energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Soorten gas: aardgas, butaan en propaan

Geactualiseerd op
minuten lezen
aardgas butaan propaan

Niet al het gas is exact hetzelfde. Verschillende soorten gas hebben verschillende kenmerken, zoals hun energetische waarde en beschikbaarheid. Op deze pagina vind je alle informatie over de verschillen tussen aardgas, butaan en propaan.

Drie soorten gas: wat zijn de verschillen?

Aardgas (methaan), ook bekend onder de naam « moerasgas», wordt door vele Belgen gebruikt. Het is namelijk zeer makkelijk verkrijgbaar; een groot deel van de Belgische woningen zijn aangesloten op het gasnetwerk.

Ondanks het feit dat het vrijwel overal gebruikt wordt, is het niet het enige soort gas dat beschikbaar is op de markt. Zo kunnen we ook butaangas en propaangas gebruiken. Er zijn dus verschillende oplossingen mogelijk om een woning op te warmen, of eten klaar te maken. Maar, welke type gas moet je gebruiken? In deze praktische gids vind je alle informatie over de verschillen tussen aardgas, butaangas en propaangas.

Wat voor soort gas in huis?

Als je gas afneemt bij een energieleverancier in België, bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning, is dit altijd aardgas. Het type aardgas kan verschillen, afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent. Op dit moment is er nog een verschil tussen arm en rijk gas, maar tegen 2024 zal heel België om worden geschakeld naar rijk gas, oftewel hoogcalorisch gas.

Aardgas

Sinds de jaren ’90 kent het gebruik van aardgas een sterke toename. Vandaag gebruikt meer dan 50 % van de Belgen het aardgas, bijvoorbeeld voor het verwarmen van hun woning of om mee te koken. Ook op internationaal niveau is aardgas een van de meest gebruikte energiebronnen. Hieronder vind je de voor- en nadelen van aardgas.

De voordelen van aardgas

  • Relatief goedkoop: kiezen voor aardgas is een voordelig alternatief. De installatiekosten zijn, ten opzichte van de onderhoudskosten, vrij goedkoop. Verder hebben de moderne gasketels een goed rendement.
  • Milieuvriendelijker: aardgas is, in vergelijking met andere fossiele brandstoffen, minder vervuilend. Bij het verbrandingsproces komt er minder CO2 vrij en het vervoer van aardgas is efficiënter dan die van kolen of aardolie.
  • Gemakkelijk te installeren: het is voldoende om uw woning aan te sluiten op het distributienetwerk om continu van gas voorzien te worden. Er hoeft geen tank geïnstalleerd te worden en de huidige ketels nemen weinig plaats in beslag.

Laagste gastarief vinden? Gebruik de energievergelijker van KillMyBill (by CallMePower) om alle gascontracten in België te vergelijken.

De nadelen van aardgas

  • Niet overal beschikbaar: om gebruik te kunnen maken van aardgas, moet je woning aangesloten zijn op het gasnet. In België is dit niet voor alle woningen het geval, waardoor niet iedereen van dit type gas gebruik kan maken.
  • Niet geheel ongevaarlijk: zelfs al is aardgas niet giftig, het blijft een gevoelige en brandbare brandstof. Men moet er dus waakzaam mee omgaan en elk risico tot ontploffing voorkomen. Het is dus sterk afgeraden om in kleine ruimtes warmtebronnen en zuurstof met elkaar te mengen. Wat de oude toestellen betreft, deze kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals het vrijlaten van koolstofmonoxide.
  • Niet hernieuwbaar: aardgas is minder vervuilend dan andere brandstoffen, maar de gevolgen voor het milieu zijn zeker niet te onderschatten. Het maakt dus ook zeker geen deel uit van hernieuwbare energiebronnen.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Propaangas

Propaangas is een type gas dat afkomstig kan zijn van petroleum via raffinage of van gas via chemische processen. Vaak verkocht in vloeibare vorm onder de benaming « Liquefied Petroleum Gas » (LPG in Engels, of PLG in het Frans), blijft het, net zoals aardgas, een fossiele brandstof. Dit betekent dat het zijn oorsprong kent uit organische stoffen die doorheen miljoenen jaren een ontbinding hebben gekend.

Het wordt geput uit de ondergronden van onze aarde. Vervolgens wordt het opgeslagen en vervoerd in vloeibare vorm. Op deze manier neemt het gas een beperkte ruimte in beslag, waardoor het gemakkelijk via schip en daarna via vrachtwagen afgeleverd kan worden. Propaangas wordt opgeslagen en verkocht in gasflessen of gastankers. Dit gas kan als brandstof gebruikt worden, maar ook om mee te barbecueën, of warm water te verkrijgen.

De voordelen van propaangas

  • Overal verkrijgbaar: dankzij propaan kunnen de mensen die geen toegang hebben tot het distributienetwerk van aardgas, zich toch verwarmen, warm water gebruiken en koken met gas. Dit type gas kan namelijk worden opgeslagen in gastanks en -flessen.
  • Geschikt voor gebruik buitenshuis: evenals de gastank, zullen gasflessen buiten gevestigd moeten worden. Zolang dat de temperatuur niet onder de -44°C daalt, zal propaangas zich blijven vaporiseren. Het is dus bruikbaar in de winter, zelfs als het stevig vriest.

De nadelen van propaangas

  • Voldoende ruimte nodig: of de gastank zich boven- of ondergronds bevindt, het zal een zekere ruimte in beslag nemen.
  • Prijs van propaan: de prijs van propaangas ligt over het algemeen hoger dan de prijs van aardgas. Bovendien is de energetische waarde veel lager, waardoor je dus meer energie zult verbruiken.
  • Opvolging en voorziening: omdat men voor aardgas verbonden is met het distributienetwerk, kan er altijd gebruik van worden gemaakt. Met propaangas zal je regelmatig moeten controleren of er nog voldoende gas aanwezig is in de tank.

Butaangas

Het butaan wordt eerder gebruikt in huishoudelijke omstandigheden. Het wordt onder andere gebruikt voor fornuizen, heetwatertoestellen en bijverwarmingen. Het kan echter niet worden gebruikt voor een boiler.

Net zoals propaangas, wordt butaangas opgeslagen en vervoerd in vloeibare vorm. Daarna wordt het in gasflessen overgedragen om in gasvorm verbruikt te worden.

De voordelen van butaangas

  • Gemakkelijk te gebruiken: de botteling van butaangas is vrij simpel en het huishoudelijk gebruik ervan kent geen tekens van gevaar voor de consument. De fles is uitgerust met een ademautomatisme die de gasdruk zal regelen, en een buis voor de verbinding tussen de fles en toestellen.
  • Geschikt voor gebruik buitenshuis: enkel mogelijk indien de temperatuur zich niet onder de 0°C bevindt. Dit geldt voor zowel barbecues, kooktoestellen, onkruidbranders, etc.

De nadelen van butaangas

  • Gebruik enkel binnenshuis aangeraden: butaangas vaporiseert vanaf ongeveer 2 graden. Het wordt dus aangeraden om het gebruik ervan te beperken tot binnenshuisactiviteiten, met oog op de veiligheidsvoorschriften. Anderzijds, als de flessen buiten bewaard zijn geweest en blootgesteld werden aan lage temperaturen, is het mogelijk dat u enkele tientallen minuten zal moeten wachten vóór u het kan gebruiken. Dit is nodig om de temperatuur van het gas te doen stijgen en om er zuiniger mee om te gaan. Wees gerust, dit zal in geen enkel opzicht schade kunnen veroorzaken aan de fles, het gas of het toestel.

Butaangas is dus beter geschikt voor gebruik binnenshuis, terwijl propaangas geschikt is voor buitengebruik. Verder heeft butaangas dezelfde nadelen als propaangas, waaronder de hogere prijs en de benodigde ruimte voor een gastank.

Vraagteken
Vraagteken

Informatie en advies energie (Gratis dienst)

Bel de energie-experts van KillMyBill voor gratis advies of vrijblijvende informatie.

Vraagteken
vraagteken

Informatie en advies energiecontracten (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Meer over energiebronnen: