energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Verbruik elektriciteit België: gemiddelde en hoe berekenen

Geactualiseerd op
minuten lezen
Verbruik elektriciteit

Het doel van deze gids? U leren om hoe u zelf uw jaarlijks elektriciteitsverbruik kan berekenen. Maar ook als u wilt weten welke meter u nodig heeft voor zonnepanelen of het verbruik van een elektrische apparaat wilt kennen, bent u aan het juiste adres!

Bereken uw jaarlijks verbruik

Uw jaarlijks verbruik aan elektriciteit is eenvoudig te meten. U kunt het meteen berekenen aan de hand van de elektrische meter omdat die de verbruikte kilowattuur toont. Bij elke opname van de meterstand wordt uw verbruik bepaald aan de hand van de waarden van het huidige jaar en het vorige jaar. Het verschil is de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt heeft gedurende het voorbije jaar.

Voor we u een concreet voorbeeld geven, leggen we kort uit welke soorten elektriciteitsmeters er bestaan en wat het verschil is. Als consument heeft u de keuze tussen een elektrische meter met:

  • eenvoudig tarief: er wordt geen onderscheid gemaakt tussen piek- en daluren. De elektriciteitsmeter heeft maar één display die de totale hoeveelheid elektriciteit meet.
  • dag- en nachttarief: hier wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen piek- en daluren. De elektriciteitsmeter heeft twee displays: een voor het meten van het verbruik tijdens de piekuren (weekdagen) en een voor het meten van het verbruik tijdens de daluren (‘s avonds en in het weekend). Piekuren worden zwaarder doorgerekend. Daluren zijn meestal goedkoper dan het normale tarief van een enkelvoudige meter. Als u wilt profiteren van dit tarief dan moet u een specifiek contract tekenen bij uw energieleverancier. Daarna moet u een aangepaste elektriciteitsmeter openen. Dit gebeurt door de distributienetbeheerder
  • uitsluitend nachttarief: de exclusieve nachtmeter wordt op een afzonderlijk elektrische circuit geplaatst. Het voorziet kachels of boilers van stroom omdat deze ‘s nachts veel elektriciteit verbruiken.
  • een budgetmeter: met een budgetmeter betaalt u “vooruit”. Dit principe is vergelijkbaar met de werking van een herlaadkaart van gsm’s. Met dit systeem kunt u bepalen hoeveel elektriciteit u wilt. Daarna ontvangt u de gekozen hoeveelheid, niet meer of minder.

Een berekening van het elektriciteitsverbruik voor een meter met een enkelvoudig tarief:

Januari 2016: 4896 kWh
Januari 2017: 7820 kWh
Jaarlijks verbruik: 7820 – 4896 = 2924 kWh

Elektriciteitsmeters voor consumenten met zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen en produceert u uw eigen elektriciteit? Als u in Brussel woont, dan bent u verplicht om uw huidige elektriciteitsmeter te vervangen door een elektronische bidirectionele meter (A+/A-). Deze meter geeft aan wat u verbruikt van het net (A+), en wat u er weer op injecteert (A-).

Als u zonnepanelen installeert moet u een specifiek energieovernamedocument invullen zodat men weet wanneer u begonnen bent met het produceren van uw eigen energie.

Ook bij zonnepanelen wordt er onderscheid gemaakt tussen enkelvoudig en dag- en nachttarief. Als u enkelvoudig tarief heeft, vult u 2 meterstanden in: A+ (afname) en A-(injectie). Heeft u dag- en nachttarief, dan vult u 4 meterstanden in: A+ dag, A+ nacht, A- dag, A- nacht.

In Vlaanderen en Wallonië werkt men met een terugdraaiende teller. Als u elektriciteit van het net verbruikt, stijgt uw meterstand. Als u een overschot aan elektriciteit op het net injecteert, daalt uw meterstand.

Het verbruik van een elektrisch apparaat

Uw jaarlijks verbruik kennen is handig. Maar weten welk apparaat het meeste energie verbruikt, is dat ook. Als u weet welke apparaten het zwaarst doorwegen op uw energierekening dan kunt u stappen ondernemen om spaarzaam om te gaan met deze apparaten en zo geld te besparen.

De formule die wij hieronder meegeven, zal het bedrag op uw energierekening helpen verlagen, maar vergeet niet dat er nog andere trucs zijn. Zo is het kiezen van de energieleverancier zeer belangrijk alsook het veranderen van energieleverancier wanneer u niet langer de meest voordelige aanbieding heeft. Hoe weet u dat? Door de energieprijzen te vergelijken natuurlijk.

Dan keren we nu terug naar de berekening van het verbruik van een elektrisch apparaat. Om dit te doen, moet u zich bewust zijn van enkele zaken:

  1. Het vermogen van uw elektrische apparatuur in watt
  2. Het aantal uren (per dag) dat het apparaat gebruikt wordt
  3. Het aantal dagen per jaar dat het apparaat gebruikt wordt

De formule luidt als volgt:

het aantal uren x aantal dagen x het vermogen / 1000 kWh = aantal kWh

Dit lijkt ingewikkeld, maar aan de hand van de volgende begrippen wordt alles snel duidelijk.

Watt (W)

Watt, genoemd naar de Schotse ingenieur James Watt, is de eenheid van vermogen. Het vertelt ons hoeveel elektriciteit een bepaald apparaat per seconde verbruikt. Hoe meer Watt, hoe krachtiger het apparaat. Vergelijk:

  • een gloeilamp heeft een vermogen van 60 watt: het verbruikt 60 joule per seconde
  • een klassieke stofzuiger heeft een vermogen van 800 watt

Kilowattuur (kWh)

Kilowattuur (kWh) is een eenheid van energie en is direct gelinkt aan watt. 1 kWh is immers gelijk aan 3,6 MJ (megajoule). De vermenigvuldiging van de watt (= joule per seconde) met een tijdseenheid geeft u het aantal kWh.

We geven een voorbeeld: een apparaat van 20 watt verbruikt in 24 uur:
20W x 24h = 480Wh = 0,48 kWh

We gaan verder met het voorbeeld van de stofzuiger om het verbruik van een elektrisch apparaat op jaarbasis te kennen. Laten we ervan uitgaan dat u de stofzuiger twee keer per week gebruikt, telkens voor een uur.

  • Uren per dag: 1
  • Dagen per jaar: 104
  • Vermogen: 800 watt

Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik is 1 x 104 x (800 watt / 1000) = 83,2 kWh

Factoren die uw verbruik beïnvloeden

De hoeveelheid energie die u verbruikt kan variëren afhankelijk van:

  • uw verbruiksprofiel: de temperatuur die ingesteld is op de thermostaat, het veelvuldig gebruik van zware elektrische apparaten, gas- of elektrische verwarming, koken op gas of elektrisch …
  • de isolatie en de oppervlakte van uw huis
  • de samenstelling van uw huishouden: hoe meer personen, hoe meer elektriciteit er nodig is
  • het vermogen en energielabel van uw apparatuur

Wat is het gemiddeld verbruik voor uw situatie?

Tot welke categorie behoort u: de kleine consument, gemiddelde consument, het gemiddeld gezin of de grote verbruiker? Dit zijn de categorieën die Brugel, de Brusselse regulator voor energie, identificeerde. De categorieën komen overeen met het volgende verbruik:

Verbruikscategorieën elektriciteit
Type Jaarlijks verbruik
Kleine verbruiker 600 kWh (piekuren)
Gemiddelde verbruiker 2 036 kWh (piekuren)
Gemiddeld gezin 1 600 kWh (piekuren)
1 900 kWh (daluren)
Grote verbruiker 3 600 kWh (piekuren)
3 900 kWh (daluren)

Het enige wat u hoeft te doen, is uw jaarlijks verbruik opzoeken. Dit vindt u op uw energierekening. En, wat is het resultaat? Is het wat u verwacht had?

Verbruikt u te veel? Geen nood, wij hebben enkele tips voor het besparen van energie.

Meer over energieverbruik: