energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel KillMyBill om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies in Vlaanderen en Wallonië.

energie-vergelijken
energie vergelijken

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract in Vlaanderen?

Dien een terugbelverzoek in of bel KillMyBill op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Welk soort gas gebruiken: aard-, propaan-, of butaangas?

Aardgas (methaan), ook bekend onder de naam « moerasgas», wordt door vele Belgen gebruikt. Zeer praktisch uiteraard want het is zeer makkelijk verkrijgbaar : het is voldoende om uw woning aan te sluiten op het distributienetwerk. Ondanks het feit dat het vrijwel overal gebruikt wordt, is het niet het enige soort gas dat beschikbaar is op de markt. Zo kunnen we ook butaangas en propaangas gebruiken. Er zijn dus verschillende oplossingen mogelijk om uw woning op te warmen, of uw eten klaar te maken. Maar, welke moet u nu kiezen ? Eenvoudig ! Deze gids geeft u een beter overzicht van de verschillende opties, en zal u helpen bepalen welke het beste voldoet aan uw verwachtingen. Wat zijn de verschillen tussen aardgas, propaan of butaan ? Wat zijn hun voor- en nadelen ? Laten we samen de eigenschappen van elk van deze soorten gas ontrafelen.


Aardgas

Sinds de jaren ’90 kent het gebruik van aardgas een sterke toename. Vandaag gebruikt meer dan 50 % van de Belgen het aardgas. En ook wereldwijd is aardgas veruit het meest gebruikte gas en tevens een van de meest gebruikte energiebronnen in het algemeen. Maar, weet u wel wat aardgas écht is ? Laten we de voor- en nadelen ervan analyseren om hier een antwoord op te geven.

De voordelen van aardgas

  • Nogal goedkoop : kiezen voor aardgas is een voordelig alternatief. De installatiekosten zijn, ten opzicht van de onderhoudskosten, vrij goedkoop. Verder hebben de moderne gasketels een goed rendement. U verbruikt dus minder voor hetzelfde thermisch comfort. Om zeker te zijn dat u geniet van de laagste prijzen, kunt u steeds de tarieven van de leveranciers vergelijken.
  • Milieuvriendelijker : het verbruikt minder dan andere fossiele brandstoffen. Gedurende het verbrandingsproces, komt er immers minder CO2-uitstoot vrij. Daarnaast wordt er bij het transport en de opslag veel meer rekening gehouden met het milieu. Omdat het vervoer ervan via ondergrondse of onderzeese pijpleidingen gebeurt, is het niet nodig om vrachtwagens op onze wegen te mobiliseren. Het moet dus ook niet bij u thuis worden gestockeerd, wat helpt tegen de vervuiling van de grond. Er is bovendien ook de mogelijkheid om gas en hernieuwbare energie te combineren door het installeren van een zonneboiler en zo over warm water te beschikken
  • Gemakkelijk te installeren : het is voldoende om uw woning aan te sluiten op het distributienetwerk om continu van gas voorzien te worden. Er hoeft geen tank geïnstalleerd te worden en de huidige ketels nemen weinig plaats in beslag ;
  • Veilige behandeling : de betreffende installaties en toestellen moeten conform zijn aan zeer strikte normen. Daarbovenop is aardgas ook onderworpen aan bepaalde kwaliteitseisen.

De nadelen van aardgas

  • Niet overal beschikbaar : uw woning moet aangesloten zijn op het distributienetwerk voor gas. Dit netwerk is niet in elke gemeente, of in elke straat verspreidt ;
  • Niet zonder gevaar: zelfs al is aardgas niet giftig, het blijft een gevoelige en brandbare energiebron. Men moet er dus waakzaam mee omgaan en elk risico tot ontploffing voorkomen. Het is dus sterk afgeraden om in kleine ruimtes warmtebronnen en zuurstof met elkaar te mengen. Wat de oude toestellen betreft, deze kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals het vrijlaten van koolstofmonoxyde. Dit geurloos gas zorgt in België elk jaar opnieuw voor nieuwe slachtoffers ;
  • Niet hernieuwbaar : aardgas is minder vervuilend dan andere brandstoffen, maar de gevolgen voor het milieu zijn zeker niet te onderschatten. Het maakt dus ook zeker geen deel uit van hernieuwbare energiebronnen.

Propaangas

Propaan is ofwel afkomstig van petroleum via raffinage, of van gas via chemische processen. Vaak verkocht in vloeibare vorm onder de benaming « Liquefied Petroleum Gas » (LPG in Engels, of PLG in het Frans), blijft het, net zoals aardgas, een fossiele brandstof. Dit betekent dat het zijn oorsprong kent uit organische stoffen die doorheen miljoenen jaren een ontbinding hebben gekend. Het word geput uit de ondergronden van onze aarde. Vervolgens wordt het opgeslagen en vervoerd in vloeibare vorm. Op deze manier neemt het gas een beperkte ruimte in beslag, waardoor het gemakkelijk via schip en daarna via vrachtwagen afgeleverd kan worden. Propaangas wordt opgeslagen en verkocht in gasflessen of gastankers. Dit gas kan als brandstof gebruikt worden, maar ook om mee te barbecueën, of warm water te verkrijgen.

Voordelen van propaangas

  • Verkrijgbaar in zones waar geen aardgas geleverd wordt : dankzij propaan kunnen de mensen die geen toegang hebben tot het distributienetwerk van aardgas, zich toch verwarmen, warm water gebruiken en koken ;
  • Alternatief voor de verwarming : u zal zich kunnen opwarmen dankzij de warmte die het verbrandingsproces van propaan vrijlaat. U zal uiteraard een gastank moeten installeren die, voor veiligheidsredenen, buiten de woning moet worden geïnstalleerd ;
  • Kan perfect buiten gebruikt worden : evenals de gastank zullen gasflessen buiten gevestigd moeten worden. Zolang dat de temperatuur niet onder de -44°C daalt, zal propaangas zich blijven vaporiseren. Het is dus bruikbaar in de winter, zelfs als het hevig vriest.

De nadelen van propaangas

  • Voldoende ruimte nodig : of uw gastank zich nu boven- of ondergrond bevindt, het zal een zekere ruimte innemen ;
  • Prijs van propaan : het is duurder dan aardgas en zijn energetische waarde is ook veel lager. Uw zal dus meer energie verbruiken ;
  • Opvolging en voorziening : omdat men voor aardgas verbonden is met het distributienetwerk, is het ook moeilijk om zonder te vallen. Voor propaangas zal u goed moeten opletten dat u niet zonder brandstof valt. Regelmatig checken is dus de boodschap.

Butaangas

Het butaan wordt eerder gebruikt in huishoudelijke omstandigheden. Het wordt gebruikt om uw gasfornuis, uw heetwatertoestellen maar ook bijverwarmingen mee te bevoorraden. Daarentegen kan het niet gebruikt worden voor uw boiler. Net zoals propaangas wordt het opgeslagen en vervoerd in vloeibare vorm. Daarna wordt het in gasflessen overgedragen om in gasvorm verbruikt te worden.

De voordelen van butaangas

  • Gemakkelijk te gebruiken : de botteling van butaangas is vrij simpel en het huishoudelijk gebruik ervan kent geen tekens van gevaar voor de consument. De fles is uitgerust met een ademautomatisme die de gasdruk zal regelen, en een buis voor de verbinding tussen de fles en uw toestellen ;
  • Buitenhuis gebruik : enkel mogelijk indien de temperatuur zich niet onder de 0°C bevindt. Dit geldt voor zowel barbecues, kooktoestellen, onkruidbranders…

De nadelen van butaangas

  • Binnenshuis gebruik : butaangas vaporiseert vanaf ongeveer 2 graden. Het wordt dus aangeraden voor het gebruik ervan te beperken tot binnenshuisactiviteiten, met oog op de veiligheidsvoorschriften. Anderzijds, als de flessen buiten bewaard zijn geweest en blootgesteld werden aan lage temperaturen, is het mogelijk dat u enkele tientallen minuten zal moeten wachten vóór u het kan gebruiken. Dit is nodig om de temperatuur van het gas te doen stijgen en om er zuiniger mee om te gaan. Wees gerust, dit zal in geen enkel opzicht schade kunnen veroorzaken aan de fles, het gas of het toestel.

De Belgische leveranciers van butaan en propaan

Antargaz

In België houdt Antargaz zich bezig met zowel aardgas, propaangas als butaangas voor opslagreservoirs (gastank) en flessen. De eigenheid van het bedrijf ligt namelijk in de aanbieding van competitieve en lage prijzen ten opzichte van de concurrentie.

Kauffman gas

Totnogtoe is de onderneming gevestigd op 8 verschillende sites in Wallonië, en 1 in het Groothertogdom Luxemburg. Opgericht in 1962, is het een vrij belangrijke referentie wat gas betreft, en heeft zich ook kunnen ontplooien op het gebied van warmte en water.

Primagaz

Primagaz telt vandaag de dag ongeveer 1 200 verkooppunten voor gasflessen verspreidt over heel België. Het bedrijf is een filiaal van SHV Energy die ongeveer 5 miljoen ton gas levert aan Europa, Azië en Brazilië. Ze maakt deel uit van de meest omvangrijke LPG-leveranciers in de wereld.

Totalgaz

Het doel van de onderneming is om een gepersonaliseerde logistiek aan te bieden voor de verschillende behoeftes van de klanten. Ze biedt dus op maat gemaakte diensten aan. Nog even dit: elk type gas moet in een welbepaald type fles bewaard worden. Het is dus niet mogelijk om butaangas in een propaanfles te bewaren of omgekeerd. Het zijn de leveranciers die de gasflessen vullen. U mag ze dus niet zelf vullen.

Uw gasconsumptie evalueren

Nu u op de hoogte bent van de kenmerken van elk type gas, heeft u waarschijnlijk een voorkeur voor het één of het ander. En om er zeker van te zijn dat uw keuze niet enkel voldoet aan uw behoeftes, maar ook aan uw portefeuille, kan u hier uw gasconsumptie berekenen. Dankzij de tarieven die in die gids worden opgenomen, zal u zich een beter beeld kunnen stellen van het te betalen bedrag op u factuur naargelang uw gasvoorkeur. Tot slot nog een woordje over de veiligheid. Hou er rekening mee dat er geen verschil is tussen de geur van butaan en propaan. Deze twee gassen zijn oorspronkelijk geurloos, maar er werd gelukkig genoeg een geur aan toegevoegd. Hierdoor kan u sneller tussenkomen bij een gaslek en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Geactualiseerd op