Veranderen van energieleverancier in 3 stappen
Betaalt u te veel voor uw energie? Bent u niet langer tevreden over uw energieleverancier? Veranderen van energieleverancier is de oplossing voor deze problemen. Maar hoe doet u dat? En wat kost het? Wij leggen uit wat u moet doen in 3 simpele stappen. Vaarwel hoge energierekening!
Wanneer veranderen van energieleverancier?
Er zijn een aantal tijdstippen waarop het nuttig is om de aanbiedingen met elkaar te vergelijken en te kijken of u nog wel over het juiste energiecontract beschikt. We sommen ze even voor u op:
- na afloop van uw huidig contract: dit is het meest voor de hand liggende moment. Als u een contract met een vaste prijs had getekend, bijvoorbeeld voor twee jaar, dan kunt er zeker van zijn dat de prijzen veranderd zijn. Het is mogelijk dat uw energieleverancier niet meer de goedkoopste is. Teken dus niet zomaar voor twee jaar extra bij dezelfde leverancier.
- na een verhuis of renovatie: heeft u uw woning gerenoveerd en is het nu zuiniger? Bent u verhuisd naar een groter huis of appartement? Naar een nieuwbouw? Het maakt niet uit: in deze situaties doet u er goed aan om de aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Geen enkele woning is immers hetzelfde: ze verbruiken niet allemaal even veel energie.
- na veranderingen in uw privéleven: woont u net samen? Heeft u een kind gekregen? Is er een overlijden in uw gezin? Bij elke verandering in de samenstelling van uw gezin zal ook uw energieverbruik veranderen.
- na werken aan de elektriciteitsinstallatie: als u uw elektriciteitsinstallaties veranderd heeft, bijvoorbeeld om van een installatie met een enkelvoudige meter over te schakelen naar een installatie met een tweevoudige meter, dan is het moment aangebroken om de leveranciers te vergelijken.
Hoe veranderen van energieleverancier
Om het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we het proces opgesplitst. Volg deze 3 simpele stappen en voor u het weet, profiteert u van goedkopere energie bij uw uitgekozen energieleverancier.
Stap 1: vergelijk de energieleveranciers
Uit cijfers van CREG, de federale energieregulator, blijkt dat een gemiddeld gezin €200 te veel betaalt voor gas en / of elektriciteit. Ook opvallend: steeds meer mensen veranderen van leverancier, maar ze blijven kiezen voor (onnodig) dure energie. En net dat mogen we niet laten gebeuren. Met de nieuwe taksen (Turteltaks in Vlaanderen) en extra regelingen (de afschaffing van gratis stroom, de verhoging van de BTW op elektriciteit) stijgt de energierekening immers al genoeg. Hoe komt het dan dat consumenten niet de juiste aanbieding of leverancier kiezen? Daar zijn twee redenen voor:
- ze vergelijken de aanbiedingen niet op de juiste manier: soms beginnen consumenten aan een eigen onderzoek van de energiemarkt. Dat is goed nieuws, maar het probleem is dat dat onderzoek niet altijd even grondig verloopt. Soms ontbreekt de nodige kennis of ‘goesting’ om alle leveranciers en aanbiedingen met elkaar te vergelijken. In beide gevallen kunnen wij helpen. In onze praktische gidsen vindt u alle informatie die u nodig heeft en op onze site kunt u alle energieleveranciers vergelijken, tot in het kleinste detail.
- ze hebben geen vertrouwen in de kleinere leveranciers: het is zeer aanlokkelijk om de leverancier te kiezen die u het vaakst op de radio hoort of op TV ziet, maar de grootste leveranciers hebben vaak niet de goedkoopste tarieven. En u hoeft geen schrik te hebben van de ‘kleine’ leveranciers. Elke energieleverancier wordt in de gaten gehouden door de federale energieregulator (CREG) die ervoor zorgt dat alle leveranciers een bepaalde standaard halen.
Stap 2: verbreek het huidige energiecontract
Zodra u de beste aanbieding gevonden heeft, moet u aan uw huidige leverancier laten weten dat u het contract wil verbreken. U kunt de opzegging van het contract vrij kiezen. U moet dus niet wachten tot uw huidig contract afgelopen is. Het enige waar u rekening mee moet houden, is een opzegtermijn van 30 dagen. Die dagen heeft de oude leverancier nodig om alles te regelen. Maar op welke manier moet u de leverancier nu contacteren? … Helemaal niet. Dat antwoord zal u misschien verrassen, dus lees zeker stap 3.
Stap 3: teken het nieuwe energiecontract
Om het huidige energiecontract op te zeggen, contacteert u de nieuwe energieleverancier en tekent u een nieuw contract. Dit kan op verschillende manieren. U kunt direct een nieuw contract tekenen, bv. door de gekozen aanbieding te bestellen op de site, of u kunt hen eerst contacteren voor eventuele vragen. Dit kan in de meeste gevallen via e-mail of telefoon. De nieuwe leverancier zorgt voor het administratieve werk. U hoeft zelf niets te doen.
Het gebruik van het energieovernamedocument
Als u van plan bent om te verhuizen, dan maakt u gebruik van een energieovernamedocument. Dit vindt u terug op de site van de Vlaamse regering. U noteert de meterstanden in de oude en de nieuwe woning. Een meter is immers gelinkt aan het adres en niet aan de persoon die erin woont. De meterstand dient samen met de eigenaar of verhuurder van uw nieuwe woning te worden genoteerd om latere betwistingen te vermijden. De meterstandopname wordt in twee exemplaren genoteerd op het energieovernamedocument. Beide partijen ondertekenen. Daarna moet u dit document binnen de 7 dagen naar uw elektriciteitsleverancier sturen, zodat hij u de slotfactuur kan overmaken. Bij het noteren van de meterstand dient u ook de volgende gegevens in te vullen:
- de EAN-code: dat is het identificatienummer van uw elektrische installatie. Deze code bestaat uit 18 cijfers en begint met 54. U vindt deze code op uw facturen op of de meter zelf.
- de meterstand
- het type meter
- uw verbruik
Als er geen volgende bewoner in de woonst intrekt in de woning die u verlaat, dan dient u uw distributienetbeheerder (DNB) op de hoogte te brengen. De meters worden in die situatie verzegeld. Uw distributienetbeheerder kunt u vinden via onze DNB-zoeker.
Wat kost veranderen van energieleverancier?
U zal blij zijn te horen dat het u helemaal niets kost. Veranderen van energieleverancier is volledig gratis. Dat heeft u goed gelezen: u moet niets betalen, zelfs niet wanneer u een contract van 3 jaar had dat u na 1 jaar wilt opzeggen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2003 (Vlaanderen) en 2007 (Wallonië en Brussel) kunt u op elk moment veranderen van leverancier.