Digitale elektriciteitsmeters verplicht vanaf 2019

Met digitale elektriciteitsmeters moet u niet langer de meterstand laten opnemen. Foto: computeridee.nl

Vanaf 2019 zullen er enkel nog digitale elektriciteitsmeters terug te vinden zijn in de Vlaamse huizen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) beslist. Wat is het verschil met een traditionele elektriciteitsmeter en wat gaat die verandering ons kosten? U leest het hier.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie, wil vanaf 2019 starten met de vervanging van de huidige, klassieke elektriciteitsmeters door de digitale. Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over die beslissing. Volgens hen zullen de kosten van deze wijziging doorgerekend worden aan de consument. Alvorens we de reacties van de politici meegeven, geven we eerst kort uitleg bij de fel besproken digitale elektriciteitsmeter.

Het verschil tussen de klassieke elektriciteitsmeter en de digitale meter

De elektriciteitsmeter

Qua “klassieke elektriciteitsmeter” heeft u de keuze tussen een enkelvoudige meter, een dag- en nachtmeter, een uitsluitend nachtmeter en eventueel een budgetmeter. Welke elektriciteitsmeter u kiest, is afhankelijk van uw verbruik.

Het principe achter een traditionele elektriciteitsmeter is simpel: de meter registreert uw verbruik. Elk jaar wordt de meterstand afgelezen. Die meterstand wordt vervolgens gebruikt om uw elektriciteitsrekening, meerbepaald de eindafrekening, op te stellen.

De digitale elektriciteitsmeter

Digitale, “slimme” verbruiksmeters communiceren in twee richtingen: van en naar de verbruiker, van op afstand en op elk gewenst moment.

Zowel voor elektriciteit als voor aardgas staat het verbruik niet langer op een draaiend telwerk, maar op een elektronisch schermpje. De meetgegevens voor aardgas en elektriciteit worden elektronisch doorgegeven aan de distributienetbeheerder via een communicatiemodule in de elektriciteitsmeterkast.

Het aflezen van de meterstand gebeurt niet langer manueel. Nu komt er een technicus langs of geeft u de meterstand zelf door, maar met een digitale meter is dit verleden tijd. Uw verbruiksgegevens zullen voortaan op afstand verzameld worden.

Tommelein krijgt kritiek van de oppositie

Sp.a is niet blij met het vooruitzicht van digitale elektriciteitsmeters. De socialistische partij waarschuwt voor de mogelijk hoge kostprijs.

“Uit eerdere kosten-batenanalyses blijkt dat er hiervoor bedragen tot twee miljard euro zullen moeten gedragen worden door alle energieverbruikers, terwijl slechts een minderheid de vruchten plukt van de voordelen van een slimme meter”, aldus Beenders (sp.a).

Nog volgens oppositielid Beenders zijn de digitale meters niet noodzakelijk. Dit is in strijd met wat de EU voorschrijft.

Tommelein gaat in tegen de kritiek. Hij vindt dat de sp.a “voor haar beurt spreekt” (het plan lag nog niet op de regeringstafel, red.). Bovendien klopt de kostprijs van 2 miljard euro klopt volgens Tommelein niet.

Vervolgens had de minister kritiek op zijn voorganger, Freya Van den Bossche die niet toevallig lid is van de sp.a. “Door het getreuzel van het verleden zijn we nu bij de laatsten in Europa die de overstap maken naar digitale meters. De partij van Van den Bossche heeft beslist om het probleem voor zich uit te schuiven.” Van den Bossche was minister van Energie van 2009 tot 2014 en werd opgevolgd door Annemie Turtelboom (Open VLD).

Andere partijen zoals CD&V, N-VA en Groen steunen minister Tommelein. Zij zijn van mening dat een uitrol van digitale meters pas kan na een nieuwe kosten-batenanalyse, op voorwaarde dat die studie een positieve uitkomst voor de consument aantoont.

“Energieminister Bart Tommelein moet ervoor zorgen dat een eventuele meerkost van de slimme meter niet op het bord van de gezinnen terechtkomt”, aldus Vlaams Parlementslid Johan Danen van oppositiepartij Groen.

De minister van Energie verzekert alvast dat zijn plan betaalbaar zal zijn.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.