Hoe geld besparen op de gsm-rekening?

Met een aangepast gsm-abonnement kan de consument tot €150 besparen. Foto: Pixabay

Gsm-abonnementen waren ooit de duurste in heel Europa. Dankzij de toenemende concurrentie op de telecommarkt is de situatie verbeterd, maar 1 op 2 Belgen betaalt nog steeds te veel. Daarom geven wij u enkele tips om uw gsm-rekening te verlagen en geld te besparen.

De laatste jaren zijn er heel wat gsm-operatoren bijgekomen, wat de concurrentie op de telecommarkt vergroot. Dankzij die concurrentie is er meer keuze en die keuze leidt tot mogelijkheden. Als u immers niet langer tevreden bent over uw gsm-abonnement en het bedrag dat u maandelijks op uw rekening vindt, kunt u makkelijk overstappen naar een andere operator. De Telecomwet van 2012 beschermt u bovendien tegen boetes. Zo is het mogelijk om reeds na 6 maanden over te stappen, zonder extra kosten.

Hieronder volgen enkele tips om uw gsm-rekening te verlagen.

Neem alle abonnementen bij dezelfde operator

De meerderheid onder ons heeft thuis internet, televisie, en mogelijk nog een vaste telefoon. Als u voor al deze abonnementen een andere operator heeft, dan kan het nuttig zijn om de zogenaamde Quadruple aanbiedingen te bekijken. Quadruple aanbiedingen combineren internet, televisie, vaste telefonie en gsm-abonnement. Vaak geven de operatoren korting of kunt u van een speciale promotie genieten. Zo lopen er vaak acties om het hele gezin te doen veranderen naar dezelfde operator.

De aanbiedingen van Proximus en Telenet, de twee grootste operatoren van België, zijn op dit moment het meest populair, maar steeds meer en meer operatoren bieden Quadruple Play aan. Weet u niet welke operator de beste aanbieding heeft? Op onze site kunt u gemakkelijk gsm-abonnementen vergelijken. U krijgt een handig overzicht van de aanbiedingen en hun prijs en kan daarna een keuze maken voor het pakket dat het beste bij uw gezin past.

Kies het juiste gsm-abonnement

Als u enkel een gsm-abonnement wilt, dan moet u dus op zoek naar het juiste abonnement tussen de lange lijst van abonnementen die in België beschikbaar zijn. En, wat blijkt? Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt. 50% van de Belgen betaalt immers elke maand te veel voor zijn of haar abonnement. Dit komt vooral omdat ze een gsm-abonnement hebben dat niet aangepast is aan hun verbruik. Om dit te vermijden, moet u zichzelf enkele belangrijke vragen stellen:

  • Hoeveel minuten per maand bel ik?
  • Hoeveel mobiele data wordt er verbruikt?
  • Moet ik vaak naar het buitenland bellen?

Aan de hand van zulke vragen kunt u uw verbruiksprofiel definiëren. En zodra u dat weet, kunt u makkelijk alle aanbiedingen op de markt filteren naar uw wensen en behoeften.

De voordelen van een aangepast gsm-abonnement zijn uiteraard veelvuldig: u betaalt precies wat u per maand verbruikt, niet meer. Gedaan met al die extra kosten en al die belminuten en sms’en die u niet gebruikt. Met deze tips kiest u een gsm-abonnement dat bij uw profiel past.

Denk aan de kleinere gsm-operatoren (MVNO’s)

Zijn er verschillende operatoren die soortgelijke abonnementen aanbieden? Dan moet u opnieuw een keuze maken. In een van onze andere praktische gidsen geven wij u een aantal tips voor het kiezen van de juiste gsm-operator, maar we lichten hier al een tipje van de sluier.

België heeft drie grote operatoren: Proximus, Orange en BASE (beheerd door Telenet). Elk van deze gsm-operatoren beschikt over zijn eigen netwerk. Maar naast deze grote drie zijn er uiteraard nog een heel aantal andere, kleinere operatoren, waaronder Mobile Vikings, Jim Mobile, Scarlet Mobile, … . De kleinere operatoren noemen we MVNO’s, Mobile Virtual Network Operator. Zij maken gebruik van het netwerk van een van de drie grote Belgische operatoren. En dat kan voordelig zijn voor de consument: de MVNO’s moeten immers geen hoge kosten betalen voor het onderhouden, herstellen of uitbreiden van hun netwerk. Dit laat hen vaak toe om gsm-abonnementen aan lagere prijzen aan te bieden.

Twijfelt u aan de kwaliteit van deze kleinere operatoren? Dat is niet nodig. Uit onderzoek is gebleken dat MVNO’s niet meer ontevreden klanten hebben dan de grote drie. Bovendien moeten zij zich ook aan de regels van de Belgische telecomregulator, het BIPT, houden.

Profiteer van promoties

Laatste tip: voor u een definitieve beslissing maakt, raden wij aan om even de websites van de operatoren te bekijken. Er zijn immers heel wat operatoren die promoties lanceren op bepaalde tijdstippen. Kerstmis is een goed voorbeeld: rond die periode worden gsm-abonnementen of Quadruple Play abonnementen vaak met korting aangeboden.

Opgelet: laat u niet meteen verleiden door deze promoties. Lees goed de voorwaarden van de promotie of korting zodat u later niet voor een verrassing komt te staan. Het zou jammer zijn mocht zo’n promotie leiden tot een conflict met de gsm-operator. Check dus twee keer vooraleer u het contract tekent en houd uw operator te vriend!

Met deze tips is het perfect mogelijk om geld te besparen om uw gsm-rekening, dus waar wacht u nog op?

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.