Hoe behoudt u uw gsm-nummer bij het veranderen van operator?

Mobiele en vaste nummers behouden is gemakkelijk en bovendien gratis. Foto: Pixabay

Het behouden van uw gsm-nummer als u verandert van operator is niet alleen handig maar ook zeer gemakkelijk. Sinds 2002 hebben alle mobiele klanten, zij het klanten met gsm-abonnementen of prepaidkaarten, de mogelijkheid om hun nummer te behouden. Ontdek hoe dat kan, evenals de procedure voor vaste nummers.

Waarom veranderen van operator?

Het behouden van uw gsm-nummer is een belangrijk gegeven voor elke operator op de telecommarkt. Die mogelijkheid maakt het immers makkelijk voor de klant om te veranderen van operator. Zou dat niet het geval zijn, dan zou de klant van nummer moeten veranderen en vervolgens al zijn contactpersonen op de hoogte moeten brengen van de verandering. Dat is niet echt praktisch, toch? Vandaar dat alle operatoren vandaag de mogelijkheid aanbieden om uw gsm-nummer en vaste telefoonnummer te behouden.

U vraagt zich misschien af: “Waarom zou ik willen veranderen van operator?” Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 2 Belgen maandelijks te veel betaalt voor zijn gsm-abonnement. Dat is veel. Om ervoor te zorgen dat u dat niet overkomt, vergelijkt u uw abonnement met de andere abonnementen op de markt. Zo komt u meteen te weten of u te veel betaalt of niet. Is dat niet het geval, dan hoeft u niets te doen. Is dat echter wil het geval, dan kunt u makkelijk overstappen van de ene provider naar de andere. Alle details vindt u in onze praktische gidsen.

Nu we weten waarom we zouden willen veranderen van operatoren, kunnen we verder gaan met de procedure voor het behouden van het gsm-nummer tijdens die overstap.

Het behouden van gsm-nummers en vaste telefoonnummers

Laten we eerst duidelijk zijn over het concept van het overdragen van vaste en mobiele nummers. Dit betekent dat operatoren hun klanten moeten toestaan ​​om hun bestaande nummer te behouden wanneer die klant besluit om een contract te tekenen bij de ​​concurrentie.

De telecomoperatoren zijn wettelijk verplicht om de procedure zo snel mogelijk uit te voeren. Bovendien moeten ze ook zo snel mogelijk de procedure van het veranderen van gsm-operator doorvoeren.

Om de administratieve procedures te vereenvoudigen, had de regering het goede idee om de regels te standaardiseren. Zo is uit het koninklijk besluit van 2 juli 2013 de procedure voor vaste en mobiele nummers op dezelfde manier vastgesteld.

In België kunt u:

    • uw vast telefoonnummer behouden
    • uw gsm-nummer behouden

telkens wanneer u beslist om te veranderen van operator.

Opgelet: u kan enkel uw vast telefoonnummer behouden als u binnen dezelfde geografische zone blijft. Als u van Gent naar Brugge verhuist, kunt u uiteraard niet hetzelfde nummer behouden. Dit kan enkel als u bijvoorbeeld naar een andere straat in Gent verhuist (en de geografische zone dezelfde blijft).

Hoe zit het met de simkaart?

U kunt enkel actieve nummers overdragen en behouden. Het behouden van het gsm-nummer heeft bovendien geen invloed op uw simkaart. Gegevens die opgeslagen zijn op de simkaart zullen niet mee overgedragen worden. Elke operator heeft immers specifieke simkaarten. Bij het veranderen van operator zult u een nieuwe simkaart ontvangen. Als u de gegevens op uw simkaart wilt behouden, zult u ze moeten opslaan op het geheugen van de mobiele telefoon. Zo bent u zeker dat u uw contactpersonen niet verliest wanneer u uw nieuwe simkaart insteekt.

De simkaart moet steeds vervangen worden als u verandert van operator
Een simkaart is eigen aan de operator en moet steeds vervangen worden. Foto: Pixabay

Het overdragen van een nummer

Mobiele nummers

  1. Ga naar een verkooppunt van uw toekomstige operator. Vertel hen dat u graag van operator zou willen veranderen en dat u uw gsm-nummer wilt behouden. De operator zal u vragen om het zogenaamde “Porting Request Form” (PRF) te ondertekenen. Dit dient als bewijs dat u uw nummer wilt houden.
  2. U tekent een nieuw contract bij de gekozen operator
  3. Op basis van de “Porting Request Form”, start uw toekomstige operator de procedure voor het overdragen van uw gsm-nummer. Dit gebeurt aan de hand van software die verbonden met een centrale database.
  4. Uw huidige operator ontvangt een melding via de gemeenschappelijke database. Na een verificatie van uw gegevens, zal de huidige operator uw simkaart deactiveren. Hij informeert uw toekomstige operator wanneer alles in orde is.
  5. De provider activeert uw nieuwe simkaart. Vraag aan de operator hoe lang het duurt vooraleer u uw gsm opnieuw kan gebruiken. Meestal duurt het een paar uur voor de procedure voltooid is.

Vaste nummers

Het behouden van uw vast telefoonnummer is als sinds het jaar 2000 mogelijk. Het enige dat u hoeft te doen, is contact opnemen van de nieuwe, gekozen operator. Hij zal zich vervolgens ontfermen over de procedure.

Voor de verandering voltooid kan worden, moet u eerst een brief tekenen die aangeeft dat u uw telefoonnummer wenst te behouden. De procedure verschilt per bedrijf, maar u zult ook moeten bewijzen dat u de beheerder bent van de betrokken telefoonlijn.

Als laatste willen wij u waarschuwen dat het veranderen van operator voor vaste telefoon een aantal technische gevolgen kan hebben. Zo is het mogelijk dat u uw installatie moet aanpassen zodat de bedrading, modem … voldoet aan de eisen van de nieuwe provider.

Wat kost het?

Normaal gezien is deze service volledig gratis. Volgens de wet kan uw nieuwe operator u tot 10 euro transfersom aanrekenen. Uw vorige provider kan u niets doen betalen.

Hoe lang duurt het?

Het BIPT, de regulator voor de Belgische telecommarkt, bepaalt de regels wat betreft timing. Wat zeker is, is dat er een kleine onderbreking zijn tussen het moment van deactivering van het oude netwerk en het activeren van het nieuwe netwerk. U moet rekenen op een wachttijd van minstens. 30 min. In die tijd kunt u niet bellen, sms’en …

In het slechtste geval kan de procedure 1-5 dagen in beslag nemen. Alles hangt af van de situatie. Een nummer overdragen is simpel, meerdere nummers (als het hele gezin overstap bijvoorbeeld) overdragen kan iets langer in beslag nemen.

KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. KillMyBill gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie.