Alles over de bescherming van de zwakke weggebruikers

Zwakke weggebruikers. Foto: Pixabay

Vergelijk autoverzekeringen

Bij een auto-ongeluk worden de betrokken mensen en voertuigen niet allemaal op dezelfde manier gedekt door de autoverzekering. De verzekeringsmaatschappijen moeten, op basis van de aanrijdingsformulieren, uitmaken welke bestuurder in fout was en op basis daarvan zal de schadevergoeding bepaald worden. De BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) van de verantwoordelijke bestuurder zal inspringen voor de schade die bij het ongeval opgelopen werd door zwakke weggebruikers. Maar hoe werkt die bescherming van de zwakke weggebruiker nu precies? Wat zijn de kosten die gedekt worden? Bestaan er ook uitzonderingen?
U vindt het antwoord op al deze vragen in onze praktische gids. Lees dus zeker verder en kom alles te weten over de bescherming van de zwakke weggebruikers.

De autoverzekering: wie zijn die zwakke weggebruikers?

Iedereen buiten de verantwoordelijke bestuurder die betrokken is bij een auto-ongeval wordt beschouwd als een kwetsbare of zwakke weggebruiker. Het gaat hier dus niet alleen om fietsers en voetgangers, maar ook om betrokken wagens en medepassagiers.

Het gaat zelfs nog verder dan dat. De zwakke weggebruikers moeten zich niet op de weg bevinden om aldus beschouwd te worden. Als een auto van de weg raakt, een bord raakt dat op zijn bord een voetganger raakt en blesseert, dan is die persoon een slachtoffer van het ongeval. Die persoon kan dus voor eventuele kosten van de dokter of her ziekenhuis terecht bij deze bescherming.

Om een compensatie te ontvangen, moet de zwakke weggebruiker een aantal zaken kunnen aantonen en bewijzen. Zo moet er een bewijs zijn van de opgelopen schade (voor voertuigen) of van de letsels (bijvoorbeeld: facturen van het ziekenhuis) en moet bewezen kunnen worden dat die schade of het letsel een direct gevolg was van het auto-ongeval. Wat niet bewezen moet worden, is of de bestuurder die de zwakke weggebruiker verwondde in fout was. Als bijvoorbeeld de mede-passagier (mede)verantwoordelijk is voor het ongeval, zal ook de BA-verzekering van de bestuurder inspringen voor de compensatie van de zwakke weggebruikers.

Op welke manier worden zwakke weggebruikers gedekt door de autoverzekering?

Het is belangrijk om te weten dat zwakke weggebruikers bescherming krijgen, ook al zijn ze gedeeltelijk of geheel verantwoordelijk zijn voor het ongeval. Als een mede-passagier de bestuurder afleidt waardoor het ongeval veroorzaakt werd, zullen de letsels van de passagier dus nog steeds gedekt worden door de autoverzekering van de bestuurder. Dit geldt overigens niet alleen voor auto’s. Ook motoren volgen deze regels.

De slachtoffers ontvangen een compensatie waarvan het bedrag afhankelijk is van de ernst van de schade. Zwakke weggebruikers worden in verschillende situaties gedekt: bij letstels (lichamelijk en mentaal), schade aan de kledij en als de persoon in kwestie sterft. Ook schade aan een prothese (die functioneel was op het moment van het ongeval) wordt gedekt door de verzekeringsmaatschappij.

Wat wordt niet gedekt?

De kleren van de zwakke weggebruiker die in een koffer in de auto of in de bagageruimte van de auto zaten, worden niet gecompenseerd. Ook de materiële schade van de zwakke weggebruikers wordt niet gedekt. Dit wil zeggen dat bv. een kapotte smartphone of fiets dus niet terugbetaald wordt.

Wanneer wordt een zwakke weggebruiker niet gedekt?

De bestuurder die het ongeval veroorzaakte, wordt niet beschouwd als zwakke weggebruiker en wordt dus uitgesloten van compensatie. Wil de bestuurder ten alle tijden gedekt zijn, dan moet hij of zij een extra verzekering sluiten, i.e. de bestuurdersverzekering. U leest er meer over in onze praktische gids.

Naast de bestuurder, is er nog een ander geval waarbij een zwakke weggebruiker niet gedekt wordt door de verzekeringsmaatschappij. Als de zwakke weggebruiker ouder dan 14 jaar is en het ongeval opzettelijk veroorzaakte, dan wordt deze persoon niet gedekt en zal dus ook geen compensatie ontvangen van de verzekeraar. Er moet wel aangetoond worden dat deze zwakke weggebruiker effectief geprobeerd heeft om een auto-ongeval te veroorzaken en dat deze persoon besefte wat de gevolgen zouden zijn. Een persoon met een beperking kan dus mogelijk uitgesloten worden van deze regel.

We hopen dat u na het lezen van deze praktische gids alles weet over de zwakke weggebruiker en wanneer (en wanneer niet!) deze persoon beschermd wordt door de verzekeringsmaatschappij. Belangrijk om te onthouden is dat de verantwoordelijke bestuurder nooit vergoed zal worden en dat alle zwakke weggebruikers automatisch vergoed worden voor (een deel van) de schade.

Weet u meer weten over wie of wat wel of niet verzekerd wordt? Kijk dan zeker eens naar onze praktische gidsen onder de titel ‘aanvullende waarborgen’ en ‘alle informatie over de autoverzekering’. Daar vindt u artikels over de diefstalverzekering, de brandverzekering, de verzekering rechtsbijstand, de kilometerverzekering, etc. U leest het goed: er is genoeg interessant leesvoer om u een tijdje zoet te houden. Ga dus snel naar ons overzicht en kies het artikel dat u interesseert!

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.