energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel KillMyBill om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies in Vlaanderen en Wallonië.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel KillMyBill op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Energie verhuizen: hoe werkt het?

U bent van plan om te verhuizen en u wilt uw nieuwe huis voorzien van elektriciteit. Hoe snel zal elektriciteit geleverd worden? Wie zorgt daarvoor? En hoeveel zal dat kosten? In deze praktische gids geven we het antwoord op deze vragen.


Een elektriciteitsleverancier kiezen

Er zijn een aantal stappen die u moet ondernemen bij een verhuizing. Deze kunt u nalezen in ons vorige artikel. De belangrijkste stap is natuurlijk het aansluiten van de elektriciteit. Om dit te doen, moet u een contract ondertekenen bij de elektriciteitsleveranciers naar keuze. Zolang u dit niet doet, zal uw distributienetbeheerder (DNB) geen elektriciteit leveren aan uw nieuwe thuis. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk een keuze te maken zodat de elektriciteit geleverd kan worden.

Weet u niet waar te beginnen? Kunt u geen keuze maken? Doe dan zeker de test op onze site en vraag eventueel raad aan onze experts. Zij zullen uitermate geschikt om u te helpen met het kiezen van een elektriciteitsleverancier! Opgelet: de ingebruikname van elektriciteit (zoals hierboven beschreven) is niet te verwarren met de aansluiting van elektriciteit. We spreken van een aansluiting wanneer u bijvoorbeeld een huis bouwt en dat huis wilt voorzien van elektriciteit. Hierbij komt er meer werk aan te pas: er moeten o.a. kabels aangelegd worden en er moet een elektriciteitsmeter geïnstalleerd worden voor er een contract getekend kan worden. Het is dan ook de distributienetbeerder (en niet de elektriciteitsleverancier) die zich bezighoudt met nieuwe aansluitingen.

Hoe snel grijpt de netbeheerder in?

Zoals u ondertussen al begrepen heeft, is het de distributienetbeheerder die de elektriciteit levert. Belangrijk om weten: u kan uw DNB niet zelf kiezen. Deze zijn afhankelijk van de plaats waar u woont. Weet u niet welke netbeheerder bij uw locatie hoort? Ga dan naar de site van Synergrid, de federatie van alle netbeheerders voor elektriciteit en gas, en voer uw postcode in. Als u een contract bij een elektriciteitsleverancier ondertekend heeft, wacht u best een of twee werkdagen vooraleer u de juiste distributienetbeerder contacteert. Dit geeft hen voldoende tijd om de nodige informatie te krijgen van de elektriciteitsleverancier. Tijdens dit contact zal u een afspraak maken om de elektriciteitsmeter te openen. De wachttijd is afhankelijk van beheerder tot beheerder, maar over het algemeen zal dit niet langer duren dan twee of drie dagen.

Wat kost het een energie verhuis?

Het is moeilijk om er een exact bedrag op te plakken. De prijs is immers afhankelijk van de gemeente waarin u woont en van de bevoegde netbeheerder. Wat we wel kunnen zeggen, is dat die prijs tussen de 50 en 150 euro zal schommelen. We geven twee voorbeelden: Sibelga rekent tot € 84,70 (incl BTW) aan, Infrax € 80,73 (incl BTW).

Moet u aanwezig zijn als de netbeheerder langskomt?

Ja, het is sterk aangeraden om aanwezig te zijn. Dat is immers de reden dat er een afspraak gemaakt wordt. Als u niet aanwezig bent, heeft de technicus geen toegang tot de installatie uw huis en kan hij de ingebruikname niet uitvoeren.

Energie verhuis: timing is key

Een succesvolle verhuizing is een die goed georganiseerd is. Wacht dus niet tot de laatste minuut om een beslissing te maken. Als u uw huidige energieleverancier wil houden, breng hem dan een maand van tevoren op de hoogte van uw verhuis. Dat geeft hen voldoende tijd om uw dossier aan te passen en de nodige stappen te ondernemen. Natuurlijk is het verhuizen een ideale gelegenheid om uw contact te herbekijken. Het kan goed zijn dat er ondertussen betere en goedkopere aanbiedingen verkrijgbaar zijn. Dit is vooral het geval als u ver weg verhuist (aangezien prijs ook afhankelijk is van locatie). Wij raden u dus zeer sterk aan om onze simulatie te proberen. Vergelijk gratis alle elektriciteitsleveranciers en ontdek welke aanbieding bij uw nieuwe thuis past!

Geactualiseerd op