Herlaadkaart of gsm-abonnement? Het verschil tussen prepaid en postpaid

Twijfelt u tussen herlaadkaart en gsm-abonnement? Ontdek de voor-en nadelen in onze gids. Foto: Pixabay

U kunt op twee manieren betalen voor het verbruik van uw gsm: ofwel neemt u een gsm-abonnement, ofwel gebruikt u een herlaadkaart. Dit wordt ook wel postpaid en prepaid genoemd. Kent u deze termen niet? Lees dan zeker onze gids. Daarnaast geven wij ook advies over welk van de twee voor u de beste optie is.

Alles over de herlaadkaart a.k.a. prepaid

Prepaid is een term die uit het Engels komt. Het bestaat uit het Latijns voorvoegsel ‘pre’ (voor, vooraf) en het Engelse voltooid deelwoord van pay (betalen, betaald). Het betekent letterlijk “vooraf betaald”. Dit wil zeggen dat u vooraf betaalt voor uw belkrediet.

Hoe werkt het?

U koopt of bestelt een sim-kaart in een telecomwinkel, een verkooppunt van uw provider, of in een online winkel. Als u de SIM-kaart koopt, kiest u voor een bepaald bedrag, vb. €10 of €15 euro. Afhankelijk van de provider, krijgt u voor dat bedrag een bepaald belkrediet.

De meeste providers bieden ook een aangepaste belkrediet aan afhankelijk van de wensen van de klant. Zo kan een provider een prepaid kaart aanbieden voor €15 waarmee de klant ongelimiteerd kan sms’en maar waarbij de klant minder belminuten en mobiele data krijgt. De focus bij die herlaadkaart ligt dus op het sms’en. Daarnaast zijn er ook herlaadkaarten die focussen op belminuten en op mobiele data.

Het belkrediet is volledig afhankelijk van de wensen en de behoeften van de klant.

De herlaadkaarten van Proximus
De Pay&Go herlaadkaarten van Proximus. Bron: proximus.be

Voor wie?

Dit type van betaling wordt aangeraden aan mensen die hun gsm weinig gebruiken. De herlaadbeurten zijn immers cumulatief. Dit wil zeggen dat als u een maand maar de helft van uw belminuten gebruikt, de andere helft wordt overgezet naar de volgende maand. U bent die minuten dus niet kwijt na het einde van de maand.

Daarnaast zijn er ook geen deadlines. U kunt uw verbruik dus “opdoen” wanneer u wilt. Als u meer belt dan voorzien was, zal u niet zomaar u limiet kunnen overschrijden. Anders dan bij een gsm-abonnement kan dit verbruik niet aangerekend worden aan het einde van de maand en kan het dus niet toegelaten worden. Dit wil zeggen dat als u aan het bellen bent en u uw limiet weldra zal bereiken, u een verwittiging te horen krijgt. Doet u niets, dan zal de connectie verbreken zodra uw beltegoed op is. U kunt dit scenario enkel vermijden door te herladen.

Alles over het gsm-abonnement a.k.a. postpaid

Ook postpaid is een Engelse term. Het bestaat uit het Latijnse voorvoegsel ‘post’ (na, achteraf) en opnieuw het voltooid deelwoord van het Engelse werkwoord ‘to pay’ (betalen, betaald). Postpaid kan dus vertaald worden naar ‘achteraf betaald’, waarbij de essentie van het gsm-abonnement duidelijk is.

Hoe werkt het?

Met een postpaid abonnement of gsm-abonnement betaalt u achteraf, aan het eind van de maand. Als u maar de helft van uw belminuten gebruikt heeft, kunt u die niet overzetten naar de volgende maand.

Het verbruik kan de prijs die u elke maand betaalt beïnvloeden, maar het maandelijks bedrag is grotendeels afhankelijk van de provider en het gsm-abonnement dat u kiest. Als u een abonnement neemt dat niet aangepast is aan uw behoeften en verbruik, zal u ofwel te veel betalen ofwel niet toekomen met het maandelijks krediet. En ook dat is kostelijk. Als u meer belt, sms’t of mobiele data verbruikt dan uw gsm-abonnement voorziet, zal u extra moeten betalen.

Het kiezen van een gsm-abonnement is dus een belangrijk proces. Ga er dus niet te licht over!

Denkt u dat u het verkeerde abonnement heeft? Vergelijk de gsm-abonnementen en kom het snel te weten. Als uw vermoedens bevestigd worden, kunt u nog steeds veranderen van gsm-operator. U bent dus zeker niet voorgoed vastgeketend aan een provider waar u elke maand te veel betaalt.

Voor wie?

Het gsm-abonnement is geschikt voor mensen die hun gsm dagelijks gebruiken.

Het soort abonnement is afhankelijk van het verbruiksprofiel van de klant. Bekijkt u graag video’s online? Neem dan een gsm-abonnement met veel mobiele data. Sms’t u graag over van alles en nog wat naar iedereen die u kent? Neem dan een gsm-abonnement met onbeperkt sms’en. Woont uw wederhelft aan de andere kant van het land of zelfs in het buitenland? Neem dan een gsm-abonnement met veel belminuten (naar het buitenland).

De verschillen tussen prepaid en postpaid

We hebben het hierboven al even kort besproken, maar hieronder volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Prepaid

Voordelen

  • het beltegoed is cumulatief
  • u betaalt enkel wanneer u verbruikt: als u een maand minder belt, betaalt u minder. Dit is niet het geval bij een abonnement
  • geschikt voor mensen die hun gsm weinig gebruiken

Nadelen

  • het is niet mogelijk om het belkrediet van een herlaadkaart te overschrijden: dit kan zowel positief als negatief zijn. Aan de ene kant beschermt het de klant voor een hoge rekening aan het einde van de maand, maar aan de andere kant moet de klant zijn beltegoed steeds in de gaten houden

Postpaid

Voordelen

  • sterke reductie op een toestel (smartphone, tablet): veel providers bieden bv. een smartphone aan voor slechts €1 in combinatie met bijvoorbeeld een gsm-abonnement van €30. Dit noemen we de koppelverkoop. Zo’n koppelverkoop is echter niet altijd voordelig. U vindt hierover meer informatie in onze praktische gids over de koppelverkoop.
  • het belkrediet: als het belkrediet dreigt op te geraken, telt uw provider gewoon verder. Opnieuw kan dit zowel positief als negatief zijn. U moet geen rekening houden met het krediet in de wetenschap dat uw connectie nooit verbroken zal worden, maar u moet wel oppassen dat u niet overdrijft. Het overschrijden van de limiet kan immers veel geld kosten
  • een vast maandelijks bedrag: u kan dus nooit vergeten om te herladen

Nadelen

  • een gsm-abonnement moet steeds aangepast zijn aan de behoeften van de klant. Zo niet, betaalt de klant maandelijks te veel geld voor het gsm-abonnement.
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.