Vind een goedkope autoverzekering voor jongeren!

Vind een goedkope autoverzekering voor jongeren! Foto: Pixabay

Iedereen weet dat een autoverzekering voor jongeren zeer hoog kan oplopen. Maar waarom worden de jongeren benadeeld? Moeten jongeren een eigen autoverzekering afsluiten of kunnen ze rijden met de auto en de autoverzekering van de ouders? En tot slot: hoe kan u een goedkope autoverzekering voor jongeren vinden? U vindt de antwoorden in deze praktische gids. Lees dus snel verder en leer besparen op de autoverzekering voor jongeren.

De autoverzekering voor jongeren: hogere premie

Jongeren (meestal <25 jaar) moeten meer premie betalen op hun autoverzekering dan chauffeurs die ouder zijn. De reden hierachter is simpel: jongeren zijn vaker betrokken in auto-ongevallen. Dit komt omdat ze nog niet dezelfde ervaringen hebben als oudere bestuurders en sneller of vaker een fout maken. Jonge bestuurders van 18 en 19 jaar, hebben 3 keer meer ongevallen dan het gemiddelde. Jongeren van 20 tot 22 jaar hebben 2 keer meer ongevallen.

Jongeren lopen dus meer risico op een ongeluk en dat vertaalt zich in de hoogte van de premie. Vanuit het standpunt van de verzekeraar is dit een logisch gevolg: hoe groter de kans op een ongeval, hoe groter de kans dat de verzekeraar zal moeten opdraaien voor de schade. Om die reden is een autoverzekering voor jongeren dus duurder dan een gewone autoverzekering.

Natuurlijk worden heel wat jongeren (die niet betrokken raken in een ongeval) hierdoor benadeeld. Om toch geld te besparen om de autoverzekering voor jongeren, raden wij het volgende aan:

Tips om de premie zo laag mogelijk te houden

  • als u een tweedehands auto koopt, bespaart u al geld op de aankoop van de wagen
  • een wagen met een klein(er) vermogen (1400cc voor een auto op benzine en 1600cc voor een diesel) resulteert in een lagere premie
  • als de jonge bestuurder lange tijd met de auto van de ouders reed en nooit betrokken raakte bij een ongeval, dan kan u dit melden aan de verzekeraar. Hij kan hiermee rekening houden bij bepalen van de bonus-malus

Wanneer moet er een aparte autoverzekering voor jongeren afgesloten worden?

Vanaf het moment dat de jongere een eigen auto bezit, is hij of zij wettelijk verplicht een BA-autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) af te sluiten.

Mag er een autoverzekering afgesloten worden op de naam van een ouder?

Nee, dat is verboden. In dat geval zou immers de ouder de voornaamste bestuurder van de auto moeten zijn, en de jongere bestuurder de bijkomende bestuurder. Bij een ongeval zal de verzekeraar nagaan wie de hoofdbestuurder is. Bij een valse verklaring zal de jonge bestuurder en/of de ouders voor de schade moeten opdraaien.

Kan een jongere leren rijden met zijn eigen wagen?

Ja, dat kan. Een verzekeraar maakt geen onderscheid tussen een chauffeur met een voorlopig en een definitief rijbewijs. Let wel: omdat de jongere nog geen rijverleden heeft, zal de premie hoger liggen.

Wat moet u doen als u uw zoon of dochter met de auto leert rijden?

U moet dat laten weten aan uw verzekeraar voor de opleiding begint. Uw verzekeraar zal uw dochter of zoon dan in het contract van de autoverzekering opnemen als toevallige bestuurder. Let op: sommige verzekeraars zullen dan de premie verhogen.

En wat als de zoon of dochter het rijbewijs gehaald heeft?

Als de zoon of dochter slechts uitzonderlijk met de auto rijdt, dan verandert er niets en blijft hij of zij als toevallige bestuurder opgenomen in het contract van de autoverzekering. Als zoon of dochter regelmatig of zelfs dagelijks de auto van de ouders gebruikt, dan zal de jongere opgenomen worden als regelmatige of gebruikelijke bestuurder. Dat leidt meestal tot een verhoging van de premie en de vrijstelling. Als u een van beide situaties niet meldt en uw zoon of dochter veroorzaakt een ongeval, dan kunnen de gevolgen heel zwaar zijn. Zo kan de verzekeraar de volledige terugbetaling eisen van alle vergoedingen die werden uitbetaald aan de slachtoffers. Verwittig dus zeker de verzekeraar als de situatie wijzigt.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.