Een spaarrekening kiezen die past bij uw behoeften

Spaarrekening kiezen. Foto: Pixabay

Wilt u graag een som geld aan de kant leggen zodat het kan groeien? Daar heeft u uiteraard een spaarrekening voor nodig, maar hoe moet u nu een spaarrekening kiezen? Wij bieden u in deze praktische gids een overzicht aan van de verschillende spaarrekeningen, hun voorwaarden en functies. Wij proberen u vervolgens te helpen bij het kiezen van een spaarrekening kiezen die past bij uw wensen en behoeften.

Spaarrekeningen vergelijken

Een spaarrekening is verschillend van een zichtrekening. Het is een rekening waar u uw spaargeld op stort zodat het kan groeien. Over leningen zegt men altijd ‘let op: geld lenen kost ook geld’, over spaarrekeningen zou men dus kunnen zeggen ‘let op: geld sparen kan meer geld opbrengen’. Natuurlijk is ‘meer geld’ afhankelijk van de rente, de economische omstandigheden, etc. Het is ook afhankelijk van het type spaarrekening dat u opent.

Een spaarrekening kiezen: gereglementeerde of niet-gereglementeerde spaarrekening?

Er bestaan twee verschillende soorten spaarrekeningen: gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Om de gemiddelde Belg aan te moedigen om zijn of haar geld te sparen, werden er fiscale voordelen verbonden aan het openen van een spaarrekening. Daarna werden deze fiscale voordelen vastgelegd voor elke bank. De spaarrekeningen werden dus gereglementeerd.

De fiscale voordelen die banken aanbieden voor een gereglementeerde spaarrekening zijn de basisrente en de getrouwheidspremie. Daarnaast betaalt u een belasting op uw spaarrekening. Er is echter ook goed nieuws: alleenstaanden betalen geen belasting op de eerste €1880, koppels op de eerste €3760. Daarna wordt er 15% belast bij een gereglementeerde spaarrekening en 25% bij een niet-gereglementeerde spaarrekening.

Het lijkt dus alsof een gereglementeerde spaarrekening ongetwijfeld uw voorkeur moet krijgen, maar ook niet-gereglementeerde spaarrekeningen hebben hun pluspunten. Een niet-gereglementeerde spaarrekening is interessant als u meerdere spaarrekeningen wilt openen en als het startbedrag (het bedrag dat niet belast wordt) als overschreden werd.

Hoeveel geld wordt er op de spaarrekening gezet?

Dit is een tweede belangrijke vraag. U moet geen specifiek bedrag kennen maar u moet wel een idee hebben van het percentage dat uw spaargeld uitmaakt van uw totaal vermogen.

Het vermogen is het totale bedrag dat u bezit min uw schulden. Het is belangrijk om een “hoofd”spaarrekening te creëren waarop u het grootste deel van uw totaal vermogen stort. Dat zal u op termijn het meeste geld opbrengen zoals we later in deze praktische gids nog zullen zien. Een van de redenen voor deze keuze is dat zo’n “hoofd”spaarrekening vele garanties heeft. Zo zal u er zeker van kunnen zijn dat het ‘geïnvesteerde bedrag’ (het bedrag dat u stortte) zal renderen.

Aan de andere kant hebben ook kleinere bedragen zo hun voordelen. Zo kunt u speciale spaarrekeningen openen die geschikt zijn voor het beleggen van geld op een korte termijn.

Basisrente en getrouwheidspremie

Het is uiteraard ook belangrijk dat u weet wat bedoeld wordt met basisrente en getrouwheidspremie alvorens u een keuze maakt. Sommige banken zetten immers sterker in op de basisrente, andere op de getrouwheidspremie. Let op: de combinatie van deze twee fiscale voordelen geldt enkel voor gereglementeerde spaarrekeningen. Bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen krijgt u geen getrouwheidspremie.

De basisrente is de rente die u ontvangt op uw geld wanneer u voor het de spaarrekening opent, vandaar de naam. De getrouwheidspremie aan de andere kant beloont trouwe klanten. De premie is enkel van toepassing wanneer het geld ten minste 12 opeenvolgende maanden op de spaarrekening staat. Beide fiscale voordelen kunnen op elk moment gewijzigd worden door de bank. Deze wijziging kan voor de getrouwheidspremie echter in werking treden in het volgende jaar. De bank kan dus bijvoorbeeld niet in de 11de maand beslissen om de getrouwheidspremie te verlagen.

Als u op korte termijn uw spaargeld wilt beleggen, kiest u dus best voor een spaarrekening met een hoge basisrente. Als u van plan bent om op lange termijn te sparen, kiest u best een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie.

Bovendien raden wij u aan om zoveel mogelijk geld van uw zichtrekening op uw spaarrekening te storten. Op een zichtrekening brengt uw geld immers niets op. Zorg er wel voor dat u over voldoende geld beschikt op uw zichtrekening om allerlei onkosten te betalen. Als u niet genoeg heeft en geld afhaalt van uw spaarrekening, loopt u mogelijk de getrouwheidspremie mis. Voor die premie moet u immers 12 maanden uw geld laten staan, zonder geld af te halen. De getrouwheidspremie wordt vaak ook pas op het einde van de 12de maande betaald, dus wees extra voorzichtig.

Geld afhalen van de spaarrekening

U kunt op elk moment beslissen om geld van uw spaarrekening af te halen. Houd er wel rekening mee dat veel banken graag een waarschuwing ontvangen. Dit wil zeggen dat u bv. drie maanden op voorhand moet doorgeven welk bedrag u van uw spaarrekening wenst af te halen. Op het eerste zicht lijkt dit geen probleem (en dat is het in de meeste gevallen ook niet) maar als u snel geld nodig heeft dan kan dit wel vervelend zijn. Als u een bank uitgekozen heeft, vraagt u dus best even naar alle voorwaarden voor de spaarrekening.

En nu we het toch over banken hebben…

Traditionele of online bank?

De laatste jaren zijn online banken zeer sterk opgekomen, maar wat is het nu juist? Het woord zegt het zelf: een online bank is een bank waarbij alles (het openen, beheren, sluiten van rekeningen) digitaal verloopt. Het biedt exact dezelfde diensten aan als een traditionele bank. Het enige verschil is dat u niet naar een lokaal kantoor kan lopen om een vraag te stellen of om advies te vragen. Dat kan een nadeel zijn als u graag een persoonlijke begeleiding heeft. Het voordeel van een online bank is dat ze vaak lagere tarieven of betere fiscale voordelen kunnen aanbieden omdat ze zelf de kosten kunnen drukken. Er is immers niet veel kantoorruimte, drukwerk, etc. nodig bij een online bank.

Wilt u graag de mogelijkheid hebben om een adviseur te spreken maar wilt u ook online uw spaarrekening beheren? Geen probleem. Er zijn verschillende traditionele banken die nu ook online diensten hebben waarmee u dus zonder probleem uw geld kan beheren.

Zoals u ziet: er is voor iedereen wat wils. Ga bij uzelf na welke keuze uw voorkeur geniet en ga ervoor!
Een spaarrekening kiezen werd eenvoudig gemaakt door KillMyBill. Wilt u nog andere tips buiten een spaarrekening kiezen? Neem dan zeker eens een kijkje in ons overzicht waar u zeker nog tal van nuttige praktische gidsen terugvindt.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.