Gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekening

Gereglementeerde spaarrekening. Foto: Pixabay

Spaarrekeningen vergelijken

Banken hebben allerlei slimme trucjes bedacht om ons spaargeld binnen te rijven! Ze lanceren continu nieuwe producten om onze centen mee te beleggen. Sommige van deze spaarrekeningen zijn ‘gereglementeerd’, andere niet. Wat betekent dit? Is een gereglementeerde spaarrekening veiliger dan een niet-gereglementeerde spaarrekening? KillMyBill probeert een antwoord te formuleren op deze en andere vragen.

Een gereglementeerde spaarrekening is een bankproduct waarmee natuurlijke of rechtspersonen kapitaal kunnen plaatsen tegen een beloning, waarbij een aantal door de wet opgelegde vereisten gelden. Eén van deze vereisten is dat de bank u een basisrente en getrouwheidspremie aanbiedt. Deze getrouwheidspremie krijgt u slechts na 12 maanden. De precieze bepaling van de basisrente en de getrouwheidspremie is geregeld bij wet.

Dit type rekening is dus ‘gereglementeerd’, aangezien er een ‘reglement’ wordt toegepast. Dit heeft echter niets te maken met de soliditeit van de bank die deze producten aanbiedt, noch met het risicogehalte van de producten. Zo kan een erg solide bank toch geen gereglementeerd rekeningen aanbieden en kan een andere bank zowel gereglementeerde als niet gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden.

Last but not least houden gereglementeerde spaarrekeningen naast de getrouwheidspremie ook een onmiskenbaar fiscaal voordeel in: de interesten zijn onderworpen aan een roerende voorheffing van 15%, maar zijn gedeeltelijk vrijgesteld tot 1880 euro spaarinkomsten per persoon, dus 3800 euro voor beide spaarrekeningen samen. Meer bepaald: de eerste 1880 euro interesten zijn volledig belastingvrij voor één enkele persoon.

Voor niet-gereglementeerde spaarrekeningen geldt er een zwaardere belasting, aangezien het geheel aan interesten 25% belast wordt.

Gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening?

Gereglementeerde spaarrekeningen bieden dus heel wat voordelen. U hebt het waarschijnlijk al door. Aangezien banken verplicht zijn een getrouwheidspremie uit te keren, is de basisrente op deze rekeningen vaak lager dan de basisrente op niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Als uw beleggingshorizon niet verder reikt dan een jaar, kiest u beter voor een ander beleggingsproduct, zonder getrouwheidspremie. De getrouwheidspremie wordt trouwens elk kwartaal uitgekeerd, na een investering van 12 maanden. De interesten van de eerste en tweede maand van elk kwartaal worden pas op uw rekening gestort en brengen pas op na respectievelijk twee en drie maanden. Niet echt optimaal dus.

Als u toch een gereglementeerde spaarrekening wil openen, kies dan eerder voor een hoge basisrente als de kans bestaat dat u uw geld minder dan twaalf maanden laat staan. Als u er zeker van bent dat u uw geld langer dan twaalf maanden laat staan, kies dan bij voorkeur voor een rekening waarvan de som van de basisrente en de getrouwheidspremie de hoogste is. Als deze optelsom dezelfde is voor meerdere rekeningen, kies dan de rekening met de hoogste basisrente, dat is veiliger!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.