doorsturen, raden we toch aan om op voorhand een simulatie te doen (de simulatie is voor zowel traditionele als online banken beschikbaar). Met deze simulatie weet u precies wat u te wachten staat voor u naar de bank gaat. Na het invullen van de aanvraag, kunt u niets doen dan wachten op een antwoord van de bank.
Als de bank uw aanvraag heeft goedgekeurd, krijgt u een periode van bezinning. Gedurende 14 dagen kunt u nadenken over de persoonlijke lening die wordt voorgesteld door de bank.

Als u zich wilt terugtrekken, dan kunt u dit doen zonder verantwoording af te leggen aan de bank. Het enige wat u hoeft te doen, is een aangetekende brief sturen waarin u uw beslissing meedeelt. Als u akkoord gaat, tekent u het contract van de lening en wordt het bedrag beschikbaar gesteld op uw rekening.

Als uw aanvraag geweigerd wordt, krijgt u gratis toegang tot een database van gegevens waarop de beslissing gebaseerd werd. U krijgt ook de namen en de contactgegevens van de personen die verantwoordelijk waren voor de beslissing.

Het beheren van een persoonlijke lening

Eens u het bedrag ontvangen heeft, is er maar een ding dat u moet doen: u betaalt maandelijks het afgesproken bedrag aan de bank.

Wat als u moeilijk heeft met de maandelijkse betalingen?

Het is natuurlijk perfect mogelijk dat u, als gevolg van onvoorziene omstandigheden (vb. verlies van job), moeilijkheden ondervindt met het terugbetalen. In dat geval kunt u betalingsfaciliteiten aanvragen. Als de bank de betalingsfaciliteiten goedkeurt, kan het bedrag van de maandelijkse aflossingen verlaagd worden. Als de bank niet reageert of weigert de betalingsfaciliteiten goed te keuren, dan kunt u naar de vrederechter stappen. Die kan u alsnog betalingsfaciliteiten verlenen. Opgelet: uw schuld blijft steeds dezelfde. De duur van het oorspronkelijk contract wordt alleen verlengd zodat u per maand een kleiner bedrag moet betalen.

De groepering van krediet

Een optie die u heeft, is het samenvoegen of groeperen van uw krediet. Hierbij worden twee (of meerdere) leningen samengevoegd tot één persoonlijke lening. Het voordeel is dat de voorwaarden (de rente) gunstiger zijn als u uw krediet groepeert. Ook moet u niet elke maand rekeningen houden met welk bedrag voor welke lening betaalt moet worden. U betaalt maar een bedrag per maand. De groepering van krediet is een optie die bij de meeste banken beschikbaar is.

Het afsluiten van de persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan op twee manieren tot een einde komen. De eerste is voor de hand liggend: als u elke maand het juiste bedrag betaald heeft, dan is het totale bedrag na X aantal maanden (de afgesproken duur) terugbetaald.

U kunt er ook voor kiezen om uw lening vervroegd af te betalen. In dat geval stuurt u een aangetekende brief naar de bank. Dit moet minstens 10 dagen voor de laatste betaling gebeuren.

Wij hopen dat u na het lezen van deze praktische gids precies weet hoe u een persoonlijke lening aanvraagt, beheert en afsluit. Wilt u graag nog meer informatie over de persoonlijke lening? Kijk dan zeker naar de andere artikels in onze praktische gidsen. Daar komt u bijvoorbeeld te weten welke soorten van persoonlijke leningen er zijn, wat een persoonlijke lening nu juist is, etc. Veel leesplezier!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.