Welk gsm-abonnement past het best bij jongeren?

Herlaadkaarten en gsm-abonnementen hebben elk hun voor-en nadelen. Wees dus goed geïnformeerd! Foto: Pixabay

Kinderen hebben steeds vroeger een gsm of smartphone. De vraag is dan: “Prepaid of abonnement?” Ouders willen de kosten natuurlijk zoveel mogelijk beperken, maar de jeugd wil toch graag alles kunnen delen met hun vrienden. Gelukkig bestaan er formules die voldoen aan de wensen van beide partijen.

De gsm is tegenwoordig de belangrijkste tool voor jongeren om met elkaar te communiceren. Het toestel stelt hen in staat een netwerk van vrienden op te bouwen waarmee ze hun hele leven delen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste jongeren tussen 10 en 17 jaar nog moeilijk te scheiden zijn van hun smartphone. Als ouder zit de schrik erin dat dit gedrag heel wat geld zal kosten. Om die reden geven we aan alle ouders een aantal tips om het juiste abonnement te kiezen voor hun kind(eren).

De voor-en nadelen van een gsm-abonnement en herlaadkaart?

Wat is de meest interessante formule: prepaid of gsm-abonnement?

Als u voor een gsm-abonnement gaat, moet u niet alleen de verschillende gsm-abonnementen vergelijken maar ook rekening houden met de gebruiksgewoonten van een tiener. Als u dat niet doet, zal u zeker elke maand te veel betalen. Om dure overschrijdingen van het abonnement te voorkomen, moet u weten dat jongeren niet alleen veel sms’en verzenden, maar ook veel mobiele data verbruiken. Sterker nog, mobiele data is de laatste jaren aan een opmars bezig. Jongeren verkiezen apps zoals Whatsapp, Facebook en Instagram om met hun vrienden te communiceren boven een traditionele sms. Het is dus erg belangrijk dat u een abonnement kiest met genoeg mobiele data.

Apps zoals Pokémon Go verbruiken veel mobiele data.
Ook apps zoals Pokémon Go verbruiken veel mobiele data. Foto: Pixabay

Eén van de voordelen van prepaid is dat uw tiener verschillende hoeveelheden (sms, belminuten, mobiele data) kan kiezen. Deze variëren afhankelijk van de operatoren. Sommigen bieden herlaadkaarten aan met veel mobiele data en een beperkt aantal sms’en, of andersom. Opnieuw is het dus belangrijk dat u weet wat uw kind(eren) het meeste verbruiken. Een tweede voordeel van de herlaadkaart: het is onmogelijkheid om te blijven verbruiken wanneer het krediet uitgeput is. Dit is een goede manier om uw kind te leren om hun verbruik te beheren.

Maar ook met een gsm-abonnement is het mogelijk om de volledige controle over het budget te behouden. Er bestaan immers abonnementen waarbij het mogelijk is om sms’en en mobiele data te blokkeren nadat het krediet op is, maar niet de belminuten. Op die manier kan uw kind toch nog bellen als er bijvoorbeeld een noodgeval is. Deze formules zijn speciaal ontworpen voor kinderen, tieners en studenten zodat ze kunnen genieten van de voordelen van een gsm-abonnement zonder het budget van de ouders te overschrijden.

De herlaadkaarten vs. de gsm-abonnementen van Proximus, Base en Orange

De grootste uitdaging? Het vinden van een formule met een onbeperkt aantal sms’en en genoeg mobiele data tegen een redelijke prijs. Laten we focussen op de formules van €15 / maand van de drie grote operatoren: Base, Proximus en Orange. Om de andere tariefplannen te ontdekken, kunt u alle Belgische gsm-abonnementen vergelijken op onze site.

De herlaadkaarten

Herlaadkaarten bij Proximus, Base en Orange
Proximus Orange Base
onbeperkt sms’en onbeperkt sms’en 1000 sms’en
20 belminuten 60 belminuten 60 belminuten
500 MB 1 GB 500 MB

Interessant om te weten:

  • Proximus: biedt regelmatig promo’s aan waarbij het surfvolume verdubbelt wordt als de herlaadkaart online herladen wordt.
  • Orange: deze formule biedt 500 MB aan mobiele data aan voor Facebook en Twitter. Bovendien betaalt u de eerste keer €15 maar krijgt u €30 aan belwaarde.
  • Base: voor onbeperkt sms’en heeft u een tariefplan van €20 nodig

De gsm-abonnementen

We kiezen voor dezelfde prijsklasse (€15) om ze met elkaar te vergelijken

Gsm-abonnementen bij Proximus, Base en Orange
Proximus – Mobilus S Orange – Dolfijn Base – Base 15
onbeperkt sms’en onbeperkt sms’en onbeperkt sms’en
120 belminuten 150 belminuten 150 belminuten (+onbeperkt naar Base)
1 GB 1,5 GB 1,5 GB

Merk op dat in alle drie gevallen de gsm-abonnementen interessanter zijn. Sterker nog, ze zijn op alle vlakken (belminuten, sms’en, mobiele data) voordeliger dan de herlaadkaarten aan dezelfde prijs. Maar zelfs als dit soort formules u meer waar voor uw geld geeft, mag u niet vergeten dat dit snel teniet gedaan kan worden als uw tiener de maandelijkse limiet overschrijdt.

Dit geldt zeker voor de aanbiedingen van Orange en Base. “Mobilus S” van Proximus daarentegen is een gsm-abonnement dat geblokkeerd kan worden. Dat wil zeggen dat belminuten en MB automatisch vergrendeld worden als de limiet wordt overschreden. Op deze manier is uw budget nooit in gevaar.

Bovendien heeft het abonnement van Proximus nog een bijkomstig voordeel: met dit abonnement kunt u met één applicatie onbeperkt surfen. Consumenten hebben de keuze tussen Facebook, WhatsApp, Snapchat, Instagram, Twitter en Pokémon Go.

Tarieven en promoties

Op dit moment variëren de tarieven voor belminuten, sms’en en mobiele data weinig van de ene naar de andere operator. De meeste telecomoperatoren rekenen €0,12 / sms ; €0,30 / minuut en €0,50 / MB aan.

Een laatste tip: vergeet zeker niet om even een bezoekje te brengen aan de website van de telecomoperatoren. Soms bieden de operatoren immers een promotie aan die enkel geldt wanneer het abonnement of de herlaadkaart online besteld en / of herladen wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Proximus zoals we hierboven al vermeld hebben.

Had u al een gsm-abonnement voor uw kind, maar heeft u nu een goedkoper alternatief gevonden? Geen probleem. U kunt op elk moment veranderen van telecomoperator of het gsm-abonnement opzeggen en voor een herlaadkaart kiezen. Volg de links naar onze praktische gidsen en ontdek hoe u snel en gemakkelijk het beste abonnement te pakken krijgt.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.