De Backer trekt stekker uit windparken en experimenteert met golfenergie

Golfenergie biedt veel mogelijkheden maar die werden tot nu toe nog niet voldoende getest. Foto: Pixabay

Na de biomassacentrales komt nu ook de miljardensteun voor de windparken op zee onder vuur. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer wil de drie laatst geplande parken annuleren. Om de Europese groenestroomdoelstellingen tegen 2020 te halen, kijkt hij nu naar golfenergie op de Noordzee.

De Backer trekt stekker uit drie windparken

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil de drie laatst geplande windparken, Seastar, Mermaid en Northwester II, annuleren. Hij zal de regering voorstellen de concessies van de projecten te herroepen. De locaties zouden daarna via een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure worden toegewezen aan wie tegen de laagste prijs kan bouwen. Dat meldden verschillende Belgische media op vrijdag 21 april.

België beloofde miljarden voor de bouw van negen zeewindparken.

“Een win-for-life voor de eigenaars, en een pay-for-life voor de consument en de staat”, zo zei De Backer.

Bij buitenlandse aanbestedingen zakten de prijzen echter razendsnel. In 2016 verlaagde de regering-Michel de steun. Ondanks die maatregel ligt het Belgische steunniveau nog altijd een park hoger dan die voor de windparken die in Nederland worden gebouwd. Het feit dat België veel meer betaalde voor de bouw van windparken werd niet goed onthaald.

De Backer nam de kritiek ter harte en is nu van mening dat er ook in ons land fors bespaard kan worden met een aanbesteding. Om te kunnen profiteren van een goedkopere aanbesteding, moeten de drie laatste parken, die naar schatting 3 tot 5 miljard euro kosten eerst worden ingetrokken. Dat lijkt voorlopig geen probleem. Uit een juridische analyse die de staatssecretaris liet uitvoeren blijkt dat een eventuele schadevergoeding lager zal liggen dan wat kan worden bespaard.

Juridisch gezien is er dus geen probleem, maar wat vindt Europa van deze beslissing? De drie geplande windparken zijn immers nodig om de Europese groenestroomdoelstellingen tegen 2020 te halen. Ons land zal met Europa moeten gaan praten, aldus de staatssecretaris. Hij voegt eraan toe dat België de doelstellingen daardoor misschien iets later zal halen. Daarnaast geeft hij aan dat ons land later wel een tandje kan bijsteken en meer windparken op zee kan bouwen eens duidelijk wordt dat de kosten veel lager uitvallen.

Testproject voor golfenergie op de Noordzee

Staatssecretaris De Backer heeft echter nog een troef achter de hand. Binnenkort zal hij zijn goedkeuring geven voor een testproject op de Noordzee waarbij energie wordt geproduceerd dankzij de golven op zee.

In het najaar zal er daarvoor op 500 meter voor de haven van Oostende een testplatform voor golfenergie op zee gebouwd worden. Project Nemos is het eerste grootschalige project om energie uit golven op te wekken.

“De golven van de Noordzee zijn natuurlijk relatief klein in vergelijking met golven van de oceaan. Maar de golven slijten minder snel. Daarom is onze Noordzee de ideale testlocatie om energie op te wekken. Onze Noordzee is met zo’n 3.500 vierkante kilometer klein, maar we kunnen onze zee wel gebruiken om innovatie te stimuleren en nieuwe ontwikkelingen te testen.”

Golfenergie werkt als volgt: de wind creëert golven op het oppervlak van zeeën en oceanen, die zorgen voor een hoogteverschil. Er bestaan verschillende methodes om golfenergie te exploiteren. Een eerste methode maakt gebruik van vlotters die op een as bevestigd zijn met een vrijloop mechanisme: als de vlotter omhoog gaat neemt hij de as mee, als de vlotter weer omlaag gaat loopt hij vrij. Golfenergie is een vorm van maritieme energie. Naast golfenergie bestaat er ook getijdenenergie – dat gebruikt maakt van eb en vloed – thermische energie – dat gebruikt maakt van de warmte van de zee – en blauwe energie, dat gebruik maakt van het zoutgehalte in de zeeën en oceanen.

De staatssecretaris heeft ondertussen het proces opgestart om een nieuw Marien Ruimtelijk Plan uit te tekenen. In dat plan staat het het slim omgaan met de ruimte op de Noordzee centraal.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.