Brusselaars moeten via stroomfactuur 100 miljoen subsidies betalen

Brussels moeten via stroomfactuur 100 miljoen subsidies betalen. Foto: deredactie.be

Sinds februari moeten Brusselaars 10 miljoen euro groenestroomsubsidies betalen voor de afvalverbrandingsovens, en dat 10 jaar lang. De regering van het Brussels Gewest gaat daarmee in tegen de heersende tendens waarbij er almaar minder groenestroomcertificaten worden toegekend. Dat meldt VRT Nieuws / De Redactie.

Groenestroomcertificaten voor verbrandingsovens

In 12 jaar tijd zijn voor minstens 250 miljoen euro aan groenestroomcertificaten uitgereikt aan huisvuilverbrandingsovens. Dat blijkt uit een berekening van deredactie.be. De verbranding van ons afval produceert immers hitte waarmee elektriciteit wordt opgewekt, wat als een interessante investering werd beschouwd.

Tien jaar geleden kwam er een financieringsbron bij voor de verbrandingsovens, i.e. de groenestroomcertificaten. Een deel van wat ze verbranden geldt namelijk als groene brandstof zoals organisch afval. De Vlaamse overheid beschouwt bijna de helft van het afval als groen, maar experts zijn het daar niet mee eens. Door verbranding wordt ook CO2 uitgestoten, en de meeste ovens zijn bovendien sterk verouderd. Toch blijft Vlaanderen subsidies toekennen (tot nu toe zo’n 250 miljoen euro), subsidies die via de stroomfactuur aan de consument wordt aangerekend.

Geen subsidies in Wallonië en rest van Europa

Ter vergelijking: de meeste Europese landen geven geen steun aan verbrandingsovens, en ook Wallonië doet dat niet. Het goede nieuws is wel dat er steeds minder certificaten worden toegekend. En ook de minister van Energie, Bart Tommelein, heeft laten weten dat hij de certificaten voor verbrandingsovens wil afschaffen.

Brussel geeft cadeau van 100 miljoen euro

Dat maakt de beslissing van de Brusselse regering almaar vreemder. Een oude Brusselse huisvuilverbrandingsoven krijgt plots een pak certificaten cadeau, voor 100 miljoen euro.

Brugel, de Brusselse energieregulator, is dan ook niet te spreken over de uitreiking van groenestroomcertificaten. De installatie is immers te vervuilend, ze heeft haar geld al lang opgebracht én is veel te oud. De certificaten zijn bedoeld om investeringen in nieuwe groenestroominstallaties mogelijk te maken, stelt Brugel, duurzame installaties zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens.

Bovendien zondigt de Brusselse overheid nog tegen een ander basisprincipe van de groenestroomcertificaten: dat de opbrengst van die certificaten moet gaan naar de producent van de groene stroom, in dit geval dus de oven zelf. Niet zo in Brussel. In het besluit van de gewestregering staat dat de “winsten van de groenestroomcertificaten integraal moeten terugvloeien naar het gewest”.

“Verkapte belastingverhoging”

Een verkapte belastingverhoging, zo concluderen onder meer de Brusselse oppositiepartijen. Want eigenlijk wordt de oven gebruikt als een belastinginner en dat met een aparte “belastingbrief”: de elektriciteitsfactuur van de Brusselaars.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.