Alles over de glasvezel of optische vezel voor uw internetverbinding

Glasvezel heeft veel voordelen en slechts een nadeel: de prijs. Foto: Pixabay

De glasvezel of de optische vezel is een van de nieuwste technologieën om een internetverbinding tot stand te brengen. Glasvezel staat hogere downloadsnelheden toe, maar heeft ook zijn nadelen. Kom alles te weten over de technologie, de kosten en het gebruik van glasvezel in België.

Wat is glasvezel?

Zoals het woord al doet vermoeden, maakt glasvezel gebruik van glas. Het glas vervoert licht en dit tot honderden of duizenden kilometers ver. Glasvezel is een nieuwe techniek, maar het vervoeren van licht door middel van glas is dat niet.

Een beetje geschiedenis

Alexander Graham Bell was een Schots-Amerikaans uitvinder die in de 19de eeuw de telefoon mee tot stand bracht. Hij was echter niet tevreden met deze baanbrekende uitvinding en zocht verder naar nieuwe technieken en technologieën. In 1880 vond hij, samen met Charles Tainter, de fototoon uit. De fototoon is een apparaat dat geluid draadloos overbrengt via lichtstralen en wordt gezien als de eerste stap in de ontwikkeling van glasvezel.

Het idee van Bell groeide snel en werd verbeterd doorheen de 20ste eeuw totdat drie wetenschappers van het bedrijf Corning Glass Works in New York een optische vezel of glasvezel maakten die van voldoende kwaliteit was om de vezel te gebruiken in de telecomsector. De optische vezel was in staat om 65.000 keer meer informatie te vervoeren dan een koperen kabel. De glasvezel begon zo aan haar verovering van de wereld en werd vooral in Amerika en Europa gebruikt in de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

Technologie en werking

Een glasvezel is 125 tot 250 micron groot. Dat is ongeveer de dikte van een haar. Licht wordt vastgehouden in de cilindrische kern die omgeven is door een huls. Om de verplaatsing te verbeteren, kunnen er meerdere kernen in de vezel gestopt worden. Het licht wordt daarna door de lange, dunne vezels gestuurd om signalen over grote afstanden te verplaatsen. Het licht in de optische vezel maakt een enorm kleine hoek met de buitenkant van de vezel waardoor reflectie mogelijk is en het licht in de vezel blijft. Het glas aan de buitenkant van de kern zorgt ervoor dat het licht niet naar buiten ontsnapt maar dat het weerkaatst. Dit komt omdat het glas aan de buitenkant van de kern een andere brekingsindex heeft dan het glas van de kern zelf.

Technologie achter glasvezel
Het licht weerkaatst door de spiegels aan de buitenkant van de kern. Foto: digiprofs.nl

De glasvezel kan gebruikt worden voor een afstand van honderden of zelfs duizenden kilometers.

Er bestaan twee soorten: monomode en multimode glasvezel. De multimode wordt gebruikt voor korte afstanden terwijl de monomode glasvezel gebruikt wordt voor langere afstanden of voor netwerken die gericht zijn op een grotere bandbreedte, dat wil zeggen, een netwerk dat een betere overdracht van informatie mogelijk maakt.

De optische vezel kan onder meer opgenomen worden in kabels voor het “uitzenden” van televisie. Het koperen netwerk zelf, dat uw huis verbindt met het netwerk, gebruikt geen glasvezel, enkel ADSL.

Voor- en nadelen van glasvezel

We sommen enkele voor-en nadelen op van de glasvezel.

Voordelen van glasvezel

De glasvezel maakt niet voor niets deel uit van de revolutie in de telecomsector. Het is dus vanzelfsprekend dat de optische vezel heel wat voordelen heeft.

  • de snelheid van de gegevensoverdracht: de glasvezel staat snelheden toe tot 200 Mbits/s. Om u een idee te geven: ADSL 2+ kan maar een maximale snelheid van 50 Mbit/s garanderen. De optische vezel is dus maar liefst 4 keer sneller dan ADSL 2+. De hogere snelheid zorgt voor meer mogelijkheden, i.e. het verzenden van zwaardere bestanden, zwaardere data-opslag in de cloud, video’s …
  • optische vezel is gevoelig voor elektrische interferentie: het signaal wordt niet of nauwelijks (afhankelijk van de afstand) aangetast. Over een zeer grote afstand is het dus mogelijk om maar een heel klein percentage van de kwaliteit te verliezen.
  • glasvezels maken gebruik van licht: de vezels geven geen warmte af of stralen geen elektromagnetische golven uit
  • de optische vezel is zeer licht en gemakkelijk te installeren.
  • glasvezel is duurzamer: het zou tot 50 jaar meegaan

Nadelen van glasvezel

Glasvezel heeft slechts een nadeel: het prijskaartje. Deze technologie is erg duur in vergelijking met de andere. Het kost veel geld om de vezel te ontwikkelen en te installeren. Per gezin gaat het om 715 euro. Dit wil zeggen dat er ca. 2,87 miljard euro nodig zou zijn om ieder gezin van glasvezel te voorzien. Operatoren die hierin willen investeren moeten dus over een zeer groot netwerk en bijbehorende inkomsten beschikken om de investering rendabel te maken.

De optische vezel voor uw internetverbinding

FTTH staat voor “Fiber to the Home” ofwel de glasvezelverbinding tot bij u thuis. Bij technieken zoals ADSL bestaat een deel van het netwerk uit glasvezelverbindingen, maar het laatste deel van de wijkcentrale tot aan de woning is coaxkabel. Bij FTTH is ook het laatste stuk naar de woning glasvezel.

Om de glasvezel te installeren moet u een provider contacteren die glasvezel aanbiedt. Een technicus zal daarna bij u thuis langskomen om de nodige werken, waaronder het installeren van de kabels en de modem, uit te voeren.

Welke operatoren bieden glasvezel aan?

Proximus biedt abonnementen en internet packs aan met glasvezel. Op de website van Proximus kunt u aan de hand van uw postcode testen of uw internetverbinding zal verbeteren met een FTTH-netwerk.

Ook Telenet heeft twee internetabonnementen met glasvezel, Internet Fiber 100 voor €49,39 en Internet Fiber 200 voor €70,79 per maand.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.