energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Hoe energie vergelijken? 5 Tips van KillMyBill

Geactualiseerd op
minuten lezen

Wilt u graag de laagste prijs per kWh voor gas en / of elektriciteit maar weet u niet hoe u te werk moet gaan? Geen nood. In deze praktische gids leggen we uit hoe u het aanbod op de energiemarkt vergelijkt zodat u de aanbieding vindt die bij u past.

Op zoek naar een goedkoper energietarief? Bekijk hoe je de goedkoopste energieleverancier kunt vinden.

5 stappen voor het vergelijken van energie

In 2016 werd de bijdrage aan het energiefonds - de zogenaamde Turteltaks - toegevoegd aan de elektriciteitsrekening. Daarnaast verdwenen er ook enkele voordelen zoals de gratis elektriciteit en stegen de distributietarieven. Dit leidde tot een verhoogde energierekening, vooral voor elektriciteit, maar ook voor gas. Als gevolg werd 2016 een recordjaar voor het vergelijken van energie. Steeds meer mensen vergelijken de aanbiedingen op de energiemarkt en kiezen om te veranderen van energieleverancier. Heeft u het nog niet gedaan maar wilt u het wel eens proberen? Wilt u de goedkoopste aanbieding voor gas en / of elektriciteit vinden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Volg deze 5 stappen en vind de meest voordelige aanbieding.

Stap 1: Kies het type energie

Welk soort energie wilt u: elektriciteit, gas, of allebei? Denk ook zeker aan de verschillende soorten energie die beschikbaar zijn in België: groene energie, biogas … Als u voor duurzame energie gaat, moet u uiteraard een energieleverancier kiezen die dit aanbiedt. Binnen hetzelfde thema van milieu en duurzaamheid kunt u ook geïnteresseerd zijn in het milieubeleid van de energieleverancier. Neemt de energieleverancier maatregelen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen? Investeert de energieleverancier in de productie of ontwikkeling van groene of hernieuwbare energie? Afhankelijk van uw antwoorden op deze vragen en van uw interesses en wensen, kunt u snel een keuze maken tussen meerdere energieleveranciers.

Stap 2: Vergelijk de energieprijzen

Met al die belastingen op de elektriciteitsrekening en de stijging van de energieprijzen, is het belangrijk om de aanbiedingen van de Belgische energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Het is waar dat de energieleverancier geen vat heeft op een groot deel van de energierekening (belastingen, distributietarieven, netwerkkosten … ) maar de energieprijzen worden wel zelf bepaald door de leverancier. En het is net door dat verschil in prijs voor elektriciteit en / of gas dat de ene energieleverancier goedkoper zal zijn dan de andere. Vergelijken is dus de boodschap! Maar hoe? Gelukkig is dat heel simpel. U heeft slechts enkele gegevens nodig zoals de postcode van uw woonst en uw energieverbruik. Houd dus zeker een energierekening bij de hand. Het invullen van de gegevens duurt slechts een aantal minuten. Voor u het weet, wordt u naar de goedkoopste aanbiedingen geleid. Simpel, toch?

Stap 3: Vergelijk de tarieven

Prijzen en tarieven, is dat niet hetzelfde? Nee, toch niet. Zowat alle energieleveranciers in België bieden klanten twee soorten tarieven aan: een contract met vast of een variabel tarief. Met een vast tarief betaalt u dezelfde prijs gedurende de looptijd van uw contract. Met een variabel tarief is de prijs van de energie afhankelijk van de energiemarkt. Zo kunt u profiteren van een prijsverlaging van gas of elektriciteit, maar moet u evenzeer meer betalen als de prijs omhoog schiet. Een variabel tarief houdt risico’s in terwijl een vast tarief voorspelbaar en enigszins veiliger is. Beide hebben hun voor- en nadelen dus het is belangrijk dat u hier goed over nadenkt alvorens u een keuze maakt.

Stap 4: Houd rekening met verlengingstarieven

Er bestaan twee soorten contracten: een van onbepaalde en een van bepaalde duur. Voor die laatste zijn er contracten van 1, 2, 3, of 5 jaar. Houd hierbij rekening met zogenaamde verlengingstarieven. De verlengingstarieven komen enkel voor bij contracten van bepaalde duur. Het verlengingstarief wil zeggen dat uw contract ‘stilzwijgend’ wordt verlengd aan het einde van de looptijd als u geen actie onderneemt. Als uw contract bijna ten einde loopt, dan zal u van uw energieleverancier een nieuw voorstel ontvangen. Als u geen actie onderneemt, dan zal uw contract automatisch verlengd worden. Bent u tevreden over uw energieleverancier of over het tarief dat u heeft, dan is dit geen enkel probleem. Bent u niet langer tevreden, dan kunt u best veranderen van energieleverancier.

Stap 5: Bekijk de extra diensten van de energieleverancier

Energieleveranciers bieden meer aan dan enkel energie aan een bepaalde prijs! Als de energieleverancier maar één product aanbiedt, dan zal deze leverancier waarschijnlijk meer extra diensten aanbieden aan de klant. Omgekeerd geldt ook. Als de leverancier op meerdere producten focust, dan kunnen de beschikbare diensten beperkt zijn. We geven een voorbeeld: als er gevraagd wordt naar een offerte of er wordt onderhandeld over het contract, dan is de energieleverancier vaak bereikbaar via telefoon, e-mail en soms zelfs via afspraak. Sommige energieleveranciers kunnen er echter voor kiezen om het contact enkel via e-mail te laten verlopen voor hun meest competitieve aanbiedingen. Zo kunnen de kosten gedrukt worden waardoor de consument een lagere prijs aangeboden krijgt. Ook de betalingsvoorwaarden kunnen verschillen. Om de kosten te verlagen, bieden sommige energieleveranciers enkel betaling via domiciliëring aan voor de meest competitieve aanbiedingen. Energie vergelijken op basis van extra diensten is dus zeker een slimme zet. De extra diensten kunnen immers het verschil maken tussen twee energieleverancier.

De “beste aanbieding”, bestaat dat?

Het antwoord op die vraag is “nee”. Geen enkele aanbieding is de juiste voor iedere klant in België. De correcte keuze is steeds afhankelijk van de verwachtingen en de wensen van de klant. De titel van deze praktische gids zou dus eigenlijk aangepast moeten worden naar “Energie vergelijken voor de beste aanbieding VOOR U”. We sluiten dit artikel met goed raad: denk goed na over wat u precies verlangt van uw energieleverancier en ga dan op zoek naar de leverancier die uw wensen en verwachtingen het sterkst benaderd. Als u enkel bezorgd bent om de prijs kan u de energieleveranciers op onze site vergelijken en zal u altijd uitkomen bij de “beste aanbieding”.

Voor meer informatie over het vergelijken van energietarieven of om direct alle leveranciers met elkaar te vergelijken, ga je naar de CallMePower energievergelijker.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 9 stemmen vond de informatie nuttig.