Hoe en wanneer veranderen van elektriciteitsmeter?

elektriciteitsmeters

Er zijn een aantal situaties waarin het vervangen van de elektriciteitsmeter nodig is. Aangezien de netbeheerder nieuwe meters installeert zal u zich ook tot hem moeten richten voor de vervanging van uw meter. Maar hoe gebeurt die vervanging en wat kost het? Dit zijn de vragen die wij beantwoorden in deze gids.

Wanneer moet u de elektriciteitsmeter laten vervangen?

Als u een nieuwe elektriciteitsmeter wil laten installeren of u wilt uw huidige meter laten controleren dan moet u contact opnemen met uw netbeheerder. De netbeheerder is het bedrijf dat voor uw locatie verantwoordelijk is voor de distributie van energie, maar dus ook voor de elektriciteitsmeter. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Breng een bezoek aan de website van Synergids en voer uw postcode in. Een interventie van de netbeheerder is gratis in twee gevallen: wanneer de teller verouderd of defect is. Als de meter dus niet langer voldoet aan de normen van de FOD Economie, zal de netbeheerder de kosten op zich nemen.

Veroudering

Het woord veroudering is nogal misleidend. Het heeft weinig te maken met de leeftijd van de elektriciteitsmeter. Die wordt enkel als verouderd bestempeld wanneer hij niet meer in staat is om nauwkeurige metingen uit te voeren.

Een defect

Als u vermoedt dat uw meter defect is, kan u de volgende test uitvoeren. De volgende informatie is afkomstig van de officiële website van de VREG, i.e. de Vlaamse regulator voor elektriciteit en gas.

 • Controleer of alle automaten (zekeringen) opstaan.
 • Zet alle automaten en de differentieel (aardbeveiliging) af en probeer de hoofdautomaat opnieuw in te schakelen.
 • Valt de hoofdautomaat toch af?
 • Neem dan contact op met de storingsdienst van uw netbeheerder
 • Blijft de automaat op?
  • Zet de differentieel en de zekeringen één voor één terug op.
 • Valt de spanning weg bij het inschakelen van één of meerdere automaten?
  • Contacteer uw elektricien om het probleem in uw binneninstallatie op te sporen.
 • U twijfelt?
  • Contacteer de storingslijn van uw netbeheerder om te achterhalen waar het probleem zit.

Als u denkt dat uw elektriciteitsmeter defect is, dan contacteert u best eerst een elektricien of installateur. U kunt niet bij uw netbeheerder terecht als er fouten of problemen zijn met uw binneninstallatie. Als u de netbeheerder contacteert en er is niets mis met de meter, dan moet u immers een ‘nutteloze verplaatsing’ van ongeveer 80 euro (afhankelijk van uw netbeheerder) betalen. Als u er zeker van bent dat het niet aan de binneninstallatie ligt, contacteer dan gerust uw netbeheerder.

De komst van de netbeheerder

Als de meter niet langer naar behoren werkt, dan zal een technicus van de netbeheerder langskomen. Bij aansluitingen met een vermogen groter dan 100 kVA moet de netbeheerder de storing verhelpen binnen 3 werkdagen nadat hij op de hoogte werd gebracht. Voor aansluitingen kleiner dan 100 kVA heeft hij 7 werkdagen de tijd na uw verwittiging. De netbeheerder is echter niet verplicht om uw te waarschuwen voor zijn komst. Het kan dus zijn dat u niet thuis bent wanneer hij voor uw voordeur staat. In dat geval zal de technicus een kaartje in de brievenbus achterlaten met daarop een datum en tijd van zijn volgende komst. Past dat niet, dan kunt u het nummer op het kaartje bellen voor een afspraak. De vervanging neemt snel plaats. De technicus registreert de bestaande meter en de stand, sluit de elektriciteit af en plaatst vervolgens het nieuwe apparaat. Eenmaal vervangen, kleeft hij een etiket op de nieuwe meter met de nodige informatie zoals het identificatienummer, de datum van vervanging …

De kosten van de vervanging

Zoals hierboven vermeld, is de vervanging van de elektriciteitsmeter gratis wanneer hij verouderd of defect is. Er zijn echter een aantal situaties waarin u niet het toestel maar de de uitgevoerde werken van de netbeheerder moet betalen:

 • het overschakelen van een standaardaansluiting naar een driefasige aansluiting: voor een gemiddeld gezin is een standaard- of éénfasige aansluiting op 230 V met een stroomsterkte van 40 A voldoende. Die aansluiting biedt voldoende vermogen om huishoudelijke apparaten zoals een fornuis, koelkast, diepvries, wasmachine en droogkast gelijktijdig te laten werken. Warmtepompen, sauna’s of stoomgeneratoren hebben vaak meer energie nodig. Daarvoor wordt een driefasige aansluiting gebruikt.
 • het versterken van het vermogen van de meter: dit voorkomt stroomuitval bij het het gebruik van apparaten of installaties die veel elektriciteit verbruiken. In dit geval kan het zijn dat uw meter vervangen moet worden.
 • verandering van tarief: afhankelijk van uw verbruiksprofiel kan het interessant zijn om over te schakelen naar een tweevoudig uurtarief (dag- en nachttarief). De kosten van de plaatsing zijn voor uw eigen rekening.
Let op: veranderen van elektriciteitsmeter kost ongeveer 500 euro.

De elektriciteitsmeter van plaats veranderen

Als u naar een andere woning verhuist, of als u verbouwt, dan kan het wel eens zijn dat u de meter graag van plaats zou willen veranderen. Voor we u vertellen hoe dat in zijn werk gaat, willen we u even herinneren aan de regels i.v.m. de plaats van de elektriciteitsmeter. Er zijn een aantal plaatsen die verboden zijn, i.e.

 • in een valse kelder
 • op een vloer
 • boven een trap
 • in de slaapkamers, badkamers, doucheruimte en wc’s
 • in een ruimte met toegang tot liftschachten en afval
 • in ruimtes met hoog risico op brand of een explosie
 • in een ruimte waar veel elektrische apparaten opgesteld staan

De elektriciteitsmeter mag onder bepaalde omstandigheden wel in de kelder geïnstalleerd worden. Er zijn wel een aantal factoren waar rekening mee gehouden wordt, o.a. plafondhoogte, toegankelijkheid en ventilatie.

Hoe verplaatsen?

Om uw meter te verplaatsen, moet u een verzoek indienen bij uw netbeheerder. U vindt een formulier voor zo’n aanvraag op de website. Zodra de aanvraag verwerkt is, zal de netbeheerder het proces starten. Nadat een afspraak werd vastgelegd, zal de technicus langskomen. De verplaatsing van de elektriciteitsmeter kost ca. €140, afhankelijk van de netbeheerder.

Geactualiseerd op