Dezelfde energieleverancier voor elektriciteit en gas: een goed plan?

Bespaart u geld door elektriciteit en gas bij dezelfde energieleverancier te nemen? Foto: Pixabay

Verbruikt u zowel elektriciteit als gas? In dat geval kunt u kiezen voor gecombineerde aanbieding. Dit wil zeggen dat u zowel elektriciteit als aardgas bij dezelfde energieleverancier neemt. De vraag is nu: is dat financieel voordelig voor de consument of niet? Ontdek hier het antwoord.

Een energierekening voor elektriciteit en aardgas

Het systeem van de unieke energierekening is eenvoudig. Als gebruiker van gas en elektriciteit kiest u de energieleverancier die u wilt. Dit is mogelijk sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2007. Als gevolg kunt u besluiten om bijvoorbeeld klant te worden bij Essent voor elektriciteit en bij Eni voor gas.

Het is mogelijk dat een van de twee energieleveranciers u zal vragen om zowel elektriciteit als gas bij hen te nemen. Ze zullen u dus proberen weg te halen bij de concurrentie. Hun lokmiddel? Een unieke energierekening. Dit wil zeggen dat u slechts één rekening krijgt voor zowel gas en elektriciteit. Met dit systeem, ontvangt u minder post of e-mail omdat u slechts afhankelijk bent van één bedrijf. Als u zo weinig mogelijk papierwerk wilt bijhouden, dan is dit dus een aantrekkelijke optie. Het is meteen ook het belangrijkste argument van de leveranciers om u te overtuigen: maak uw leven gemakkelijker! Op papier lijkt dit een interessante optie, maar is dat in de werkelijkheid ook zo?

Wat is het verband tussen een gecombineerde factuur en de energieprijzen?

De liberalisering van de energiemarkt heeft geleid tot de creatie van nieuwe energiebedrijven en een gezonde concurrentie op de markt. Voor de vrijmaking van de markt kreeg de Belgische consument maar één factuur voor beide energiebronnen. Die factuur was steeds afkomstig van Engie Electrabel, die een monopolie had in België. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2007 hebben veel consumenten zich losgekoppeld van Engie Electrabel om zo te veranderen van energieleverancier. Dat was steeds een goede keuze want zonder monopolie konden de consumenten prijzen vergelijken en de goedkoopste aanbieding kiezen.

Het kiezen van verschillende energieleveranciers bracht besparingen met zich mee. Maar hoe zit het vandaag? Bespaart u nu als u bij dezelfde energieleveranciers elektriciteit en aardgas afneemt? Nee, niet per se! Het is niet omdat een energieleverancier de beste tarieven voor elektriciteit aanbiedt dat hij dit ook doet voor aardgas en vice versa. Het is dus perfect mogelijk dat u voor ofwel elektriciteit ofwel aardgas te veel betaalt.

Maar laten we vooral niet veralgemenen. Het is nog steeds mogelijk om geld te besparen als dezelfde energieleverancier zowel elektriciteit als aardgas levert. U zal die energieleverancier wel zorgvuldig moeten kiezen.

Gecombineerde of dual aanbiedingen in België

Welke leveranciers bieden gecombineerde aanbiedingen (ook wel “dual aanbiedingen”) aan? In feite doen zowat alle energieleveranciers dit, zoals Engie Electrabel, EDF Luminus, Lampiris Het komt er dus op neer dat u weet welke van die energieleveranciers de goedkoopste is. Hiervoor baseren we ons op de aanbiedingen met een vaste prijs. De prijzen zijn geldig in januari 2017.

Houd er rekening mee dat de bevindingen in de onderstaande tabel gebaseerd zijn op de volgende gegevens:

  • jaarlijks elektriciteitsverbruik: dubbele meter 1600 kWh overdag en 1900 kWh ‘s nachts
  • jaarlijks gasverbruik van 16.000 kWh
  • postcode van de woonplaats: 3000
  • aantal bewoners: 4
  • tarieven zonder promotie
Dual aanbiedingen
Leverancier Naam van de aanbieding Type aanbieding Prijs (€/maand)*
Engie Electrabel Easy Fixed Vaste prijs voor 1 jaar 159,20
Lampiris Top Vaste prijs voor 1,2 of 3 jaar 151,90
EDF Luminus Click** Vaste prijs voor 1 jaar 149,00

* Prijzen zijn inclusief BTW (21%) voor elektriciteit en voor gas. Ook inbegrepen zijn transport- en distributiekosten en belastingen op elektriciteit en gas.

** Merk op dat “Click” van EDF Luminus een online aanbieding is.

In deze simulatie is EDF Luminus de goedkoopste energieleverancier van de drie die hierboven als voorbeeld werden aangehaald. Maar is het nu de moeite waard om gas en elektriciteit van Luminus te combineren?

Combineren = besparen?

Om te weten te komen of een gecombineerde of dual aanbieding voor elektriciteit en aardgas de moeite is, doen we een kleine test. We houden hetzelfde verbruik en alle andere kenmerken die we hierboven in het eerste voorbeeld gebruikten. Maar in plaats van zowel elektriciteit als gas te nemen bij Luminus gaan we ervan uit dat u nu kiest voor Lampiris voor elektriciteit en Click van EDF Luminus voor aardgas.

Enkele aanbiedingen
Leverancier Type energie Naam van de aanbieding Type aanbieding Prijs (€/maand)*
EDF Luminus Gas Click** Vaste prijs 67,04
Lampiris Elektriciteit Top Vaste prijs 85,27

* Prijzen zijn inclusief BTW (21%) voor elektriciteit en voor gas. Ook inbegrepen zijn transport- en distributiekosten en belastingen op elektriciteit en gas.
** Click is een online aanbod

Het resultaat? Met deze simulatie betaalt u €152,31 per maand. U betaalt dus €3,31 per maand meer door een andere leverancier te kiezen voor elektriciteit als voor aardgas. Onthoud wel dat het hier om een simpel voorbeeld gaat met slechts enkele van de beschikbare energieleveranciers. De prijsverschillen en het bedrag dat u kunt besparen kunnen oplopen afhankelijk van de periode. Zo bespaarde u in januari €5 per maand door een andere leverancier te kiezen.

Voor u kiest voor een gecombineerde aanbieding, moet u dus opletten en er zeker van zijn dat u er wel goed aan doet door zowel elektriciteit als aardgas af te nemen bij dezelfde leverancier. Om dat te doen, raden we aan om verschillende simulatie door te voeren op onze website. U kunt eerst de energieprijzen vergelijken en goedkoopste aanbiedingen zoeken voor elektriciteit, daarna voor gas en ten slotte voor de combinatie elektriciteit en gas. Op die manier kunt u snel zien met welke optie u geld kan besparen!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.