Herstructurering ING bedreigt 3.150 jobs in België

Herstructurering ING bedreigt 3.150 jobs in België. Foto: deredactie.be

Door de herstructurering van ING worden tot 3.150 jobs in België bedreigd, met maximaal 1.700 naakte ontslagen.

ING meldde het nieuws deze morgen in een persconferentie: ING schrapt wereldwijd 7.000 jobs, waarvan bijna de helft (tot 3.150) in België. Het gaat om 2.681 jobs bij ING België. Bij dochterbank Record Bank gaat het om 780 banen, waarbij de ondersteunende diensten volledig verdwijnen. Ook de naam van Record Bank zou verdwijnen.

1.700 naakte ontslagen en minder kantoren

De helft van het totaal aantal ontslagen zou gebeuren via natuurlijke afvloeiing tussen 2017 en 2021. Volgens de directie zullen er daardoor maximum 1.700 naakte ontslagen vallen. ING België zal de procedure voor collectief ontslag opstarten. De ontslagen vallen bij zowel ING als dochterbank Record Bank.

Als de herstructurering voltooid is, blijven er nog 650 kantoren over. Dat is volgens ceo Rik Vandenberghe het absolute minimum om de klanten (zo’n 3,8 miljoen) te kunnen bedienen. Op dit moment heeft ING 709 kantoren, Record Bank 536. Hij wijst erop dat er wel degelijk nog rekening is gehouden met de specifieke behoeften van de Belgische klanten. In Nederland, waar de digitalisering al veel verder ingeburgerd is, blijven maar zo’n 250 kantoren over voor 11 miljoen klanten.

Anders werken

Na de herstructurering moeten de kantoren ook anders gaan werken. Vandenberghe verwijst naar het Spotify-model. De afdelingen worden helemaal anders samengesteld: er komen kleinere flexibelere teams die wel meer verantwoordelijkheid krijgen.

De Nederlandse bankgroep wil de Nederlandse en Belgische filialen sterker in elkaar schuiven met een ‘geïntegreerd bankplatform’, door de ‘multikanaalaanpak van Nederland’ en het ‘relatie- en adviesmodel van België’ te combineren. Dat meldt de Standaard. ‘In Nederland staan ze veel verder wat digitalisering betreft’, zei ceo van ING België Rik Vandenberghe tijdens een persconferentie. ‘België is nummer een wat advies betreft. Wij willen dat samenvoegen: meer advies en meer digitale mogelijkheden voor de klanten.’

Vandenberghe: ‘Moeilijk, maar noodzakelijk verhaal’

In een persmededeling zegt Vandenberghe te beseffen dat ‘onze intentie om te transformeren en de mogelijke gevolgen een zware boodschap is om te verwerken voor vele medewerkers’. (…) ‘We zullen er ook alles doen om het aantal ontslagen (maximaal 1.700) samen met de sociale partners naar beneden te brengen. Geloof me vrij, ik heb hier ook nachten van wakker gelegen.’ De CEO voegt er ook aan toe dat het zijn verantwoordelijkheid is om te vrijwaren dat ING België een gezonde bank blijft. ‘Deze voormiddag heb ik mijn intenties duidelijk gemaakt aan de sociale partners. Het is een moeilijke beslissing, maar de transformatie is noodzakelijk.’

De herstructurering zou onder meer een gevolg zijn van het feit dat ING België vanwege de hoge bankkosten het steeds moeilijker heeft om voldoende winst te maken.

Vakbonden roepen op om te staken

De bonden hebben al aangekondigd vrijdag te zullen staken. De christelijke bediendebond LBC spreekt over “een catastrofe voor de tewerkstelling en een schandalige aanpak voor een bedrijf dat winst maakt.” “De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Shame on you, ING!”, aldus Herman Vanderhaegen.

“Ik ben al 25 jaar syndicaal actief in de financiële sector en dit is voor mij ongezien”, stelde Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK. “We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo’n vaart zou lopen”, aldus nog de vakbondsvrouw. De directie legt de link met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, “maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing”, voegt ze nog toe.

“Dit is een regelrechte slag in het gezicht van het personeel dat zich dagelijks inzet voor het winstgevende bedrijf dat ING is”, reageert Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB. “Vorig jaar konden wij nog het volgende lezen in een persbericht van ING: ‘Ik ben trots op de inspanningen en vastberadenheid van de meer dan 8.500 werknemers bij ING België om onze cliëntenservice te verbeteren.’, een uitspraak van de CEO van ING België. Vandaag bedankt ING haar personeel voor deze geleverde inspanningen en kondigt de bank een zware herstructurering aan. Dat daarbij naakte ontslagen vallen is voor de ACLVB onaanvaardbaar!”

Dinsdag, woensdag en donderdag zijn er ondernemingsraden gepland, premier Charles Michel zit om 16 uur vanmiddag samen met de vakbondsvertegenwoordigers. Dat werd bevestigd aan De Morgen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.