Alles over de elektrische auto en auto op aardgas

Ecologische auto's worden steeds belangrijker voor de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Foto: Pixabay

Wilt u auto kopen die zo ecologisch mogelijk is? Dan heeft u waarschijnlijk al wat opzoekwerk gedaan over de elektrische auto of de auto die op aardgas rijdt. In deze praktische gids leggen we het verschil uit tussen de twee en in hoeverre deze technologieën ontwikkeld en beschikbaar zijn in België.

Elektrisch, LPG, CNG … ? Kent u het verschil niet tussen deze opties? Geen nood. Wij leggen ze allemaal kort uit en geven u de voor- en nadelen van elk van deze opties.

Wat is LPG?

LPG, liquefied petroleum gas of vloeibaar petroleumgas, is al een tijdje beschikbaar in België. Het gas is de afgeleide van ruwe olie en bestaat uit o.a. propeen, buteen en butaan. Het wordt opgeslagen in en verdeeld vanaf 600 stations in België, en is milieuvriendelijker dan bv. diesel. Toch heeft dit gas ook nadelen, waaronder de hoge installatiekosten en het ontploffingsgevaar. Dit gas is immers zwaarder dan lucht waardoor het op lage hoogtes (vb. in kelders) opstapelt.

LPG werd dan ook niet opgenomen in de EU-richtlijnen voor alternatieve en duurzame energiebronnen.

CNG, het alternatief voor LPG

Wat wel aanbevolen wordt, is CNG. Compressed Natural Gas is wat wij kennen als natuurlijk aardgas en bestaat voornamelijk uit methaan, maar ook ethaan, propaan en andere gassen zoals koolstofdioxide, helium en waterstof. Daarnaast wordt er een geur (gebaseerd op zwavel) toegevoegd aan het gas om lekken te detecteren. Aardgas is lichter dan lucht, waardoor er minder ontploffingsgevaar is dan bij LPG.

Auto’s op aardgas

Volgens sommige fabrikanten zouden auto’s op aardgas veelbelovender zijn dan elektrische auto’s. Europa lijkt daarmee in te stemmen: 10% van de auto’s zouden tegen 2020 op aardgas moeten rijden.

Dit zou een realistisch doel moeten zijn aangezien aardgas in veel landen (Rusland, Qatar, Noorwegen, etc.) geproduceerd wordt en nu al wereldwijd 20 miljoen auto’s van brandstof voorziet. In België zijn er wel slechts 2000 voertuigen die op aardgas rijden. Ons land hinkt achterop in vergelijking met de rest van Europa. De verkoop is wel aan het stijgen.

Hoewel meer mensen dus kiezen voor een auto op aardgas, zijn er ook een aantal nadelen die andere consumenten tegenhoudt op dezelfde, milieuvriendelijkere keuze te maken. Het grootste probleem is het gebrek aan tankstations. Er zijn slechts een klein aantal stations (30, waaronder 24 stations bij Colruyt) over heel België, wat de zaak bemoeilijkt. Gelukkig blijft België niet bij de pakken zitten: tegen maart 2018 zouden er 65 stations beschikbaar zijn.

Het ontbreken van voldoende tankstations is een probleem in België.
Het ontbreken van voldoende tankstations is een probleem in België. Foto: Pixabay

De voordelen van een auto op aardgas

 • het is milieuvriendelijker: het stoot 30% minder CO2 en 95% minder fijn stof uit
 • het is goedkoper: CNG (aardgas) is goedkoper dan diesel of benzine
 • het heeft een lager brandstofverbruik
 • de motor slijt minder snel
 • een auto op CNG is ook compatibel met biogas. Biogas wordt verkregen uit de afbraak van organisch afval, wat nog milieuvriendelijker is dan aardgas

De nadelen van een auto op aardgas

 • er zijn weinig stations
 • de installatie heeft een vrij hoog prijskaartje

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto wordt enkel aangedreven door een elektromotor. Die motor gebruikt elektriciteit die ofwel afkomstig is van bv. chemische energie die wordt opgeslagen in accu’s of uit zonnepanelen.

Naast de volledig elektrische auto bestaan er ook hybrides. Dit zijn auto’s die de elektromotor combineren met een traditionele verbrandingsmotor. Een volledig elektrische auto heeft enkel een elektromotor.

Weetje: een elektrische auto heeft zo’n 20 onderdelen, inclusief de vier wielen, ten opzichte van zo’n 800 onderdelen van een traditionele auto. Een 100% elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor, versnellingsbak, uitlaat, katalysator, distributieriem, bougies, koelvloeistof, motorolie of filters.

Elektrische auto’s in België

In België is de elektrische auto, net zoals de auto op aardgas, nog niet immens populair. De elektrische auto is wel aan een sterke opmars bezig. In 2014 reden er slechts 1792 elektrische auto’s rond, in 2015 is dat cijfer gestegen dat 2871. In een jaar tijd was de omzet dus met ca. 60% gestegen.

Hoewel dit bemoedigende cijfers zijn, is er nog veel werk aan de winkel. Elektrische auto’s maken slechts 0,05% van het totale aantal uit.

Toch wordt er duidelijk geïnvesteerd in de ontwikkeling en de toegankelijkheid. Vanaf september 2016 zijn er in België 2025 stations en 738 oplaadpunten beschikbaar. Bij de eerste moet u wel wat geduld hebben: het duurt immers 7 uur tot de auto 100% opgeladen is. De oplaadpunten beloven 80% in minder dan een uur. Deze oplaadpunten vindt u voornamelijk in openbare parkeergarages, bedrijven en autodealers.

Ook de elektrische auto heeft voor-en nadelen:

De voordelen van een elektrische wagen

 • de motor maakt weinig tot geen lawaai
 • de brandstof is goedkoper
 • het is milieuvriendelijker dan diesel en benzine
 • goedkoper onderhoud: de elektrische auto bestaat uit veel minder onderdelen dan een traditionele auto waardoor de kans op slijtage of defecten veel kleiner is.

De nadelen van een elektrische wagen

 • de aankoopprijs: elektrische auto’s zijn heel wat duurder dan traditionele auto’s. Voor een elektrische auto moet u tussen de 9000 en 17.000 euro meer tellen dan voor een auto op benzine of diesel
 • de levensduur van de batterij: met een volle batterij kunt u tussen de 100 en 300 km rijden. Model S van Tesla belooft 500 km
 • er zijn weinig oplaadpunten
 • het lange wachten om de batterij op te laden
KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.