energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel KillMyBill om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies in Vlaanderen en Wallonië.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel KillMyBill op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Alles over de elektriciteitsfactuur

U hebt uw elektriciteitsfactuur ontvangen en u ziet door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, we leggen alles uit! U moet eerst en vooral weten dat er heel wat spelers meedoen op de elektriciteitsmarkt. Voor meer details zie ons artikel over de spelers op de elektriciteitsmarkt. Deze verschillende spelers moeten worden betaald. Maar u hebt enkel een contract met de elektriciteitsleverancier. Het zal dus deze laatste zijn die hun vergoeding zal aanrekenen op uw factuur.


In het detail wordt het totaalbedrag van uw elektriciteitsfactuur opgedeeld in drie uitgavenposten:

De prijs van de verbruikte elektriciteit

Hier geen verrassingen, u hebt uw elektriciteitsleverancier gekozen en u verwacht dus dat hij uw elektriciteitsverbruik zal factureren! U vindt hier de prijs per kWh van het contract (als u een vaste kost hebt) ofwel ziet u hier hoe die prijs is geëvolueerd (als u voor een veranderlijke kost heeft gekozen). U vindt hier ook de prijs van het jaarabonnement.

Een grotere verrassing (misschien?) is dat u zal vaststellen dat uw leverancier u ook een deel van de verkoopkosten van groenestroomcertificaten doorrekent, een verplichting die door de regering wordt opgelegd. Nog een verrassing, u zal ook kunnen berekenen dat de prijs van de door u verbruikte elektriciteit slechts ongeveer de helft vertegenwoordigt van het totaalbedrag van uw factuur…

De kosten voor distributie en transport

U vindt het hoe langer hoe spannender en u komt aan het tweede deel van uw factuur waar het gaat over de kosten voor distributie en transport van elektriciteit. Als uw leverancier met de elektriciteitsproducenten heeft onderhandeld om u de beste prijs te bieden, dan moet de elektriciteit natuurlijk nog van bij de producenten tot aan uw elektrische installatie worden vervoerd. De tarieven hangen enkel af van uw woonplaats en uw verbruik, die zijn dus dezelfde ongeacht de leverancier.

De bijdragen elektriciteit

De laatste post uitgaven, u hebt het al geraden: de bijdragen! Deze bedragen worden vastgelegd door de regeringen, hierover hebben de leveranciers geen zeggenschap. De regulator heeft een grote transparantie voorzien en dat uit zich in de vele details in de facturen. Dit is toch eerder een goede manier om zich bewust te worden van de elektriciteitsprijzen, niet? Of ziet u dit anders?

Geactualiseerd op