Wat moet u doen om uw gasrekening te verlagen?

Dek potten en pannen af zodat u geen energie verliest! Foto: Pixabay

In ons land gebruiken veel gezinnen aardgas voor de verwarming van hun huis. Anderen gebruiken deze energiebron voor het koken en / of voor het opwarmen van hun water. Als het bedrag op uw gasrekening daardoor te hoog is, volg dan onze tips!

Verbruik minder gas per dag

Om uw energierekening te verlagen, is het noodzakelijk om uw gasverbruik te verminderen. U kan al snel minder gas verbruiken door enkele “slechte” gewoontes te vervangen door nieuwe reflexen. Onze tips hebben betrekking tot drie domeinen: de verwarming, het warm water en koken op gas. Voor elk van deze domeinen geven we een aantal tips & tricks om uw verbruik te verminderen.

De verwarming

Het gebruik van de verwarming weegt het zwaarst door op uw gasrekening: gemiddeld is de verwarming goed voor maar liefst 50% van de kosten. Helaas zijn er geen trucs om uw ketel de helft minder te laten verbruiken. U moet er wel voor zorgen dat uw ketel of installatie optimaal werkt en dat u geen vermogen verliest. We geven enkele tips voor een optimale werking van de verwarmingsinstallatie:

1. De radiatoren

  • niet afdekken
  • zorg ervoor dat ze niet in contact komen met meubels of andere objecten: contact voorkomt goede verdeling van de warmte in de ruimte
  • veeg ten minste twee keer per jaar stof aan de binnenkant: op deze manier wordt een optimale werking gegarandeerd en zal er minder stof in de lucht hangen
  • ontlucht de radiator een keer per jaar, in de zomer of net voor het begin van de winter

2. De temperatuur

Het verlagen van de temperatuur met slechts 1 graad levert u een energiebesparing van 7% op. U kunt dus beter eerst een dikke trui aandoen alvorens u beslist om de temperatuur te verhogen. Het lijkt misschien zinloos, maar hoe langer u het uithoudt op een lagere temperatuur, hoe minder u zal moeten betalen.

Alle kamers in het huis hebben overigens niet dezelfde temperatuur nodig. U kunt de leefruimtes (keuken, living) instellen op 20°C, 21 °C in de badkamer en slechts 17°C in de overige kamers. Om dit te doen, kunt u een thermostatische kraan gebruiken die u op de radiator plaatst.

Als u iets moet onthouden, dan is het dit: elke graad kan een groot verschil maken!

Verlaag de temperatuur en bespaar 7% energie
Een graad minder komt overeen met een energiebesparing van 7%. Foto: Pixabay

3. Verwarm als u thuis bent

Dit lijkt logisch maar het wordt nog niet in elk huishouden toegepast: als u niet thuis bent en als u slaapt, kunt u de temperatuur gerust een aantal graden verlagen of de verwarming zelfs afzetten. Bent u bang dat u thuis komt in een koud huis? Dat is helemaal nergens voor nodig. U kunt makkelijk een wekelijks programma instellen dat rekening houdt met de dagen en uren dat u thuis bent. Op die manier wordt de temperatuur verlaagd doorheen de dag en opnieuw verhoogd voor u thuis bent.

4. Zorg voor thermisch comfort

Wist u dat het vocht in uw huis invloed heeft op uw gevoel van warmte? Om in een gezond huis te wonen, dient u het huis elke dag ten minste vijf minuten te verluchten. Dit zal het overtollige vocht van de ademhaling en de huishoudelijke klusjes verwijderen. Daarna kunt u genieten van een warmer gevoel, zelfs bij slechts 19°C.

Wilt u nog beter doen? Kies dan voor mechanische ventilatie, een systeem dat de lucht in de kamer vernieuwt. Sommige systemen passen de ventilatie zelfs aan aan de vochtigheid.

5. Sluit luiken en gordijnen

Heeft u rolluiken of gordijnen? Denk er dan zeker aan om deze ‘s avonds te sluiten. Zo kan de warmte die doorheen de dag werd opgeslagen niet ontsnappen. Als u dat niet doet, verliest u 15% tot zelfs 50% energie, afhankelijk van uw type beglazing en het oppervlak van uw ramen en deuren.

6. Kies een efficiënt verwarmingssysteem

Moderne aardgasketels hebben heel wat voordelen: ze zijn veiliger, zuiniger en milieuvriendelijker dan voorheen. Aardgas is immers minder vervuilend dan andere fossiele brandstoffen: het stoot 41% minder CO2 uit dan koolstof en 28% minder dan olie. Bovendien neemt een gasketel niet zo veel plaats is als een tank.

Vanaf 15 jaar zijn aardgasketels wel minder efficiënt: de prestaties nemen met ongeveer 33% af.

Om ervoor te zorgen dat uw gasketel en bijgevolg uw huis energie-efficiënt blijft, raadpleegt u best een technicus. Deze zal langskomen bij u thuis om uw ketel te onderzoeken en zal bovendien beslissen of de ketel gerenoveerd of vervangen moet worden. Indien uw gasketel vervangen moet worden, kunt u raad vragen aan de technicus. Weet u niet welke te kiezen? Lees dan zeker onze gids over het kiezen van een gasketel.

Het warm water

Met aardgas kunt u op elk moment genieten van warm water. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u het altijd moet gebruiken. Hoe meer warm water u verbruikt, hoe hoger de gasrekening natuurlijk. Wij geven een aantal tips om het gebruik van warm water te beperken:

  • verkies de douche boven het bad: als u een douche neemt, heeft u minder water nodig dan als u een bad neemt. Daarnaast zijn er verschillende oplossingen om ook het verbruik van warm water in de douche te beperken: zo kunt u een waterbesparende douchekop installeren
  • de temperatuur van het warm water uit uw boiler hoeft niet hoger zijn dan 55 ° C – 60 ° C. Deze temperatuur is ideaal om verschillende redenen: het voorkomt de ontwikkeling van pathogene bacteriën en de vorming van schaalvoordelen binnen uw boiler.

Koken op gas

Een gasfornuis heeft vele voordelen: het snel, efficiënt … maar is vooral energiezuinig!

We geven toch enkele tips mee om uw gaskosten te verlagen:

  1. gebruik potten en pannen waarvan de diameter dezelfde (of hoger) is dan die van uw kookplaten
  2. dek potten en pannen of met deksels: zo bespaart u drie keer meer energie als zonder
  3. maak de branders vaak schoon
  4. gebruik een snelkookpan: deze pan zorgt voor een van 40% tot 70%!

Vergelijk de tarieven van de gasleveranciers

Om uw gasrekening te verminderen, is het belangrijk om de juist energieleverancier te kiezen. Weet u niet hoe u eraan begint? We helpen u bij het kiezen van een energieleverancier.

We geven alvast dit mee: als u wilt genieten van de laagste prijs, dan moet u de prijs per kWh bekijken voor elke leverancier. Enkel door het vergelijken van energieleveranciers kunt u de beste prijs vinden en dus het minst betalen voor uw gas!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.