De autoverzekering in het buitenland: geldig of niet?

Gaat u op vakantie in het buitenland en vraagt u uzelf af of uw autoverzekering u beschermt in het buitenland? Dat is inderdaad een goede vraag. Helaas kunnen we daar geen universeel antwoord op geven. Alles hangt immers af van de verzekeraar of verzekeringsmaatschappij waar u uw contract hebt afgesloten. Bovendien hangt het ook nog eens af van uw bestemming: autoverzekeringen zijn meestal wel geldig in alle landen van de Europese Unie maar wat met alle andere landen?

Autoverzekeringen vergelijken

De groene kaart

Allereerst is het zeer belangrijk om ten alle tijden uw groene kaart of verzekeringskaart bij u te hebben. Deze kaart is verplicht, of u nu in België rondrijdt of ergens anders in de wereld. Dit is immers het enige bewijs dat u bij u heeft in de auto die aantoont dat uw auto verzekerd is. Als iemand u betrapt zonder verzekeringskaart, dan riskeert u een boete, het in beslag nemen van uw rijbewijs, etc. Met de groene kaart bij de hand vermijdt u dus heel wat gedoe in het buitenland. Maar waar geldt deze kaart nu? U vindt de landen waar uw autoverzekering geldig is op de groene kaart zelf waar ze voor u opgelijst staan.

De BA-autoverzekering in Europa

De enige zekerheid die u heeft is dat alvast uw BA-autoverzekering in het buitenland geldt. De autoverzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid dekt de schade bij een auto-ongeval waar u verantwoordelijk voor bent. Als binnen de EU op reis bent met de auto, dan kunt u gerust zijn: als er schade is aan betrokken partijen (materieel of lichamelijk) dan worden die kosten door uw verzekeringsmaatschappij gedekt. Voor meer details over de BA-verzekering kunt u terecht in onze praktische gids over deze verplichte autoverzekering.

Diefstal, brand, glasbreuk

De garantie op dekking voor diefstal, brand, glasbreuk, natuurkrachten, etc. is natuurlijk afhankelijk van het soort contract dat u in België heeft. Als u in België niet verzekerd bent voor deze factoren (zoals bv. het geval is als u een omniumverzekering heeft) dan zal u in het buitenland daar uiteraard ook niet voor verzekerd zijn. Als u daar in België wel voor verzekerd bent, dan is het hoogst waarschijnlijk dat dat ook geldt voor de hele Europese Unie. Het bedrag dat eventueel vergoed wordt, kan wel variëren van verzekeraar tot verzekeraar en van land tot land. Neem dus zeker contact op met uw verzekeringsmaatschappij alvorens u naar het buitenland vertrekt. Zo weet u precies in welke landen en in hoeverre u verzekerd bent.

Materiële schade aan uw auto

Als u een omniumverzekering heeft, dan kunt u gerust zijn. Materiële schade (bv. vandalisme) wordt in de meeste gevallen in heel Europa verzekerd. Vraag echter toch om wat meer informatie aan uw verzekeringsmaatschappij voor de details en de voorwaarden van de dekking.

Op vakantie buiten de Europese Unie?

Tot nu toe hebben we het enkel gehad over de autoverzekering en de geldigheid ervan binnen de Europese Unie, maar wat als u nu daarbuiten op vakantie gaat? Als u op vakantie gaat in een land dat niet vermeld staat op uw groene kaart, dan moet u een verzekering afsluiten als u de grens van dat land overgaat. Deze nieuwe verzekering heeft niets te maken met uw autoverzekering in België of met uw verzekeringsmaatschappij. Dit is een heel nieuw contract, uw vertrouwde verzekeraar is daar dus niet verantwoordelijk voor. U kan uw verzekeringsmaatschappij wel om inlichtingen vragen over de procedure van het aanvragen van een autoverzekering in landen buiten de EU. Ook kan u eventueel uw vragen richten tot het consulaat van de bestemming in ons land.

De bijstand

Naast de traditionele autoverzekeringen bieden verzekeraars ook bijstand aan. Deze garantie biedt u hulp aan wanneer u het nodig heeft. Er bestaan verschillende soorten bijstand of hulp die u aan uw gewone autoverzekering kan toevoegen. Gebruikelijk is om medische bijstand toe te voegen aangezien dit erg van pas kan komen als u in het ziekenhuis belandt, maar ook voor uw voertuigen kan u bijstand regelen. Er zijn verschillende opties mogelijk maar in het algemeen bent u dan verzekerd bij mechanische pech, diefstal, etc. Bij zulke garanties wordt ook bv. het slepen van de auto verzekerd of zelfs de lening van een vervangend voertuig. De bijstand voor uw auto kan verkregen worden bij uw verzekeringsmaatschappij.

Wat met een huurauto?

Uw autoverzekering in België is enkel geldig op uw auto in België en dus niet op een auto die u huurt in het buitenland. Of u nu slechts een BA of een omnium heeft, schade met de huurauto wordt niet gedekt. U moet hiervoor een tijdelijk contract afsluiten met het bedrijf dat de auto verhuurt. En er is goed nieuws: de BA-verzekering is steeds inbegrepen in de prijs van de huurauto (aangezien alle auto’s over een BA-verzekering moeten beschikken). Al de andere waarborgen en garanties zijn optioneel.

Let op: als u betrokken raakt bij een ongeval met de huurauto, moet u nog altijd een deel van de schade bepalen. Deze franchise kan hoog oplopen (gemiddeld €1000) dus wees altijd voorzichtig. U kunt aan de franchise ontsnappen, maar enkel als u betaalt voor aanvullende garanties (Damage Waiver, i.e. aanvullende autoverzekering voor huurauto’s) U kunt zich ook aanmelden voor een garantie tegen diefstal of een omnium.

Zoals uit deze praktische gids is gebleken, is veilig reizen met de auto in het buitenland niet zo vanzelfsprekend. Als u binnen de Europese Unie blijft, zal u niet veel problemen kennen. De BA-verzekering is immers geldig in zowat alle landen in de Europese Unie en nog een paar extra landen. Deze landen vindt u steeds terug op de verzekeringskaart (groene kaart). Als u extra verzekeringen of garanties wenst, neemt u best contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Zij zullen u vertellen of bv. uw omnium ook geldt binnen de EU. Als u buiten de EU op reis gaat met uw auto, moet u in het land van de bestemming een autoverzekering afsluiten. Als u tenslotte met een huurauto rondreist, is de BA-autoverzekering sowieso verzekerd. Voor aanvullende dekkingen en garanties kunt u steeds terecht bij het bedrijf of de maatschappij waar u de auto huurt.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.