Wat moet u doen als uw gsm gestolen is?

Volg onze stappen en bescherm uzelf tegen kwaadwillende personen. Foto: Pixabay

Een moment van onoplettendheid en opeens is uw GSM uit uw gezichtsveld verdwenen. Misschien is hij gestolen of is hij ergens verloren gegaan. Wat er ook gebeurd is, het resultaat blijft hetzelfde: u heeft hebt geen gsm. Wat nu? Haal rustig adem en volg deze stappen.

Waar te beginnen?

Blokkeer de simkaart

U vindt uw gsm niet meer? Voor u actie onderneemt, moet u eerst proberen om uw nummer meerdere keren te bellen. Schrijf de datum en tijd op dat u dat gedaan heeft. Deze informatie kan nuttig zijn tijdens een mogelijk onderzoek van de politie.

Er neemt niemand op? Staat de gsm op stil?

Als u er zeker van bent dat u uw gsm niet gewoon misplaatst heeft, dan moet u uw simkaart blokkeren. Hiervoor moet u contact opnemen met de klantenservice van uw mobiele operator:

 • Base: 0486/19 19 99
 • Orange: het nummer 0800/95 955
 • Proximus: 0800/33 800
 • SFR: 02/226 53 53
 • Telenet: 015/66 66 65

In het geval van verlies of diefstal, zal de betrokken telecomoperator uw simkaart onmiddellijk blokkeren zodat deze niet gebruikt kan worden door een kwaadwillende persoon. Merk ook op dat deze dienst, gereserveerd voor dergelijke noodsituaties, 24 op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar is.

Twee belangrijke dingen om te onthouden: de simkaart wordt gedeactiveerd, maar niet uw gsm-abonnement. Als u uw gsm terugvindt, kunt u hem opnieuw gebruiken als de simkaart gedeactiveerd is. Let op: een prepaidkaart kan niet geblokkeerd worden.

2. Blokkeer uw gsm

Als u uw operator belt om uw simkaart te blokkeren, kunt u meteen vragen om ook uw gsm te laten blokkeren.

Het is de politie die verantwoordelijk is voor het ontvangen van uw aangifte van diefstal, maar zij zijn niet bij machte om uw mobiele telefoon of tablet te blokkeren. Om dit te doen, moet u het IMEI-nummer van uw toestel doorgeven aan de operator. Dat nummer komt overeen met het serienummer.

U vindt deze 15-cijferige code op de verpakking voor uw mobiele telefoon, de aankoopfactuur en onder de batterij. Als u de code * # 06 # intypt op uw mobiele telefoon en op de beltoets duwt, krijgt u ze ook. Maar als uw gsm gestolen is of u vindt hem niet meer terug, dan bent u daar uiteraard weinig mee.

Uw operator kan via dit nummer het toestel op afstand blokkeren van zodra het gebruikt wordt. Zodra dit gebeurd is, wordt het nummer aan een zwarte lijst van de IMEI-database toegevoegd. Zo kan een mogelijke dief geen nieuw abonnement aanvragen bij eender welke Belgische operator.

3. Vraag een nieuwe simkaart

Nu uw simkaart en gsm geblokkeerd zijn, kunt u een nieuwe simkaart bestellen. Afhankelijk van het bedrijf kunt u ofwel online een nieuwe simkaart aanvragen en / of langsgaan bij een verkooppunt van uw operator.

Had u een abonnement voor het verlies of de diefstal plaatsvond? In dit geval zal uw abonnement niet onderbroken wordt en blijft u genieten van de voordelen van uw tariefplan.

Had u een prepaidkaart? Dat is goed nieuws voor u: het geld dat op uw oude kaart stond, wordt automatisch overgezet naar de nieuwe!

4. Dien een klacht in bij de politie

In geval van diefstal of verlies van uw smartphone, dient u best een klacht in bij de politie. U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:

 • het IMEI-nummer
 • het nummer van uw simkaart
 • uw telefoonnummer

U krijgt van de politie een bewijs van diefstal dat u nodig heeft voor de verzekering.

Hoe kunt u uw verloren apparaat opsporen?

Misschien weet u het nog niet maar sommige smartphones beschikken over een functie om het apparaat op te sporen. Uiteraard moet deze geactiveerd zijn voordat het toestel verloren is gegaan of voordat hij gestolen werd.

Voor iPhone / iPad

De Zoek mijn iPhone functie maakt het mogelijk om uw toestel terug te vinden.
De “Zoek mijn iPhone” functie maakt het mogelijk om uw toestel terug te vinden. Foto: digitaltrends.com

Op voorwaarde dat de applicatie ingeschakeld is op het verloren apparaat, kunt u “Zoek mijn iPhone” gebruiken om uw toestel terug te vinden en uw gegevens te beschermen tegen een ander iOS-apparaat.

 1. Log in bij icloud.com/find op een Mac of pc of gebruik de app ‘Zoek mijn iPhone’ op een andere iPhone, iPad of iPod touch.
 2. Zoek het apparaat. Open ‘Zoek mijn iPhone’ en selecteer een apparaat om de locatie ervan op een kaart te bekijken. Als het apparaat in de buurt is, dan heeft u de mogelijkheid om een geluid te laten afspelen om u of iemand in de buurt hem te helpen vinden.
 3. Schakel de “verloren-modus” in. Met deze modus kunt u het apparaat op afstand vergrendelen met een toegangscode. Als u dit doet, dan zal een aangepast bericht met een telefoonnummer verschijnen op het toegangsscherm. Degene die uw smartphone terugvindt, kan dit nummer bellen om u te laten waar en wanneer u uw toestel kan oppikken. Belangrijk om weten: als u een creditcard of betaalkaart had toegevoegd aan Apple Pay, dan kunnen er met dankzij de verloren-modus geen betalingen meer worden gemaakt.
 4. Wis het apparaat. U kunt uw iPhone op afstand wissen om te voorkomen dat iemand anders toegang krijgt tot uw gegevens. Als u het apparaat wist, worden alle gegevens op het apparaat verwijderd. Opgelet: u kunt daarna het toestel niet langer vinden via Zoek mijn iPhone.

Wat als de “Zoek mijn iPhone” functie niet was ingeschakeld?

In dit geval kunt u het nog steeds in de verloren-modus zetten, het vergrendelen of het op afstand wissen. Als het apparaat opnieuw online gaat, worden deze acties uitgevoerd.

Hoe schakelt u de “Zoek mijn iPhone functie in?

Ga naar Instellingen → iCloud → Zoek mijn iPhone

Voor Android

Android Device Manager is een tool dat gelanceerd werd door Google. U kan deze tool op afstand beheren om zo uw tablet of smartphone terug te vinden.

Deze online dienst is ook in staat om via uw Gmail-adres en dankzij Google Maps apparaten te vinden die aangesloten zijn op uw computer. Andere interessante mogelijkheden: het blokkeren van uw toestel en wissen van gegevens op afstand. U kunt het toestel een geluid laten maken als u bijvoorbeeld denkt u het toestel in huis kwijt bent.

Om deze service te gebruiken, gaat u naar Instellingen → Beveiliging → Beheerders van het apparaat → Android Device Manager. Log dan in op de site vanaf uw computer en geeft een wachtwoord op voor uw apparaat.

Voor Windows Phones

Nogmaals, geen paniek! U kunt een gratis locatie service gebruiken voor Windows Phone. Net zoals gelijkaardige diensten bij de concurrenten kunt u met deze tool uw gsm blokkeren, gegevens wissen en uw gsm lokaliseren op een kaart.

Volg de link voor meer details over deze tool voor Windows Phone.

Een verzekering voor een mobiele telefoon of tablet

Bij het kopen van een nieuw apparaat is het u misschien al opgevallen dat de verkoper een verzekering voor de smartphone (of tablet) aanbiedt. Die verzekering zal u dekken in geval van diefstal, verlies en toevallige schade, zo vertelt hij. Maar is dat wel waar?

Het hangt allemaal af van de mobiele operatoren of verzekeraars en de voorwaarden die zij in hun contracten. Vaak betaalt u elke maand een vast bedrag voor een beperkte dekking. We geven een voorbeeld: als iemand uw smartphone steelt, die u achtergelaten had in de kleedkamer van uw sporthal, dan zal u niet terugbetaald worden. Hetzelfde geldt als u uw smartphone bijvoorbeeld op het tafeltje in de trein laat liggen. Bij de meeste contracten is het zo dat u enkel een vergoeding krijgt als u overvallen wordt of als de gsm gestolen wordt tijdens een inbraak bij uw thuis.

Lees dus zeker de kleine lettertjes van het contract zodat u zeker weet in welke situaties u gedekt bent!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.