5 criteria voor het kopen van een smartphone

Een smartphone is vaak een investering. Maak dus een weloverwogen keuze. Foto: Phone Arena

Elk jaar lijkt het alsof er steeds meer en meer smartphones op de markt zijn. Het zou ons dus niet verbazen als u overweldigd zou zijn door dit ruime aanbod. En aangezien een smartphone vrij kostelijk kan zijn, wilt u uiteraard de juiste keuze maken. Hoe? In deze gids vindt u 5 criteria.

Waarvoor gebruikt u uw smartphone?

Dit is de eerste belangrijke vraag. Afhankelijk van uw antwoord, zal uw ideale smartphone tot een van de drie categorieën behoren.

  • entry-level: als u de smartphone enkel gebruikt om te bellen, sms’en en af en toe uw mail te checken, dan kunt u zich beperken tot de zogenaamde ‘entry level’ telefoons. De prijs van dit soort smartphones zal niet boven de € 200 stijgen. Dit is met name het geval voor de Honor 5C, MEIZU M3 en Motorola G.
  • mid-range: ideaal voor frequent en vrij intensief gebruik. Voor een prijs tussen de €200 en €450 krijgt u onder andere een betere camera en meer geheugen. Geïnteresseerd? Hier zijn een aantal modellen die een Google-search waard zijn: de Nexus 5X, de Sony Xperia Z4, de LG G5 en OnePlus X.
  • high-end: deze smartphones voldoen aan de meest veeleisende klanten dankzij de uitstekende afwerking van het toestel, de kwaliteit van het beeldscherm en de foto’s, de kracht van hun processor en het beschikbare geheugen. Voor die luxe heeft echter zijn prijs … Om te kunnen profiteren van deze features, moet u minstens € 700 betalen. Smartphones die binnen deze categorie vallen zijn de iPhone 7 (Plus), de Nexus 6p en de Samsung S7.

De criteria voor het kiezen van een smartphone

Smartphones lijken misschien sterk op elkaar, maar het verschil zit hem vaak in de details. Om die reden geven we enkele criteria om uw keuze te vergemakkelijken. Zo weet u precies wat u nodig heeft en laat u zich niet ompraten door een verkoper.

1. Het scherm: grootte en beeldkwaliteit

Smartphones zijn tegenwoordig beschikbaar in allerlei maten. De maat van uw nieuwe smartphone hangt in de eerste plaats af van persoonlijke voorkeur. Een kleinere gsm is handig te hanteren en u kunt hem gemakkelijk in uw broekzak steken. Met een groter formaat is dat iets lastiger, maar u geniet wel van een groter scherm.

Als u weinig video’s bekijkt, is een groter scherm waarschijnlijk overbodig. Omgekeerd, als u graag video’s bekijkt en surft op het mobiel internet, dan is het interessant om een smartphone te kiezen met een groter scherm. Wees ervan bewust dat een smartphone met een groter scherm meer kost dan een smartphone met een kleiner scherm. Maak dus een weloverwogen keuze.

De grootte van het scherm wordt steeds uitgedrukt in inch. Ter informatie: de gemiddelde grootte van de smartphone van Belgische gebruikers is 4,3 inch. Hieronder vindt u een representatie en een vergelijking tussen de verschillende groottes.

De groottes, uitgedrukt in inches, van groot naar klein
De groottes van het scherm van groot naar klein. Foto: gsmacties.nl

Beeldkwaliteit

De grootte van het scherm is niet het enige belangrijke criterium. Ook de kwaliteit van het beeldscherm is van cruciaal belang. Het heeft immers geen zin om een grotere smartphone te kopen als het scherm niet aangenaam is om naar te kijken, toch?

Resolutie is het aantal pixels dat een scherm heeft. In de specificaties van een smartphone vindt u deze waarde terug onder deze vorm: bv. 1280 x 1024. Hoeveel pixels? De meeste smartphones hebben een Full-HD (1920 x 1080) of HD (1280 x 720) scherm.

Deze resolutie zegt echter niet veel over de beeldkwaliteit van het scherm. Voor een goede beeldkwaliteit kunt u beter kijken naar de pixeldichtheid. Twee smartphones met dezelfde resolutie maar met een andere grootte van scherm (vb. 4.3 inch en 5 inch) zullen een andere pixeldichtheid hebben. Pixeldichtheid wordt uitgedrukt in ppi. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe beter de beeldkwaliteit.

Een ppi van meer dan 500 en een resolutie van 2560 x 1440 pixels is normaal voor de duurdere smartphones. 2560 x 1440 pixels noemt men de 2k-resolutie. Enkele voorbeelden zijn de Samsung Galaxy S7 en Edge, Google Nexus 6P, HTC One M9 Plus, HTC 10 en LG G5. Voor deze smartphones betaalt u meer dan €500.

Toch hebben niet alle dure smartphones een zeer hoge resolutie. Denk maar aan de iPhone. De hoogste resolutie vindt u bij de iPhone Plus (6 en 7). Die hebben ‘slechts’ een resolutie van 401 ppi. De iPhone 6 en 7 hebben een resolutie van 326. Apple beweert dat het menselijk oog immers geen tot weinig verschil registreert tussen deze resolutie en de hogere. Die stelling wordt tegengesproken door andere makers, maar het is uw mening die telt.

2. Het besturingssysteem

Dit kan zowel het eerste als het laatste criterium zijn voor uw keuze. Sommige mensen hebben immers een specifieke voorkeur voor een bepaald besturingssysteem en zullen zelfs niet naar andere smartphones kijken. Andere mensen kijken eerst naar andere criteria, zoals diegene die hierboven werden vernoemd. De voorkeur voor een bepaald besturingssysteem kan wel de doorslag geven in uw keuze.
Er zijn drie besturingssystemen: iOs (Apple), Android (Google) en Windows Phone (Microsoft).

Het thuisscherm van Apple, Android en Windows Phone
Het thuisscherm van Apple (links), Android (midden) en Windows 10 Mobile (rechts). Foto: Tech2 – Firstpost

iOS is het besturingssysteem van Apple en dus van alle iPhones en iPads. iOS heeft de eenvoudigste user interface en een ruim aanbod aan app. Het nadeel is dat niet aan uw persoonlijke voorkeur kan aangepast worden. Een iPhone kan interessant zijn als u al een MacBook of iPad heeft. Het is immers zeer gemakkelijk om bestanden uit te wisselen van het ene Apple-apparaat naar het andere.

Android is het besturingssysteem van Google en wordt door het meest ruime aanbod van merken en modellen gebruikt (Samsung, HTC, LG …) Het is overigens zeer gebruiksvriendelijk. Er zijn zeer veel opties, wat een voordeel is als u er niet tegen opziet om deze in te stellen of aan te passen aan uw voorkeur.

Ook Windows Mobile 10 heeft veel mogelijkheden om de smartphone aan uw voorkeur aan te passen. Deze mogelijkheden blijven echter binnen het gekende universum van Microsoft met haar kleurrijke tegels, i.e. de Live Tiles, die ook terug te vinden zijn bij Windows 8. Waar iOS en Android beschikken over een ruim aanbod aan apps, is de keuze bij Windows Mobile 10 veel kleiner. Windows Phone is de enige smartphone met besturingssysteem Windows Mobile 10.

3. Het geheugen

RAM staat voor Random Access Memory (RAM) en wordt ook wel het ‘werkgeheugen’ genoemd. RAM slaat tijdelijk data op. Dit is een belangrijk gegeven. Waarom? Omdat de meeste apps veel geheugen innemen, zeker spelletjes en games. Met een krachtige processor en veel RAM zal de smartphone vlotter reageren en beter werken. Tegenwoordig hebben de meeste smartphones minimaal 1 GB RAM-geheugen, maar de duurste smartphones bieden zelfs 3 tot 4 GB aan.

Wat opslagruimte betreft, heeft u verschillende opties. De meeste smartphones bieden 32 GB of meer aan. De duurste modellen gaan zelfs tot 256 GB (vb. iPhone 7 Plus). Het grote verschil tussen de twee? Met 32 GB kunt u veel minder foto’s, video’s en muziek opslaan.

4. De batterij

Een efficiënte batterij zal ervoor zorgen dat u uw gsm of smartphone niet te vaak moet opladen. U wilt immers niet dat uw smartphone in het midden van de dag uitvalt en niet langer bruikbaar is.

De capaciteit van de batterij wordt gemeten in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger de waarde, hoe langer de batterij zal meegaan. Voor een standaard gsm gaat u best voor een 2000 mAh batterij en voor een smartphone gaat u best voor ongeveer 3000 mAh. Ter informatie: als u uw smartphone meestal gebruikt om te bellen, sms’en of vlug even uw e-mails te checken, dan zal u niet snel in problemen komen. Kijkt u veel video’s, gebruikt u veel applicaties, etc. dan zal uw batterij sneller leeglopen aangezien die meer energie vergen van de gsm.

5. De camera

Steeds meer mensen gebruiken niet langer een digitale camera maar een smartphone. Om de beste foto’s te kunnen nemen, moet uw gsm dus beschikken over een goede camera. Maar vergis u niet: het aantal pixels is niet alles. Natuurlijk zult u betere foto’s nemen met 5 megapixels in plaats van 3, maar er zijn ook andere criteria. Denk aan zoomfuncties, HDR (voor het optimaliseren van de lichtintensiteit), de LED-flash, de Panorama-functie … Sommige van deze opties zijn niet beschikbaar op alle smartphones, enkel op de zogenaamde high-end smartphones.

Met deze zin kunnen we alles samenvatten: hoe beter de features, hoe hoger de prijs!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.