De BA-autoverzekering: verplicht in België!

BA autoverzekering. Foto: Pixabay

Er zijn verschillende autoverzekeringen in België zoals de omnium, de jongerenverzekering, … Maar er is maar een autoverzekering die verplicht is in België en dat is de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid of ook wel de BA-verzekering genoemd. Aangezien deze autoverzekering verplicht is en de verzekering steeds hetzelfde inhoudt bij de verschillende aanbieders of verzekeraars, is het een goed idee om hier geld op te besparen. Vergelijk daarom de autoverzekeringen met onze handige tool en kies de voordeligste autoverzekering voor uw auto!

Autoverzekeringen vergelijken

In deze praktische gids geven we meer uitleg over de BA-autoverzekering, nl. wat er gedekt wordt met deze autoverzekering, wie de verzekering moet afsluiten en hoeveel de BA-verzekering vergoedt.

De BA-autoverzekering: wat houdt het in?

De BA-autoverzekering dekt bij een ongeval de schade aan derden wanneer u aansprakelijk bent voor het ongeval, vandaar de naam. Als u aansprakelijk bent voor het ongeval, dit wil zeggen het ongeval veroorzaakt hebt of dat u in de fout bent gegaan, dan vergoedt de verzekeraar de betrokken derde partij. De BA-autoverzekering vergoedt dus enkel schade waarvoor de bestuurder of een passagier van uw wagen aansprakelijk is. Als u niet in fout was en u dus ook niet aansprakelijk was voor het ongeval, dan komt uw BA-autoverzekering niet tussen. Dit geldt ook voor situaties die buiten uw controle vallen.

Een aantal voorbeelden:
Als u een hartaanval of een beroerte krijgt en u tegen een huis rijdt, dan kunnen de bewoners van dat huis geen beroep doen op uw BA-verzekering. De bewoners kunnen wel terecht bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.

Als uw auto gestolen wordt, is de aansprakelijkheid van de persoon die uw auto gestolen heeft niet verzekerd door uw BA-autoverzekering. Het eerste wat u moet doen, is uiteraard de diefstal gaan aangeven bij de politie. Daarna kunt u opnieuw terecht bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Dit is in het geval dat u enkel over een BA-autoverzekering beschikt en niet over een omnium of een diefstalverzekering. In dat geval wordt uw ‘ongeval’, i.e. de diefstal van uw auto, wel gedekt door uw verzekering.

Zoals hierboven vermeld, is de BA-autoverzekering verplicht in België. Dit komt omdat de financiële gevolgen van een auto-ongeval zeer hoog kunnen oplopen, tot wel honderdduizend euro of meer. Met de BA-autoverzekering moet u die hoge kosten dus niet afbetalen. Dit wil echt niet zeggen dat u nooit iets hoeft te betalen. Op het einde van dit artikel geven we een overzicht van de kosten die gedekt worden door de BA-verzekering en voor welke situaties dit geldt.

Alle verzekeraars vertrekken voor het opstellen van een BA-autoverzekering van een standaardcontract dat door de regering werd voorzien. Er kunnen wel kleine verschillen optreden tussen verzekeraars: zo kan in uw persoonlijk contract staan dat u over een vervangwagen zal kunnen beschikken terwijl uw auto hersteld wordt.
Elke BA-autoverzekering moet in ieder geval wel enkele minimumvoorwaarden omvatten.

De BA-autoverzekering: wat wordt er gedekt?

We geven u een overzicht van wat de BA-verzekering wel en niet vergoedt als u een ongeval heeft veroorzaakt.

WEL vergoed door de BA-autoverzekering:

 • schade aan de tegenpartij: dit kan gaan van een betrokken auto tot een gebouw, de openbare weg, …
 • lichamelijke letsels van de tegenpartij
 • lichamelijke letsels van uw passagiers

NIET vergoed door de BA-autoverzekering:

 • schade aan uw auto: hiervoor heeft u een omnium verzekering nodig
 • eigen lichamelijke letsels als gevolg van het auto-ongeval: hiervoor heeft u een bestuurdersverzekering nodig
 • pechbijstand
 • rechtsbijstand

De BA-autoverzekering: wie sluit de verzekering af?

U kunt de autoverzekering in principe door iemand anders laten afsluiten maar wij raden u aan om dit toch zelf te doen. Zo ligt uw lot niet in de handen van een derde persoon en bent u er zeker van dat uw wagen verzekerd is. Het belangrijkste is wel dat u een BA-verzekering heeft. Als u niet in het bezit bent van een BA-verzekering kan uw rijbewijs ingetrokken worden. Daarnaast riskeert u ook een geldboete en een gevangenisstraf.

In welke landen wordt u gedekt door uw BA-autoverzekering?

Op uw verzekeringsbewijs (de groene kaart) staat in welke landen uw autoverzekering geldig is. Controleer dus uw groene kaart alvorens u op vakantie gaat met de auto. In principe bent u als Belgs verzekerd in alle deelstaten van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Afhankelijk van de verzekeraar, kunnen Turkije, Tunesië en Zwitserland daar ook bijhoren.

Welke kosten worden vergoed door de BA-autoverzekering?

Zoals vermeld werd in ons overzicht hierboven, vergoedt de BA-verzekering de schade die een derde partij oploopt als gevolg van het auto-ongeval waar u verantwoordelijk voor bent. Voor de materiële schade kan de verzekeringsmaatschappij in theorie een maximumbedrag vastleggen, maar dit maximum moet minstens 100 miljoen bedragen. Voor lichamelijke letsels van de betrokken partij bestaat er geen maximum: deze kosten worden steeds vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Kan een verzekeringsmaatschappij geld eisen van u?

Ja, een verzekeringsmaatschappij kan in bepaalde gevallen eisen dat u een deel van het geld dat zij betaald hebben, terugbetalen. In deze situaties kan dit gebeuren:

Beperkt verhaalsrecht

 • U was dronken toen u het ongeval veroorzaakte
 • U vervoerde te veel personen in uw wagen of u vervoerde ze op een niet-voorziene plaats zoals de koffer van de auto
 • U gaf het ongeval te laat aan
 • U betaalde uw premie niet: als u uw premie niet betaalt, krijgt u een waarschuwing om dit binnen de vijftien dagen in orde te brengen. Als u dat niet op tijd doet, dan heeft de verzekeringsmaatschappij beperkt verhaalsrecht en moet u dus een deel van het geld terugbetalen
 • U voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen om een auto te mogen besturen: vb. uw rijbewijs was ingetrokken op het moment dat u het ongeval veroorzaakte

Deze situaties noemen we het beperkt verhaalsrecht van de verzekeraar. Bij een beperkt verhaalsrecht is het bedrag dat u dient te betalen afhankelijk van de grootte van het bedrag van de totale schadevergoeding.

 • van 0 tot 10.411,53 euro : u betaalt de volledige som zelf
 • tussen 10.411,53 en 61.995, 38 euro: u betaalt de helft, met een minimum van 10.411,53 euro
 • meer dan 61.995, 38 euro: u betaalt 30.986,69 euro

 

Volledig verhaalsrecht

Bij volledig verhaalsrecht kan de verzekeraar de volledige schadevergoeding opeisen. Dit kan wanneer :

 • u opzettelijk het ongeval veroorzaakte
 • uw 18-jarig kind het ongeval veroorzaakte. Als uw wagen op regelmatige basis bestuurd wordt door een jonge chauffeur dient u dit te melden bij uw verzekeraar.

Nu bent u volledig op de hoogte van wat de BA-verzekering inhoudt, waarom ze verplicht is en wat er door deze autoverzekering gedekt wordt. Aarzel niet om onze handige tool te gebruiken zodat u zeker de beste en goedkoopste BA-verzekering afsluit.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.