Duurdere elektriciteitsrekening door verhoogde transmissienettarieven

De verhoogde tarieven van Elia zijn dit keer de boosdoener. Foto: Pixabay

Slecht nieuws voor de portemonnee: de elektriciteitsrekening wordt opnieuw iets duurder. Vanaf 1 maart stijgen de transmissienettarieven waardoor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 kWh jaarlijks €5,26 meer zal moeten betalen. Dat is een stijging van 0,5 procent. Vreg maakte de cijfers bekend.

Elia, de transmissienetbeheerder voor elektriciteit in België, is de boosdoener voor de stijging van de elektriciteitsfactuur. De belangrijkste taak van de transmissienetbeheerder is het overdragen van het gas of de elektriciteit van de producenten tot bij de distributienetbeheerders (DNB). Daarnaast staat Elia ook in voor het bevoorraden van de grote industriële instellingen en hebben ze een raadgevende functie ten opzichte van de federale overheidsinstellingen. Het bedrijf heeft dus een monopolie over de hoogspanningsleidingen. Het is verantwoordelijk voor de transmissie van zowel particulieren als kleine en grote bedrijven.

De transmissienettarieven maken deel uit van de elektriciteitsrekening. Daarnaast zijn er ook nog de distributienettarieven voor het vervoer van elektriciteit over het net, de belastingen en natuurlijk de prijs voor elektriciteit. Enkel de laatste prijs wordt bepaald door de energieleverancier, op de rest heeft de leverancier geen vat.

De transmissietarieven stijgen elk jaar

De Vreg publiceerde de nieuwe transmissienettarieven maar het was Creg, de federale energieregulator in België, die woord en uitleg gaf. De tarieven van Elia eind 2015 vastgelegd werden na lange onderhandelingen.

“Per jaar zit er een verhoging in, wat te maken heeft met de investeringen”, aldus de Creg-woordvoerster. “Zo moet Elia investeren in de flexibilisering van het net nu er steeds meer groene energie is. Die energie is per definitie immers gebonden aan de weersomstandigheden, en dus varieert de groenestroomproductie. Anderzijds investeert Elia ook in de bevoorradingszekerheid, bijvoorbeeld in projecten met stroomverbindingen met de buurlanden.”

En het wordt er de komende jaren niet beter op. In 2018 en 2019 zal er volgens Creg een “graduele stijging” zijn van de transmissienettarieven. Maar het is ook belangrijk om de “factuur zo laag mogelijk te houden”, aldus de woordvoerster. Hoe ze dat willen bereiken, is niet bekend.

Elektriciteitsrekening twee keer zo duur tegen 2030?

Onlangs raakte bekend dat de uitstap uit kernenergie en de overschakeling naar hernieuwbare energie de prijs voor elektriciteit zou doen verdubbelen tegen 2030. Dat was althans de conclusie van een studie van onderzoeksinstelling EnergyVille in opdracht van Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers.

Concreet zou de energieovergang een jaarlijkse meerkost tussen nu en 2030 van 4,38 miljard euro, of omgerekend 50 euro / MWh aan extra kosten met zich meebrengen. Aan de huidige marktprijs van 40 à 50 euro / MWh zou dat een verdubbeling zijn van de kostprijs.

Opgelet: een verdubbeling van de energieprijs betekent geen verdubbeling van de elektriciteitsrekening. EnergyVille berekende de kostprijs van de grondstof elektriciteit. De kostprijs kan natuurlijk verschillen van de marktprijs. Daarnaast betalen gezinnen en bedrijven ook transmissienettarieven, distributienettarieven en allerlei heffingen en belastingen.

Toch was Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, niet te spreken over de studie. “Bangmakerij” noemde hij het. De minister geeft toe dat de omschakeling naar duurzame energie geld zal kosten, maar het niet maken van de omslag zou ook geld kosten.

“We zitten met oude kerncentrales die moeten sluiten. Door wat gaan we die vervangen? Ook een nieuwe kerncentrale bouwen kost geld. Er is geen enkele aanwijzing dat dit goedkoper zou zijn dan hernieuwbare energie”, aldus de minister.

Het is nog te vroeg om in te schatten welk effect de overschakeling naar duurzame energie zal hebben op de energierekening. Wat wel vaststaat, is dat elektriciteitsrekening vanaf 1 maart effectief zal stijgen. Jammer genoeg valt daar niet meer over te discussiëren.

De stijging van de elektriciteitsfactuur is slecht nieuws voor onze portemonnee, maar is tegelijk een uitgelezen kans. Energie vergelijken en veranderen van energieleverancier kan nog altijd leiden tot een besparing. Wacht dus niet langer af en vind vandaag nog de goedkoopste aanbieding.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.