Hoe kiest u de juiste elektriciteitsmeter?

Volg onze tips en kies de juiste elektriciteitsmeter. Foto: Pixabay

De enkelvoudige meter, de dag- en nachtmeter, uitsluitend nacht- of budgetmeter? Het is niet simpel om de juiste elektriciteitsmeter te kiezen als men niet over de nodige informatie beschikt. Het eerste wat u moet doen, is het verschil kennen tussen de verschillende meters. Wij helpen u vervolgens met uw zoektocht.

Informatie verzamelen en vergelijken. Dat zijn de twee stappen die leiden tot een juiste keuze. Het is belangrijk dat u niet te licht over die keuze gaat, want het type elektriciteitsmeter dat u kiest, zal een invloed hebben op de prijs van elektriciteit die u door uw energieleverancier zal worden aangerekend. Het bedrag op uw energierekening wordt immers niet alleen bepaald door uw verbruik, maar ook het type toestel dat u laat plaatsen.

Welke soorten elektrische meters bestaan er?

Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten elektriciteitsmeters die beschikbaar zijn in België.

De enkelvoudige meter

Bent u een kleine verbruiker? Dan is het simpel tarief, ook al eens ‘normaal’ tarief genoemd, perfect voor u.

De enkelvoudige meter, die slechts over een meterstand beschikt, wordt meestal aangeraden aan mensen die:

 • een beperkt bewoonbare oppervlakte hebben
 • aardgas gebruiken voor verwarming en warm water
 • een propaangas- of steenkoolreservoir hebben
Een elektriciteitsmeter met normaal tarief.
Een elektriciteitsmeter met normaal tarief. Foto: Sibelga

Als u aan een van de bovenstaande criteria voldoet, is de enkelvoudige meter in de meeste gevallen een goed idee.

De prijs per kWh ligt lager dan het tarief voor piekuren bij het tweevoudig uurtarief, maar hoger dan het tarief voor daluren.

De dag-en nachtmeter

Elektriciteitscentrales draaien dag en nacht door. De dag-en nachtmeter zet de consument echt aan om ‘s nacht de geproduceerde energie te verbruiken. Maar waarom?

Dit systeem laat ons toe om ons elektriciteitsverbruik in twee delen op te splitsen. Het eerste deel komt overeen met de het verbruik tijdens de piekuren, wat overeenstemt met de werkdagen van een week. Het tweede deel zijn de daluren, wat overeenstemt met de nachten tijdens de weekdagen, en het volledig weekend.

Het doel van deze indeling? U laten genieten van een lager tarief tijdens de daluren. Doorheen de week komt dit overeen met 9 uren voor de nacht. De resterende 15 uren van de dag worden gezien als piekuren.

Opgelet: verbruik op een wettelijke feestdag die tijdens de week valt, wordt op de dagmeter geregistreerd.

De daluren, die door de distributienetbeheerder bepaald worden, bevinden zich meestal tussen 22u en 7u. Contacteer hen voor de juiste uren in uw regio.

Wanneer kiest u best voor het dag-en nachttarief?

Omschakelen naar een tweevoudig uurtarief is louter interessant als u uw verbruikgewoontes hierop afstemt. Het is inderdaad zo dat het plaatsen van dergelijk toestel aantrekkelijk wordt als elektriciteit verbruikt tijdens de daluren.

Ook omdat de tarieven van de enkelvoudige meter hoger liggen, speelt het in uw voordeel om elektrische toestellen doorheen de nacht, of het weekend, te gebruiken. Het is dus interessant om gebruik te maken van een timer voor het in gang zetten van uw wasmachine, droogkast, vaatwasmachine …

Een meter voor het dag-en nachttarief
Een elektriciteitsmeter voor het dag-en nachttarief. Foto: Sibelga

De overgang naar een dag-en nachtmeter is er zeker een om te overwegen. Om te weten of deze overgang u besparingen zal opbrengen, volgt u best volgende richtlijnen. Neem de stand van uw elektriciteitsmeter op om 7u en om 22u (of 8u of 23u naargelang uw gemeente), en dit gedurende 15 dagen. Bereken dan uw energieverbruik overdag, ‘s nachts en tijdens het weekend.

Volgens het resultaat die hieruit blijkt, kan men tot de conclusie komen dat:

 • Als uw nacht- en weekendverbruik hoger ligt dan 50% van het totaal berekend bedrag, dan is het interessant over te schakelen naar het tweevoudig uurtarief
 • Als uw nacht- en weekendverbruik hoger ligt dan 30% van het totaal berekend bedrag, en een tweevoudig uurtarief voor u al van toepassing is, dan blijft u best dit type tarief behouden
 • Voor de andere gevallen is het best om naar het enkelvoudig tarief over te schakelen (of te behouden)

U kunt ook steeds advies vragen aan uw distributienetbeheerder, en met hem de voor-en nadelen van het dag-en nachttarief bespreken.

Het uitsluitend nachttarief

Het uitsluitend nachttarief is voordelig voor het verbruik tussen 23u en 8u. Deze uren kunnen opnieuw variëren afhankelijk van uw DNB. De teller, die overdag nooit ingeschakeld is, is dus van toepassing voor toestellen die uitsluitend ‘s nachts werken.

Specifiek aan een uitsluitend nachtmeter is dat deze gekoppeld wordt aan een accumulatieverwarming. Met dit type meter kan ook een accumulatieboiler van stroom worden voorzien. Het sanitair water wordt dan ’s nachts verwarmd en overdag verbruikt. Een boiler op het circuit ‘uitsluitend nacht’ aansluiten heeft echter wel een nadeel: de hoeveelheid warm water kan opraken. Is het warm water onverwachts op, dan moet u tot 23 uur wachten vóór de boiler opnieuw kan worden ingeschakeld.

De reglementering is bovendien duidelijk: een toestel dat op een circuit ‘uitsluitend nacht’ wordt aangesloten, mag niet beschikken over een afkoppelbare aansluiting. Het is dus niet mogelijk om uw accumulatietoestel tijdelijk aan te sluiten op uw stroomcircuit met enkelvoudig of tweevoudig uurtarief.

De prijs per kWh is gelijk aan dat van de daluren van het tweevoudig uurstelsel. Daarnaast is het goed om te weten dat het uitsluitend nachttarief geen vaste kosten aanrekent: als u niets verbruikt, dan wordt er u ook niets aangerekend.

Het tweevoudig uurtarief daarentegen, legt een vaste, jaarlijkse bijdrage op. Het nadeel is wel dat de distributiebijdrage hoger ligt bij een uitsluitend nachtmeter dan bij een dag- en nachtmeter.

De budgetmeter

De budgetmeter heeft een pre-paidfunctie, wat doet denken aan het herladen van uw belkrediet op u gsm.

Concreet betekent dit dat u een kaart krijgt die u zelf moet herladen voor het bedrag dat u wenst. Deze zal u toestaan om elektriciteit, of zelfs aardgas, te verbruiken afhankelijk van de energie die u verkiest.

De budgetmeter wordt door de distributienetbeheerder geïnstalleerd in twee situaties:

 • op vraag van de klant
 • op vraag van de distributienetbeheerder: dit geldt meestal voor klanten met betaalmoeilijkheden

Hoe dan ook, de klant mag dit weigeren. De klant zal dan schriftelijk (of elektronisch) zijn bezwaren hiertegen moeten aangeven bij de distributienetbeheerder. De installatie van de teller wordt dan stopgezet in afwachting van een grondige analyse van de situatie, waaruit de installatie uiteindelijk wel of niet zal worden uitgevoerd.

Met een budgetmeter krijgt u geen maandelijkse facturen meer. U krijgt enkel een regularisatiefactuur. Deze neemt de verschillende herlaadbeurten op die u doorheen het jaar heeft uitgevoerd.

Wat moet u onthouden?

Om te bepalen welk type teller u het best gebruikt, moet u rekening met de volgende drie criteria: uw verbruik, uw gewoontes en de elektrische toestellen die u thuis heeft staan. Maakt u de juiste keuze, dan kunt u de elektriciteitsfactuur flink verlagen!

Comments of the page

2 thoughts on “Hoe kiest u de juiste elektriciteitsmeter?

 1. bousse jos schreef:

  welk type meter heb ik nodig bij 4000 kwu zonnepanelen bij nieuwbouw 160 m2
  enkel of dubbel tarief

 2. Eline Vantilt schreef:

  Beste,

  Als u in Brussel woont, dan moet u uw huidige elektriciteitsmeter vervangen door een elektronische bidirectionele meter (A+/A-). In Vlaanderen en Wallonië werkt men met een terugdraaiende teller. Als u elektriciteit van het net verbruikt, stijgt uw meterstand. Als u een overschot aan elektriciteit op het net injecteert, daalt uw meterstand. Naast deze meters kunt u ook kiezen voor een zogenaamde “slimme meter”.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.