Volg onze tips en bespaar op de factuur voor de verwarming

Het verlagen van de temperatuur met 1 graden levert een besparing tot 7% op! Foto: Pixabay

Wanneer de temperaturen dalen, zetten we al snel de centrale verwarming aan. Hoewel we dan geen kou meer lijden, is dit niet de beste oplossing als u geld op uw energierekening wilt besparen. Daarom geven wij een aantal tips om u warm te houden zonder de verwarming aan te zetten. Ontdek ze in deze gids.

Vreest u elk jaar het einde van de zomer? Dat zou ons niet verbazen want de energierekening is sinds eind 2016 opnieuw aan het stijgen. Wist u dat de centrale verwarming een belangrijk onderdeel uitmaakt van uw energieverbruik? Het is zelfs verantwoordelijk voor meer dan de helft van het bedrag van uw jaarlijkse energierekening!

Hoe minder u de verwarming aanzet of hoe lager de temperatuur, hoe minder u verbruikt. Dat weet iedereen. Maar hoe?

Het veranderen van een aantal gewoontes en gedragingen is een goed begin. Wij geven een aantal tips om dit te doen met duidelijke voordelen voor uw portemonnee en het milieu als gevolg, en dat zonder verlies van comfort.

1. Herbekijk de isolatie van uw huis

Een goede isolatie is essentieel. Hoe beter de koude gebieden van uw huis (dak, muren, vloeren, ramen …) geïsoleerd zijn, hoe minder u het huis zal moeten verwarmen. Beschikt u niet over het budget om bijvoorbeeld uw ramen te vervangen? Geen zorgen. Wij geven een aantal tips om energieverlies te voorkomen:

  • Sluit gordijnen en jaloezieën wanneer de avond valt: een gesloten rolluik, gordijn of jaloezie zal de warmte binnenhouden. Dit zal warmteverlies verminderen met 25% als u dubbele beglazing heeft en 60% als u enkele beglazing heeft.
  • Laat de radiatoren vrij: plaats niet op of tegen de radiatoren voor een optimale verdeling van de warmte. Als een radiator zich onder een raam bevindt, zorg er dan voor dat de gordijnen de radiator niet bedekt.
  • Isoleer de verwarmingsbuizen: deze verbinden uw radiatoren met uw centrale verwarmingsketel en passeren door onverwarmde gebieden in uw huis. Dit betekent dat ze warmte verspreiden waar het niet nodig is als ze niet goed geïsoleerd zijn. Koop thermische isolatie in een doe-het-zelf-winkel en plaats ze rond de leidingen.
  • Isoleer de zolder: veel warmteverlies is het gevolg van een slecht geïsoleerde zolder. Om dit probleem te verhelpen, gebruikt u isolatiemateriaal zoals minerale wol met een dikte van 16 cm wanneer de ruimte niet bewoonbaar is. Als u de zolder gebruikt als opslagplaats, koopt u best stijve isolatie (minimaal 13 cm). Bovenop die isolatie plaatst u een houten plaat om perforatie te voorkomen.
  • Let op voor spleten en openingen: controleer de onderkant en de zijkanten van deuren om te zien of er geen warmte ontsnapt. Is dit het geval, dan kunt u een tochtstopper kopen om tegen de deur te plaatsen.

Merk op dat niet alleen isolatie maar ook ventilatie van cruciaal belang is. Het helpt bij het verwijderen van vocht, geuren en verschillende verontreinigende stoffen. Aarzel dan niet om de ramen elke dag minstens vijftien minuten open te zetten.

2. Verwarm zonder centrale verwarming

Om geld te besparen, is het belangrijk om te weten hoe u zoveel mogelijk energie bespaart.

  • Verlaag de temperatuur in huis: zorg ervoor dat u uw huis niet onnodig warm laat worden. 20°C is voldoende om uw comfort te garanderen in de ruimtes die u vaak gebruikt zoals de keuken en de living. Een verlaging van één graad leidt immers tot een energiebesparing van 7%. Als het fris is, kunt u dus beter een dikkere trui aantrekken in plaats van meteen uw verwarming hoger te zetten.
  • Geniet van de natuurlijke warmte: is het fris maar schijnt de zon? Doe dan zeker de gordijnen open zodat het zonlicht binnen kan. Dit is een goede manier om uw huis op natuurlijke wijze te verwarmen.
Gebruik zonlicht om uw huis te verwarmen
Laat het zonlicht binnen voor meer warmte in huis. Foto: Pixabay
  • Gebruik thermostatische kranen: het is niet nodig om alle kamers in het huis op dezelfde temperatuur te verwarmen. 20°C in de leefruimte, 21°C in de badkamer en 16 °C in de slaapkamers zou voldoende moeten zijn. Om de temperatuur te controleren, moet u een thermostatische kraan op elke radiator plaatsen. Daarnaast is het ook een goed idee om de temperatuur aan te passen op basis van de tijd van de dag. Zo kunt u de verwarming 10 minuten voor u thuis bent van uw werk aanzetten.
  • Zet de verwarming ‘s nachts of bij afwezigheid af: heeft u gelezen dat u de verwarming niet moet uitzetten omdat de plotse stijging van de temperatuur tijdens de volgende ochtend zou leiden tot een hoger verbruik? Nou, dat is helemaal verkeerd. Dit geloof is gebaseerd op een verkeerd begrip van de werking van de ketel. Volgens deskundigen is het verlagen van de temperatuur tijdens de nachten een betere optie voor een besparing van geld en energie.
  • Kies een efficiënt verwarmingssysteem: zorg ervoor dat uw centrale verwarmingsketel niet te sterk verouderd is. Een goed onderhoud van de cv-ketel is essentieel, maar als de ketel te oud is, zal dit ook niet meer helpen. Het rendement van de ketel zal zakken waardoor energie besparen moeilijker wordt. Denkt u eraan om uw cv-ketel te vervangen? Dan moet u uitkijken naar een condensatieketel. Deze zijn sinds september 2015 verplicht omdat ze milieuvriendelijker en efficiënter zijn.

3. Vergelijk de energieprijzen

Of u nu verwarmt met gas of elektriciteit, wat belangrijk is, is dat u uw factuur vermindert. Dat kan enkel als u de energieleveranciers en de prijzen per kWh met elkaar vergelijkt. Lijkt dat een onmogelijke opdracht? Dat is het nochtans niet. Met onze simpele vergelijker, vindt u binnen de twee minuten de goedkoopste aanbiedingen. Voor hulp met het kiezen van een energieleverancier en het veranderen van energieleverancier kunt u terecht bij onze praktische gidsen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.