Autoverzekeringen vergelijken voor een goedkope autoverzekering!

Autoverzekeringen vergelijken voor een goedkope autoverzekering. Foto: Pixabay

Wist u dat er veel verschil is tussen de verzekeringsmaatschappijen wat betreft autoverzekeringen? Toch is het zo. Veel mensen denken dat alle verzekeraars zowat dezelfde prijs aanbieden maar dat is zeker niet het geval. Als u dus een goedkope autoverzekering wil, is het belangrijk om de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Via onze site kunt u gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken dus dat is alvast geen enkel probleem. In deze praktische gids geven we u nog een aantal tips die u zullen helpen op een voordelige en goedkope autoverzekering uit te kiezen. De prijs is immers slechts een van de verschillende belangrijke criteria in het uitkiezen van een autoverzekering. Lees dus snel verder en ontdek hoe u een goedkope autoverzekering vindt!

Ter verduidelijking: waarom autoverzekeringen vergelijken?

Het eerste dat u zichzelf afvraagt, is misschien het volgende: “Haal ik voordeel uit het vergelijken van autoverzekeringen?” Het antwoord op die vraag is simpel: ja. Het is namelijk gebleken dat door het vergelijken van autoverzekeringen u veel geld kunt besparen op de premie van uw autoverzekering. In sommige gevallen gaat het zelfs om €200 per jaar. Dat is heel wat geld dat u kunt uitsparen. Het goede nieuws is dat u in slechts 2 minuten een goedkope autoverzekering kunt vinden! Dat is immers de tijd die het kost om de simulatie op onze pagina in te vullen. Eens u de gegevens hebt ingevuld, krijgt u van ons een overzicht van de verschillende autoverzekering. Het overzicht is gerangschikt op prijs zodat u makkelijk een goedkope autoverzekering kan uitkiezen.

Autoverzekeringen vergelijken

Hieronder leggen we concreet uit wat u allemaal nodig heeft voor de simulatie en waarom al die gegevens nodig zijn.

De weg naar een goedkope autoverzekering: de simulatie

Wat heeft u nodig?

Voor u aan de simulatie begint, raden wij u aan op onderstaande documenten bij de hand te houden. U zal deze nodig hebben tijdens de simulatie.

  • uw rijbewijs: voor de uitgiftedatum
  • het laatste formulier van uw autoverzekering: voor uw bonus/malus graad
  • uw huidig contract: voor de vervaldatum
  • de aankoopfactuur of het inschrijvingsbewijs: voor de specificaties van uw voertuig (kW, model, type, CC)
  • schade-attest(en) als u daarover bezit: voor de ongevallen van de laatste 5 jaar

Welke gegevens moet u verstrekken?

Hoewel de simulatie voor het vergelijken van autoverzekeringen slechts 2 minuten duurt, moet u heel wat gegevens verstrekken. De simulatie vraagt om gegevens over uzelf, over uw voertuig, over uw huidige autoverzekering (als u die al heeft) en over het type van autoverzekering dat u graag zou willen. Dat brengt ons bij de volgende vraag:

Hoe wordt de premie van de autoverzekering bepaald?

De hoogte van de premie voor uw autoverzekering wordt bepaald aan de hand van een hele resem factoren. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste:

De factoren die de premie beïnvloeden

De leeftijd van de bestuurder
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde leeftijdsgroepen een hoger risico lopen om een auto-ongeval op te lopen of te veroorzaken. De jongeren is een van die leeftijdscategorieën. Jongeren lopen meer risico op een ongeval omdat ze aanzienlijk minder ervaring hebben met het autorijden. Daarnaast komt het vaker voor dat jongeren (meer dan andere leeftijdsgroepen) op stap gaan en in beschonken of dronken toestand plaats nemen achter het stuur. Rijden onder invloed heeft uiteraard een grote invloed op het rijgedrag van de bestuurder waardoor auto-ongeval sneller gebeurd zijn. Omdat het risico op een auto-ongeval bij jongeren groter is dan bij andere leeftijdsgroepen zal het bedrag van de premie voor jongeren heel wat hoger liggen. Dit geldt vooral voor bestuurders jonger dan 26 jaar.

Een tweede leeftijdscategorie die ‘benadeeld’ wordt bij het bepalen van de premie voor de autoverzekering zijn de ouderen. Hun ervaring en een eventuele clean slate (i;.e. het aantal jaren zonder ongevallen) spelen in hun voordeel maar op een bepaald moment worden zij geconfronteerd met een aantal ‘kwaaltjes’ bv. zwakkere reflexen en minder kwiek van geest, wat in hun nadeel is. Ook medische aandoeningen kunnen de aanleiding geven tot een auto-ongeval. Om die redenen zal de premie van de autoverzekering voor ouderen ook hoger liggen.

De woonplaats van de bestuurder
Dit lijkt op het eerste gezicht niet belangrijk, maar ook uw woonplaats heeft invloed op de premie van uw autoverzekering. In een drukke stad met veel verkeer is het risico op een auto-ongeval immers groter dan in een dorp op het platteland. Als je in een grote stad woont, dan zult u wellicht (afhankelijk van de andere factoren uiteraard) een duurdere premie moeten betalen.

Het type voertuig waarmee u rijdt
Er wordt vanuit gegaan dat snellere en meer krachtige auto’s meer auto-ongevallen veroorzaken dan kleinere.

Het doel waarvoor u het voertuig gebruikt
Tijdens de simulatie wordt u gevraagd waarvoor u het voertuig gebruikt. Als u uw auto voor professionele doeleinden gebruikt (bv. als u een verkoper bent die veel onderweg is) zal u een hogere premie betalen. Als u de auto enkel gebruikt voor privédoeleinden en voor het woon-werkverkeer, zal u een lagere premie betalen. Een aantal verzekeraars houdt ook rekening met het aantal afgelegde kilometers per jaar, vandaar dat ook die factor wordt opgenomen in de simulatie.

De geschiedenis van u en uw voertuig
Er wordt bij de simulatie gevraagd naar schade-attesten van de voorbije vijf jaar en de bonus-malus graad die daar bij samenhangt. Voor deze twee factoren geldt de volgende redenering: hoe meer auto-ongevallen u veroorzaakte in de laatste vijf jaar, hoe duurder de premie. Als u een bepaalde tijd geen auto-ongevallen veroorzaakte (en uw bonus-malus graad aangepast is) zal de premie opnieuw dalen.

Dit is een van de belangrijkste factoren in het bepalen van de premie. De verzekeraar verhoogt de premie als u een ongeval veroorzaakte omdat zij voor een stuk een risico nemen door u aan te nemen als klant. Als u opnieuw verantwoordelijk bent voor een ongeval zullen zij immers voor (een deel van) de kosten moeten betalen.

Een goedkope autoverzekering bekomt u dus voor een deel door een lange periode geen auto-ongeval te veroorzaken.

De gewenste dekking
Afhankelijk van de dekking die u wenst zal u een hogere of een lagere premie betalen voor uw autoverzekering. Een full omnium kost immers meer dan een standaard BA-verzekering. Om en goede keuze te maken, verwijzen we u graag naar onze volgende praktische gids over het kiezen van een autoverzekering.

Kijk verder dan de premie

Autoverzekeringen vergelijken op basis van de premie is belangrijk, maar we raden u ook aan om u niet blind te staren op het bedrag dat u jaarlijks zal moeten betalen. Naast de premie zijn er immers nog andere belangrijke factoren voor het kiezen van de juiste autoverzekeringen. Zo kijkt u best ook naar de dienstverlening, de eventuele extra’s bovenop de minimumvoorwaarden en de mate waarin de premie stijgt na een ongeval (dit hangt af van verzekeraar tot verzekeraar). Uitleg over deze factoren vindt u in onze praktische gids over het kiezen van een goedkope autoverzekering.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.