Is de uitsluitend nachtmeter voordeliger dan andere meters?

Is de uitsluitend nachtmeter goedkoper dan een enkelvoudige of een dag- en nachtmeter? Bron: Pixabay

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt de uitsluitend nachtmeter enkel ‘s nachts. In deze praktische gids wordt meer informatie gegeven over dit soort meter: installatie, aansluiting, kosten … Ontdek of de uitsluitend nachtmeter geschikt is voor u en of het financieel interessant is.

Wilt u uw elektrische installatie vervangen? Wilt u veranderen van elektriciteitsmeter zodat hij beter past bij uw behoeften? Lees hier of de uitsluitend nachtmeter een goede keuze is voor u.

De werking van een uitsluitend nachtmeter

Wij zeiden het al in de inleiding: de uitsluitend nachtmeter werkt enkel ‘s nachts. Om uw huis overdag van elektriciteit te voorzien, heeft u dus een tweede meter nodig. Hier kunt u kiezen tussen een enkelvoudige meter of een dag- en nachtmeter. Opgelet: dit wil zeggen dat zaterdag en zondag niet als nacht worden geteld, in tegenstelling tot bij het tweevoudig tarief.

De exclusieve nachtmeter wordt op een afzonderlijk elektrische circuit geplaatst. Het voorziet kachels of boilers van stroom omdat deze ook ‘s nachts veel elektriciteit verbruiken.

Welke uren worden nu als ‘nacht’ beschouwd? Daluren bestrijken een periode van negen uur, meestal tussen 22u en 07u. Vergeet echter niet om dit even na te vragen bij uw distributiebeheerder.

De aansluiting van de meter

De uitsluitend nachtmeter mag enkel aangesloten worden op verwarmingstoepassingen. Voorbeelden hiervan zijn de accumulatieverwarming en de warmwaterboiler. Een boiler of een accumulatiekachel op het circuit ‘uitsluitend nacht’ aansluiten heeft een nadeel: de hoeveelheid warm water kan uitgeput raken en u kunt geen extra water verwarmen. Is het warm water onverwachts op, dan moet u dus tot ‘s nachts wachten voor de boiler opnieuw wordt ingeschakeld. In de tussentijd zal de boiler geen water verwarmen.

Denkt u eraan om de accumulatieverwarming of boiler tijdelijk in een ander stopcontact in te steken? Dat lijkt een goed idee, maar het is in feite verboden. De regels zijn duidelijk: een toestel dat op een circuit ‘uitsluitend nacht’ wordt aangesloten, mag niet beschikken over een afkoppelbare aansluiting. Het is dus niet mogelijk om uw accumulatietoestel tijdelijk aan te sluiten op uw stroomcircuit met enkelvoudig of tweevoudig tarief!

Het proces van de installatie

Als u vastbesloten bent om een uitsluitend nachtmeter aan te sluiten, dan moet u dit melden aan uw distributiebeheerder. Om dit te doen, voert u uw aanvraag direct in via de website of kan u het formulier downloaden en terugsturen. De aanvraag dient als offerte en zal vooraf betaald moeten worden.

Het geld dat u betaalt omvat:

    • de komst van de technicus
    • levering en plaatsing van de meter in de kast
    • levering en installatie van de stroomonderbreker
    • het aanzetten van de meter

De kosten van een uitsluitend nachtmeter zijn afhankelijk van uw distributienetbeheerder. Sibelga rekent € 68,97 (inclusief BTW) aan.

De uitsluitend nachtmeter heeft 1 meterstand.
De uitsluitend nachtmeter heeft maar 1 meterstand, net zoals de enkelvoudige meter. Bron: Sibelga.

De tarieven van de uitsluitend nachtmeter

De prijs van elektriciteit varieert naargelang het moment van verbruik. De prijs ligt hoger tijdens piekuren (overdag) en lager tijdens daluren (nacht). Dit verschil heeft geleid tot verschillende meters: de enkelvoudige meter, de dag- en nachtmeter en de uitsluitend nachtmeter.

De uitsluitend nachtmeter is logischerwijs voordeliger dan een enkelvoudig tarief voor het nachtelijk verbruik. Let wel: het uitsluitend nachttarief is ongeveer dezelfde als het nachttarief van het tweevoudig tarief. Deze prijzen vindt u steeds terug op onze website wanneer u de prijzen voor elektriciteit met elkaar vergelijkt.

Uw winst zit hem niet in de tarieven van de elektriciteit maar bevindt zich op het niveau van de bijdrage voor de distributie: u betaalt minder met een uitsluitend nachttarief dan bij het nachttarief bij het tweevoudige uurtarief.

Er bestaat geen vaste bijdrage voor een uitsluitend nachtmeter. Als u niets verbruikt, dan zal u ook niets moeten betalen. Dat is niet zo voor de andere meters: voor deze meters moet er elk jaar een bijdrage betaald worden. Deze bijdrage wordt steeds bepaald door de energieleverancier.

Is een uitsluitend nachtmeter aan te raden?

De uitsluitend nachtmeter heeft een aantal nadelen. In de eerste plaats heeft u twee afzonderlijke elektrische circuits nodig. Daarnaast is het aansluiten van een boiler niet praktisch en mogelijk nadelig. Voor de accumulatieverwarming is zo’n meter wel interessant. Niet voor de prijs per kWh, maar voor de distributievergoeding die wegvalt.

Als u van plan bent om een ​​verwarmingssysteem te installeren, geven wij u het volgende advies: vergelijk eerst elektrische verwarming met gas. Accumulatieverwarming is immers vrij duur en de gasprijs is over het algemeen lager dan die van elektriciteit.

Uiteraard is elk geval anders: om een goede keuze te kunnen maken, moet u rekening houden met de grootte van uw huis en uw behoefte wat betreft verwarming. Dat is immers de enige manier waarop u kan besparen op uw energiefactuur.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.