50% van de nieuwe energie in Europa is windenergie

Windenergie wordt steeds populairder in de EU. Foto: Pixabay

Bijna 90 procent van alle nieuwe energiebronnen in de EU waren duurzaam. Europa toont daarmee aan dat het in de toekomst steeds meer zal inzetten op duurzame energie. Van die nieuwe en hernieuwbare bronnen is windenergie de koploper met 51 procent.

Windenergie in Europa

Uit recent onderzoek van industriekoepel WindEuropa blijkt dat Europa nu voor 153,7 GW aan windenergie produceert. Windenergie maakt daarmee 10,4 procent uit van de Europese energievraag. Van alle nieuwe energie die er vorig jaar bij kwam in Europa was duurzame energie goed voor 86 procent. 51 procent daarvan was afkomstig van windenergie.

Dat hoeft niet te verbazen. Steeds meer Europese landen zetten in op windenergie en bouwen nieuwe windmolenparken om meer elektriciteit te produceren. Duitsland is de koploper in die race. Het land is goed voor maar liefst 44 procent van het Europese totaal. Naast Duitsland hadden Frankrijk, Nederland, Finland, Ierland en Litouwen ook een topjaar.

2016 was een recordjaar op vlak van investeringen. In de Europese Unie werd 27,5 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe windmolenparken op land en op zee. Vooral de parken op zee blijken populair te zijn. De investeringen stegen daar met 39 procent terwijl de investeringen voor parken op land daalden met 29 procent.

Giles Dickson, CEO van WindEurope, reageert op de resultaten van het onderzoek. “Windenergie is nu een essentieel deel van de Europese elektriciteitsvoorziening. Het is ook een volwassen en betekenisvolle industrie op zichzelf, die aan 330.000 mensen banen verschaft in de EU en miljarden euro’s aan export opbrengt.”

Gebrek aan politieke wil

Hoewel dit allemaal positieve cijfers zijn, maakt de CEO zich toch zorgen. Volgens Dickson is er een gebrek aan politieke wil, vooral wat de toekomst na 2020 betreft.

“Met alle aandacht voor de transitie naar een koolstofarme economie zou de toekomst van de windenergie zonnig moeten zijn in Europa, maar dat is niet zo”, zegt Dickson. “Het politieke beleid in de EU is minder helder en ambitieus dan het enkele jaren geleden was. Amper 7 van de 28 lidstaten hebben doelstellingen voor hernieuwbare energiebronnen na 2020.”

Volgens Dickson is er ook een geografisch probleem. Een aantal landen boekten een recordjaar, maar de helft van de lidstaten investeerde helemaal niets in windenergie. “Het beleid is de sleutel, zeker als we op langere termijn kijken. De lidstaten moeten in hun energie- en klimaatplannen uit de doeken doen hoe ze de transitie willen doen slagen. Het Clean Energy Package van de EU is daar de blauwdruk voor. De Europese Raad en het Parlement moeten nu ernstig aan de slag met het voorstel van de commissie.”

Windenergie in België

Belwind 1, Thorntonbank en Northwind. Dat zijn de namen van de drie Belgische windmolenparken in de Noordzee. De parken bestaan respectievelijk uit 55, 54 en 72 windmolens.

Belwind 1, het grootste van de drie, ligt op 46 km van de kust van Zeebrugge. De Belgische nv Belwind nam het park op 9 december officieel in gebruik. De 55 turbines hebben samen een vermogen van 165 megaWatt. Belwind verwacht dat het park jaarlijks 550 GW groene stroom zal produceren. Dat is genoeg energie om 175.000 Belgische huishoudens van elektriciteit te voorzien.

België investeert ook in nieuwe parken, zes in totaal. Er zijn 451 turbines gepland, goed voor een totale capaciteit van 2142 MW.

Recent kwam er nog kritiek op de plannen voor de nieuwe windmolenparken. Uit recent onderzoek bleek dat België 2 miljard meer moet betalen voor haar nieuwe parken in vergelijking met Nederland. Dit was het gevolg van een lopend contract met een duurdere aannemer. De oversubsidiëring zal waarschijnlijk worden doorgerekend naar de gebruiker, die het bedrag op zijn energiefactuur opnieuw zal zien stijgen.

Tegen 2020 zouden alle parken actief moeten zijn. Wat de plannen na 2020 zijn, is nog niet gekend.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.