Een gasleverancier kiezen: wat zijn de criteria?
Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2007 zijn er steeds meer leveranciers bijgekomen. Luminus, Eneco en TotalEnergies zijn slechts enkele uit een lange lijst van Belgische gasleveranciers waar wij sinds 2007 dus vrij uit mogen kiezen. Dit is zeker een groot voordeel voor de consument maar hoe beslist u nu welke u kiest? Een gasleverancier kiezen kan overweldigend zijn, maar aan de hand van de tips van KillMyBill maakt u de juiste keuze.
Een gasleverancier kiezen: de prijs
De prijs is voor velen het eerste en belangrijkste criterium bij het kiezen van een gasleverancier. In de huidige economie kunnen er immers grote verschillen zijn tussen de verschillende leveranciers. Zelfs als een deel van het bedrag hetzelfde is voor een aantal leveranciers kan er toch een groot verschil zijn afhankelijk van de kosten voor de distributie, de belastingen, … Alles bij elkaar speelt de prijs van het gas toch een grote rol bij het kiezen van een gasleverancier. De prijs op uw rekening is echter niet de enige prijs waar u rekening mee moet houden.
De meeste gasleveranciers bieden u twee soorten tarieven aan: een vast en een variabel tarief. Met een vast tarief betaalt u dezelfde prijs gedurende de looptijd van uw contract. Met een variabel tarief schommelt de prijs van het gas afhankelijk van de energiemarkt. Zo kunt u profiteren van een prijsverlaging van het gas maar moet u evenzeer meer betalen als de prijs omhoog schiet. Een variabel tarief houdt risico’s in terwijl een vast tarief voorspelbaarder is. Beide hebben hun voor- en nadelen dus het is belangrijk dat u hier goed over nadenkt alvorens u een keuze maakt. Gelukkige kunt u op elk moment uw contract opzeggen als u na een tijdje ondervindt dat u niet voor het juiste tariefplan hebt gekozen.
Een gasleverancier kiezen: de duur van het contract
U kunt uw keuze ook mee laten bepalen door de duur van de contracten die aangeboden worden door de verschillende gasleveranciers in België. Zo bestaan er contracten van onbepaalde en van bepaalde duur. Voor die laatste zijn er contracten van 1, 2, 3, of 5 jaar. Opgelet! Hou rekening met zogenaamde verlengingstarieven. De verlengingstarieven komen enkel voor bij contracten van bepaalde duur. Het verlengingstarief wil zeggen dat uw contract ‘stilzwijgend’ wordt verlengd aan het einde van de looptijd als u geen actie onderneemt.
Als uw contract bijna ten einde loopt, dan zal u van uw gasleverancier een nieuw voorstel ontvangen (vaak voor dezelfde periode als uw vorige contract). Onderneemt u geen actie (vb. u laat hen weten dat u uw contract wil beëindigen of dat u wil veranderen van leverancier), dan zal uw contract automatisch verlengd worden. Bent u tevreden over uw leverancier of over het tarief dat u heeft, dan is dit geen enkel probleem. Bent u niet langer tevreden, dan verandert u best van gasleverancier of eventueel van contract. Veranderen van gasleverancier is immers gratis en kost u weinig moeite.
Een gasleverancier kiezen: de kwaliteit en de oorsprong van het gas
De oorsprong van het gas is belangrijk als u geïnteresseerd bent in groene energie. Sommige leveranciers bieden alternatieven aan voor het aardgas uit fossiele brandstoffen. Zo bestaat er biogas. Biogas is een gasmengsel en bestaat grotendeels uit methaan en koolstofdioxide. Dit gas is een vorm van hernieuwbare energie (het is geclassificeerd als hernieuwbare energie of groene energie) omdat het van biologische oorsprong is. Biogas ontstaat immers als gevolg van de vergisting van organisch materiaal zoals huisvuil, mest, actief slib, etc. Als u uw impact op het milieu wil verminderen is groene energie of biogas een belangrijk criterium.
Binnen hetzelfde thema van milieu kunt u ook geïnteresseerd zijn in het milieubeleid van de leverancier. Neemt de gasleverancier maatregelen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen? Investeert de leverancier in de productie of ontwikkeling van groen gas en hernieuwbare energie? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen en van uw interesses en wensen, kan het verschil snel gemaakt zijn tussen meerdere leveranciers.
Een gasleverancier kiezen: de contractuele voorwaarden
Bij het kiezen van een gasleverancier moet u ook aandacht besteden aan het beleid van de verschillende gasleveranciers in België. Het contract is een belangrijk element waarmee rekening moet worden gehouden. Het is geenszins een beperking voor de consument omdat hij vrij is om op elk moment het contract bij zijn gasleverancier te beëindigen. Wel moet de leverancier zijn prijzen gedurende de looptijd van het contract kunnen garanderen. Wat is anders het nut van een vast tarief als de prijs gewijzigd wordt bij elke verandering op de energiemarkt? Als u vindt dat uw gasleverancier zijn prijzen te vaak verandert, kunt u erover nadenken om van gasleverancier te veranderen.
Een gasleverancier kiezen: de diensten
Gasleveranciers bieden meer aan dan enkel een prijs! Als de gasleverancier maar een product aanbiedt, zal deze misschien sneller geneigd zijn om meer diensten aan te bieden aan de consument. Omgekeerd, wanneer een leverancier op meerdere producten focust, kan de gasleverancier het aantal beschikbare diensten beperken. Een voorbeeld. Als er gevraagd wordt naar een offerte of er wordt onderhandeld over het contract, dan is de leverancier vaak bereikbaar via telefoon, e-mail en soms zelfs persoonlijk bereikbaar.
Sommige gasleveranciers kunnen er echter voor kiezen om het contact enkel via e-mail te laten verlopen voor hun meest competitieve aanbiedingen. Zo kunnen de kosten gedrukt worden waardoor de consument een lagere prijs aangeboden wordt.
Daarnaast kunnen ook de betalingsvoorwaarden variëren tussen de verschillende leveranciers. In een poging om de kosten te verlagen, bieden sommige gasleveranciers enkel betaling via domiciliëring aan voor de meest competitieve aanbiedingen. Als u akkoord gaat, kunt u profiteren van de lagere prijs en kan de leverancier de administratieve kosten verlagen.
Voel u vrij om de extra diensten van de verschillende leveranciers te vergelijken. Deze kunnen een verschil maken als u twijfelt tussen enkele aanbieders. Een gasleverancier kiezen was nog nooit zo eenvoudig! Als u deze tips volgt, bent u steeds verzekerd van de juiste keuze. Met al die nuttige informatie kunt u zonder problemen de prijzen voor gas vergelijken en zo de gasleverancier kiezen die voor u de voordeligste aanbieding heeft.