Bereken zelf uw gasverbruik: zet m³ om in kWh

Kwh? m³? Leer hoe u de omzetting maakt en bereken zelf uw gasverbruik. Foto: Pixabay

Weet u niet hoe u uw gasverbruik moet berekenen? Dan zal deze praktische gids u zeker interesseren. Wij leggen u uit hoe u uw gasverbruik kunt berekenen zodat u zelf kan inschatten of u te veel verbruikt of niet.

Meer dan 50% van de Belgische gezinnen heeft een aansluiting op het gasnet. De brandstof wordt vooral gebruikt om te koken, maar natuurlijk ook om water op te warmen. Als u bij deze categorie hoort, vindt u het misschien interessant om uw verbruik te kennen. Zodra u uw verbruik kent, kunt u inschatten of u te veel verbruikt.

Het probleem? De gasmeter drukt uw verbruik uit in kubieke meter (m³) maar op uw energiefactuur wordt het uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Waarom het verschil, en hoe kunt u het omzetten? U ontdekt het hier.

Zet uw verbruik om van kubieke meter in kWh

De omzettingscoëfficiënt om kubieke meter om te zetten in energie (kWh) wordt vastgesteld op basis van drie factoren:

  1. de hoogte waarop u zich bevindt: atmosferische druk neemt af naarmate de hoogte toeneemt. Hoe hoger u woont, hoe sterker de dichtheid van aardgas wordt gereduceerd. Het gevolg? Voor hetzelfde volume krijgt u minder energie. Als u dichter bij de zeespiegel woont zal u meer energie kunnen halen uit het gas.
  2. het gastype: Rijk gas en arm gas zijn de twee types gas die in België over het gasnet verdeeld worden. De types gas verschillende in calorische waarde. Dit is de hoeveelheid energie of warmte die vrijkomt bij de verbranding van het gas. 1 m³ rijk (hoogcalorisch) gas levert meer energie op dan 1 m³ arm gas (laagcalorisch). Dit heeft echter geen effect op uw energierekening. Uw factuur wordt immers berekend op basis van de hoeveelheid energie en niet op basis van de hoeveelheid gas dat u verbruikt heeft (aantal m³). Laag- of hoogcalorisch, iedereen betaalt enkel de energie die hij werkelijk verbruikt heeft.
  3. de druk: het gas kan met grote snelheid worden vervoerd als gevolg van een hoge druk. Gas met een hoge druk is geschikt voor stadsverwarming of voor zakelijke consumptie. De omzettingscoëfficiënt ligt hoger dan voor de individuele verwarming en kleine zakelijke gebruikers.

1 m³ aardgas komt overeen met gemiddeld 10,2 kWh. Dit kan echter variëren afhankelijk van bovenstaande factoren en van de distributienetbeheerders (DNB’s). Om die redenen kan het zijn dat u een ander cijfer ziet op uw gasrekening.

Een voorbeeld om uw verbruik te berekenen

Bereken uw gasverbruik in twee stappen:

  • Bereken het verschil tussen de huidige meterstand en de meterstand van het vorige jaar: het resultaat is de hoeveelheid gas die u verbruikt heeft, uitgedrukt in m³.
Een voorstelling van een gasmeter
Het nummer 1 toont aan waar u de meterstand op de gasmeter kan aflezen. Foto: Sibelga
  • Vermenigvuldig die waarde met de omzettingscoëfficiënt (ca. 10). U heeft nu de kubieke meter omgezet naar naar kWh. Dit is de hoeveelheid energie die u verbruikt heeft.

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de berekening. We geven een voorbeeld:

Na het aflezen van de meterstand bekomt u de volgende waarden:
Januari 2016: 22.000 m³
Januari 2017: 25.300 m³
Jaarlijks verbruik: 25.300-22.000 = 3300 m³
Omzettingscoëfficiënt kWh: 3300 x 9,9 = 32.670 kWh

Om het bedrag op uw energierekening te bepalen, vermenigvuldigt de gasleverancier de hoeveelheid energie (in kWh) met de gasprijs per kWh die aangegeven staat in het contract.

Voordelen van de omzetting van m³ naar kWh

  • U bent steeds zeker van dat u betaalt voor de ontvangen energie en niet voor een bepaald volume brandstof
  • Klanten aan wie gas wordt geleverd met een verschillende oorsprong of energiewaarde betalen hetzelfde bedrag voor dezelfde energiehoeveelheid.
  • De enige variabelen zijn de verschillende prijzen van de leveranciers. Dit heeft u voor een deel zelf in de hand aangezien u vrij bent in het kiezen van een energieleverancier. Wij raden de vergelijking van de energieprijzen aan voor een juiste keuze

De twee types gas in België

We hebben het hierboven al een paar keer vermeld: België levert twee soorten gas aan haar klanten. We spreken van type L (laagcalorisch) en type H (hoogcalorisch). Deze zones worden apart bevoorraad met aardgas via afzonderlijke vervoersnetten:

  • Aardgas uit Slochteren is van het L-type (arm aardgas) en wordt verdeeld in de streek van Antwerpen en Brussel, in een deel van Limburg en in Henegouwen.
  • Het rijke aardgas (type H) uit Qatar en Noorwegen wordt verdeeld in Oost en West-Vlaanderen, het grootste deel van Namen, Luik en omgeving, een groot deel van Limburg en het Groothertogdom Luxemburg

Het kan zijn dat de voorraad van een bepaald type gas niet volstaat. In die situatie kan er aardgas van een andere type aangevoerd worden. Dit is echter enkel mogelijk wanneer het aardgas aangepast is aan het andere netwerk. In België bestaan er verschillende mengstations die het hoogcalorisch aardgas omzetten in laagcalorisch aardgas, omgekeerd, of die beide omschakelingen kunnen uitvoeren. Fluxys, de beheerder van het transport voor gas, is hier verantwoordelijk voor.

Ziezo, nu weet u precies hoe het gas in m³ omgezet wordt naar kWh.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.