energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Bel KillMyBill om te veranderen van energieleverancier of voor energie-advies.

energie-vergelijken
Logo KillMyBill

Energie vergelijken en overstappen (Gratis dienst)

Dien een terugbelverzoek in OF vergelijk met de KillMyBill energievergelijker.

Investeer vandaag, bespaar morgen energie en geld

Geactualiseerd op
minuten lezen
energie investeren

Door de stijgende energieprijzen wordt energie besparen steeds belangrijker. Het eerste wat u kan doen, is uw gewoontes aanpassen of veranderen van energieleverancier. Er is echter nog een andere optie: u kunt vandaag investeren in een installatie of apparaat zodat u op termijn geld kan besparen.

Bespaar op de verwarming

De verwarming van het huis is goed voor meer dan de helft van de energiekosten. Dat weegt dus zwaar door op uw energierekening. U zult er dus zeker bij baten om te investeren in efficiëntere apparatuur. Hoe beter en zuiniger de apparatuur, hoe minder u jaarlijks zal moeten betalen. Hieronder volgen een aantal suggesties.

1. Koop een nieuwe ketel

Een nieuwe cv-ketel levert uiteraard betere prestaties dan de iets oudere modellen. Als u beslist om te investeren in een nieuwe centrale verwarmingsketel, zal u een condensatieketel moeten kopen. Sinds september 2015 is het immers verplicht om een condensatieketel te kiezen en niet bijvoorbeeld een hoogrendementsketel. Met een condensatieketel kan er gestookt worden op stookolie of aardgas. De condensatieketel zet de waterdamp van de gassen om in warmte. Hierdoor heeft de ketel een hoger rendement dan een klassieke centrale verwarmingsketel. Warmtepompen zijn het meest milieuvriendelijk aangezien ze het grootste deel van hun energie uit de omgeving halen. Ze zijn daardoor ook heel zuinig. Voor een gemiddeld gezin kunt u al snel rekenen op 50% minder kosten. Het nadeel is wel dat dit veruit de zwaarste investering is. De prijs kan gaan van 7500 tot 25000 euro. Tot slot kunt u kiezen voor een zonneboiler. Deze boiler bestaat uit collectoren die op het dak geplaatst worden. In tegenstelling tot klassieke zonnepanelen zit er water in de collectoren van de zonneboiler. Dat water wordt door de zon opgewarmd en door de zonneboiler omgezet in warmte. De warmte kan gebruikt worden om op een zeer milieuvriendelijke manier het water in huis op te warmen.

2. Installeer kleppen en een thermostaat

Om verder energie te besparen, is het aangeraden om thermostatische radiatorkranen op alle radiatoren in huis te installeren. Regel de temperatuur via de kranen op zo’n manier dat er niet onnodig veel wordt verwarmd op elke plaats van het huis. In de berging waar niemand vaak komt of lang stilstaat kan de radiator zeer laag gezet worden. U kunt ook uw centrale verwarmingsketel uitrusten met een thermostaat waarmee u 15 tot maximaal 20% energie kunt besparen. U kunt zelf de temperatuur regelen naargelang uw wensen. Zo kunt u de temperatuur automatisch verlagen wanneer u overdag op het werk bent.

Isoleer uw huis

Slechte isolatie van uw dak kan een energieverlies van 25% veroorzaken. Ook is dubbele beglazing aangewezen om zo weinig mogelijk energie te verliezen. Tip: als u een nieuw huis bouwt, moet u zeker eens naar de website van de Vlaamse overheid surfen voor meer informatie over isolatie. De Vlaamse regering reikt subsidies uit voor mensen die hun nieuwbouw goed isoleren.

Denk aan verlichting en elektrische apparatuur

In huis verbruiken de verlichting en grote elektrische apparaten veel energie. We geven u een aantal tips om te investeren en om op lange termijn energie te kunnen besparen.

  • gebruik spaarlampen: met spaarlampen verbruikt u veel minder energie en ze gaan bovendien ook veel langer mee. Wat betreft de verlichting in huis kunt u ze ook uitrusten met timers en sensoren. Zo blijven ze niet branden als iemand ze vergeet te doven.
  • voor u een nieuw apparaat aanschaft, kijk dan zeker eens naar het label of de klasse van dat toestel. De klassen gaan van A tot G. A is voor zeer ecologische, milieuvriendelijke toestellen. G is voor apparaten die helemaal niet zuinig of “eco-friendly” zijn. De A toestellen zijn duurder, maar zullen langer meegaan en verbruiken minder. Op lange termijn is dit dus een zeer goede investering.
  • kies voor een gasfornuis. Een gasfornuis verbruikt bijna de helft dan een fornuis dat op elektriciteit werkt. Heeft u toch liever een fornuis op elektriciteit, kies dan voor inductieplaten. Deze verbruiken 40% minder energie.

Ook het water verbruikt energie

Hier zijn enkele investering die u kunt overwegen om energie te besparen:

  • investeer in een timer die de hoeveelheid water beheert. U kunt hiermee programmeren wanneer u wel of geen warm water nodig heeft
  • onderhoud de installatie. Wij adviseren u om niet alleen eventuele lekjes te herstellen maar ook om de buizen te isoleren. Laat de installatie ook regelmatig ontkalken.

Produceer zelf elektriciteit

De toekomst ligt bij de duurzame en hernieuwbare energie. Zelf energie produceren heeft heel wat voordelen. U produceert uw eigen schone, groene energie waardoor u minder energiekosten zal moeten betalen aan een leverancier en het milieu spaart. Het kan daarom interessant zijn om even stil te staan bij hernieuwbare energie bij uw thuis. U heeft vandaag de dag bovendien verschillende opties:

1. Fotovoltaïsche panelen

Dit zijn de befaamde zonnepanelen. De productie van elektriciteit door middel van fotovoltaïsche panelen is grotendeels ontwikkeld in België. Honderdduizenden mensen hebben de stap al gemaakt en hebben het bedrag op hun energierekening zien dalen. U krijgt misschien geen groenestroomcertificaten meer, maar het loont toch de moeite om zonnepanelen te installeren. Zeker op lange termijn. Als u zonnepanelen over een oppervlakte van tien vierkante meter installeert, produceert u al genoeg elektriciteit voor 40% van het verbruik van een gemiddeld Belgisch gezin.

2. Thermische zonnepanelen of zonneboilers

Minder bekend dan de vorige, maar zeker even effectief. De thermische panelen genereren geen elektriciteit maar produceren warmte door gebruik te maken van de warmte van de zon.

3. Windturbines

Nee, u moet hiervoor geen windmolen van 100 m in uw tuin zetten. Er bestaan immers windturbines voor huiselijk gebruik, i.e. de verticale windturbines. Vooral als u op het platteland woont, zijn windturbines zeer voordelig.

4. Warmtepompen

U kunt hernieuwbare en fossiele energie vermengen door te investeren in een pomp die de warmte in de lucht of de bodem gebruiken om uw huis te verwarmen. Zoals u ziet, heeft u veel opties. Op lange termijn zullen al deze investeringen hun geld zeker waard zijn. Maar is dat nu net het probleem, het geld? Geen probleem! Als u een kleiner budget heeft of liever niet te veel geld uitgeeft, lees dan zeker onze praktische gids over het besparen van energie dankzij een aantal goede tips. Die tips vragen weinig geld, tijd of moeite uw energieverbruik te verminderen. Energie besparen kan dus op verschillende manieren. Aan u de keuze!

Voor energiebesparende investeringen is er een Vlaamse energielening beschikbaar. Bekijk onze pagina over energie besparen voor algemene tips.

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 10 stemmen vond de informatie nuttig.

Meer over energieverbruik: