Waarom is biomethaan beter dan aardgas?

Biomethaan kan op exact dezelfde manier gebruikt worden als aardgas. Foto: Pixabay

Het Belgische volk en de politici voeren steeds meer druk uit op de energie-industrie om ​​milieuvriendelijke energiebronnen te gebruiken en te ontwikkelen. Aardgas is een fossiele brandstof en zou vervangen moeten moeten door een alternatief. Biomethaan lijkt een geschikte kandidaat, maar wat is dat precies?

Wat is biomethaan?

Aardgas is naast aardolie en steenkool een van de drie fossiele brandstoffen. Het is tevens een van de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Jammer genoeg is gas niet milieuvriendelijk. Net zoals de andere fossiele brandstoffen is aardgas schadelijk voor het milieu en als gevolg het klimaat. Voor het welzijn van de aarde moet er in de (nabije) toekomst een beter alternatief gebruikt worden.

Biomethaan is zo’n alternatief. Het is een groen gas, het product van de reiniging van biogas, waar u in een andere praktische gids meer over kunt leren. Biomethaan krijgt steeds meer aandacht van producten omdat het veel voordelen heeft. In vergelijking met aardgas stoot het minder broeikasgassen uit, wat uiteraard voordelig is voor onze luchtkwaliteit. Daarnaast kan het lokaal geproduceerd worden in tegenstelling tot aardgas dat volledig geïmporteerd wordt. Biomethaan is immers het resultaat van de bewerking van organisch afval.

Hoe wordt biomethaan geproduceerd?

Er bestaan verschillende “generaties” biomethaan. Hieronder volgt een overzicht met uitleg.

Vergisting: de eerste generatie van biomethaan

Biomethaan is een product van de zuivering van biogas. Biogas is op haar beurt het resultaat van de vergisting van organisch materiaal zoals huis- en tuinafval, mest, rioolslib en actief slib. Vergisting is het biologisch proces waarbij bacteriën in een zuurstofvrije (anaërobe) omgeving biogas produceren uit organisch materiaal. Biogas bestaat grotendeels uit methaan en koolstofdioxide samen met kleine hoeveelheden waterdamp en waterstofsulfide.

Om biomethaan te bekomen wordt biogas gezuiverd totdat enkel methaan overblijft. Dit zuiveringsproces bestaat steeds uit ten minste drie fasen. Decarbonisatie ontdoet biogas van CO2. Uitdroging verwijdert het water.

Biomethaan moet voor minstens 97% uit methaan bestaan.
Biomethaan moet voor minstens 97% uit methaan bestaan. Foto: Pixabay

Na deze zuivering bekomt men biomethaan dat qua kwaliteit vergelijkbaar is met aardgas. Hoe meer methaan, hoe puurder het gas. Om als biomethaan geclassificeerd te worden moet biogas voor minstens 97% bestaan uit methaan.

Biomethaan kan op dezelfde manier gebruikt worden als aardgas. Het is gewoon een milieuvriendelijker alternatief voor aardgas.

De bovenstaande techniek is momenteel de enige die toegepast wordt. De andere twee zijn nog in ontwikkeling.

Technieken van de toekomst: vergassing en microalgen

Vergassing is de tweede generatie voor het bekomen van biomethaan. Bij dit proces wordt er gewerkt met biomassa afkomstig van hout en stro en wordt er een “thermochemische omzetting” gerealiseerd. Hiervoor zijn twee stappen nodig. Eerst wordt biomassa omgezet in synthesegas. Daarna wordt het omgezet in biomethaan door katalytische synthese. Deze techniek zou in de praktijk omgezet moeten worden vanaf 2020.

De derde generatie biomethaan wordt verkregen aan de hand van de verwerking van microalgen. Deze worden gekweekt in fotosynthetische reactoren met een zeer hoog rendement, vertrekkend van natuurlijk licht, water en mineralen. Tijdens het kweken wordt CO2 gerecycleerd. Dit is een opkomende technologie die in de periode 2020-2030 het licht zal zien.

Het gebruik van biomethaan

Biomethaan kan direct geïnjecteerd worden in het openbare netwerk op dezelfde manier als dat vandaag gebeurt met aardgas. Vooraleer het in het netwerk geïnjecteerd wordt, wordt het naar een injectiestation getransporteerd. Daar doorloopt het vier fases: de toevoeging van de kenmerkende geur, een kwaliteitscontrole, drukregeling en een telling.

De toevoeging van geur is belangrijk voor de veiligheid van de gebruikers en consumenten. De geur waarschuwt de gebruiker dat er mogelijk een gaslek is zodat die de nodige stappen kan ondernemen om zijn huis en zichzelf te beschermen.

De kwaliteitscontrole van biomethaan dient om zeker te zijn dat alle regels en technische voorschriften nageleefd worden. Biomethaan moet uiteraard voldoen aan de dezelfde veiligheidsregels en voorschriften als aardgas.

De ‘telling’ is noodzakelijk om een overzicht te behouden van welke hoeveelheden biomethaan zich in het netwerk bevinden.

Naast het gebruik door particulieren kan biomethaan ook dienen als brandstof voor voertuigen in plaats van het conventionele aardgas.

Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in biomethaan? Kijk dan zeker eens tussen de verschillende aanbiedingen van de gasleveranciers en ontdek waar u de beste tarieven kan krijgen. Het vergelijken van gasprijzen blijft belangrijk, ook als het om de milieuvriendelijke alternatieven gaat!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.