De autoverzekering glasbreuk

Autoverzekeringen vergelijken is gemakkelijk. De juiste autoverzekering uitkiezen – de autoverzekering die bij u en uw auto past – is al wat moeilijker. Dit komt omdat er heel wat verschillende autoverzekeringen bestaan. Iedereen kent de BA-autoverzekering en de omniumverzekering maar wat met de diefstalverzekering, de brandverzekering en de verzekering tegen glasbreuk? Dit zijn voorbeelden van extra waarborgen of verzekeringen die u bovenop een vaste formule kunt nemen.

Autoverzekeringen vergelijken

In deze praktische gids geven we meer uitleg over de autoverzekering glasbreuk. We leggen uit wat deze autoverzekering glasbreuk inhoudt, wie deze extra verzekering kan nemen en hoe u ze moet gebruiken.

De autoverzekering glasbreuk

Wat wordt er gedekt door de autoverzekering glasbreuk?

De autoverzekering glasbreuk dekt de schade aan de ruiten van uw auto. De schade aan de voorruit, de achterruit en de zijruiten worden bij alle verzekeringsmaatschappijen inbegrepen in de extra autoverzekering glasbreuk. De schade aan koplampen, lichten, de spiegels en eventueel glazen dak (zonnedak), worden niet door alle verzekeraars gedekt. U doet er dus goed aan om steeds de verschillende autoverzekeringen en verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Zo komt u te weten welke verzekeraar welke schade dekt en welke niet. De details van de dekking worden altijd vermeld in het contract van de autoverzekering.

Tip: Als u een verzekeringsmaatschappij heeft uitgekozen maar deze geen autoverzekering glasbreuk aanbiedt, kunt u altijd vragen om glasbreuk toch op te nemen in het contract van uw autoverzekering. U kunt met uw verzekeraar overleggen en een prijs afspreken om toch verzekerd te zijn voor glasbreuk. Uiteraard hangt het van verzekeraar tot verzekeraar af of daar akkoord mee wordt gegaan. U kunt in ieder geval altijd proberen.

In welke situaties bent u wel en niet gedekt door de autoverzekering glasbreuk?

In de meeste gevallen bent u met de autoverzekering glasbreuk gedekt, maar er zijn een aantal situaties waar dit niet het geval is. Als de schade opgelopen werd tijdens een geval van vandalisme of tijdens een poging tot diefstal, dan wordt de schade niet terugbetaald door de verzekeringsmaatschappij. Deze twee gevallen worden meestal gedekt als u een diefstalverzekering heeft. Het is overigens belangrijk om te weten dat de franchise van een diefstalverzekering veel hoger is dan die van de autoverzekering glasbreuk. Als u beide verzekeringen heeft, wees dan specifiek in de beschrijving van het incident dat de schade veroorzaakte. U wilt uiteraard geen te hoge franchise betalen!

Herstelling van de schade

Als de glasbreukschade gedekt wordt door uw verzekering, dan is de herstelling in de meeste gevallen gratis als die gebeurt door een hersteller die erkend is door de verzekeraar. Uw verzekeringsmaatschappij betaalt dus alle kosten van de herstelling van uw auto.
Opgelet: dit geldt niet voor alle verzekeringsmaatschappijen in België. Sommige vragen om een franchise. In dat geval betaalt u enkel het bedrag van de franchise, niet meer of niet minder. De hoogte van het bedrag van de franchise wordt ook steeds opgenomen en vermeld in het contract van de autoverzekering. Het wel of niet betalen van een franchise bij een autoverzekering glasbreuk is opnieuw een goede reden om de verschillende autoverzekeringen en verzekeraars in België met elkaar te vergelijken. Zo kunt u gerust zijn dat u betaalt voor de beste aanbieding voor uw specifieke behoeften. Neem dus zeker geen autoverzekering of autoverzekering glasbreuk zonder eerst goed na te denken over wat u nu precies nodig heeft en daarna de vergelijking te maken. Zo maakt u steeds de juiste keuze.

Welke autoverzekeringen bevatten de waarborg glasbreukschade?

De BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) bevat geen waarborg glasbreuk. Die verzekering is immers enkel bedoeld om de schade van de derde partij te dekken bij een ongeval waar u als bestuurder in de fout ging. Vindt u dit niet genoeg maar wilt u niet de premie van een omniumverzekering betalen, vraag dan aan uw verzekeringsmaatschappij voor een extra waarborg bovenop uw BA-verzekering. De meeste verzekeraars bieden een pakket aan waarin verschillende soorten waarborg (bv. glasbreuk, diefstal, brand, natuurkrachten,…) zijn inbegrepen. Vaak wordt dit pakket de mini-omniumverzekering genoemd. Het aantal en de soorten waarborg dat in zo’n mini-omniumverzekering wordt opgenomen, kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Toch gaat de autoverzekering glasbreuk er in de meeste gevallen bij zitten; een raam herstellen is immers een kleine kost voor de verzekeraar. Het is niet in vergelijking met de kosten van het volledig herstellen of vervangen (in geval van diefstal) van de auto. Om die reden vragen verzekeraars vaak om een franchise bij dat soort verzekeringen.

De autoverzekering glasbreuk maakt uiteraard ook deel uit van de omniumverzekering, dat een uitbreiding is van de mini-omniumverzekering. De omniumverzekering is de meest complete verzekering waarbij u verzekerd bent bij een ongeval, of u nu in fout was of niet.

Hoe gebruik maken van de autoverzekering glasbreuk?

Zorg ervoor dat het om de juiste verzekering gaat. Zoals gezegd, als het glas beschadigd werd tijdens een poging tot diefstal is het niet de autoverzekering glasbreuk maar de diefstalverzekering die zal tussenkomen. Is dat niet het geval, licht uw verzekeraar dan zo snel mogelijk in. U heeft maximum vijf dagen om de schade te melden aan de verzekeringsmaatschappij. Hoe sneller u het doet, hoe sneller uw auto natuurlijk hersteld zal zijn. Er is bovendien geen enkele reden waarom u het niet zou doen: gebroken glas heeft geen enkel effect op het bonus-malussysteem en dus ook niet op uw premie. Het is immers niet uw fout dat een steentje op uw wagen is gevallen en een breuk heeft veroorzaakt.

In de meeste gevallen zijn er twee mogelijkheden om de schade aan te geven: u kunt direct contact opnemen met uw verzekeraar via de telefoon of via e-mail of u kunt een formulier invullen en opsturen naar de verzekeraar. Eens ontvangen door de verzekeraar zal die een afspraak maken met een hersteller en de kosten op zich nemen.

Ziezo, nu bent u volledig op de hoogte en weet u alles over de autoverzekering glasbreuk. Voor meer soorten waarborgen voor uw autoverzekering, ga naar onze praktische gidsen en kies het artikel dat u interesseert. Bovendien hebben we ook nog veel informatie over andere zaken zoals “Wat moet u doen bij een ongeval?”, de belangrijkste documenten in de auto, de autoverzekering in het buitenland, etc. Veel leesplezier!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.