Belgen blijft driftig sparen en plannen op lange termijn

Belgen blijft driftig sparen en plannen op lange termijn. Foto: iStock

Wat we al langer wisten, werd nog maar eens bevestigd: de Belg is een verwoed spaarder. Dat bleek uit een internationale vergelijking van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Opvallend is ook dat Belgen meer dan in andere landen op lange termijn hun financiën plannen.

Spaarboekje blijft heilig huisje

De Belg is verslingerd aan zijn spaarrekening. In totaal stond daar in augustus meer dan 265 miljard euro op geparkeerd. In een vergelijkende studie door de OESO van dertig landen prijkt ons land dan ook in de top van actieve spaarders: 75 procent van de Belgen gaf aan de voorbije twaalf maanden te hebben gespaard, tegenover een internationaal gemiddelde van 59 procent. Met die cijfers moet België slechts enkele landen laten voorgaan.

Leningen

Lenen om de eindjes aan elkaar te knopen, gebeurt dan ook zelden. Zes procent van de Belgen gaf aan te moeten lenen om rond te komen: het laagste cijfer in de studie. Het gemiddelde in de internationale vergelijking ligt immers op 20 procent. Toch geeft 24 procent van de Belgen aan dat hun inkomen niet altijd de uitgaven dekt, tegen 34 procent gemiddeld in alle landen.

Plannen op lange termijn

Uit de vergelijking blijkt dat 62 procent hun geldzaken op lange termijn plannen. Daarmee zit België bij de beteren van de klas. Internationaal gezien is dat bijzonder verontrustend, vindt de OESO, aangezien mensen steeds ouder worden.

Gemiddelde kennis

De Belg scoort gemiddeld als het op financiële kennis aankomt: 60 procent, tegenover een internationaal gemiddelde van 56 procent. Belgische mannen scoren met 68 procent hoger dan vrouwen (slechts 52 procent). Wat financiële attitude betreft, scoort de Belg met 56 procent opnieuw beter dan het gemiddelde (50 procent). Hier scoren vrouwen (60 procent) in ons land dan weer duidelijk beter dan mannen (52 procent). Vrouwen zijn blijkbaar meer gefocust op langetermijnplannen dan mannen.

Over het algemeen tonen de Oeso-cijfers aan dat het niet zo goed gesteld is met de financiële geletterdheid. Al op jonge leeftijd starten met financiële educatie, het liefst op school, kan dat niveau opkrikken, adviseert de Oeso.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.